Utskrift från gbg.yimby.se
....

Vad vill vi med Älvstaden?

 
I helgen skrev jag en sommarkrönika i GP. Där lyfte jag planen för Götaverksgatan, som vi diskuterat många gånger tidigare här på Yimby. Planen är öppen för synpunkter fram till och med den 8 augusti, så gör en insats för vårt kära Göteborg och mejla era synpunkter till sbk@sbk.goteborg.se . Det är också bra om ni hör av er till Byggnadsnämndens ledamöter och berättar att det finns många som vill se riktiga stadskvarter, istället för ännu mer Älvstranden Utveckling-funkis.

Yimbys alternativa förslag

 

Hur vill vi ha den nya Älvstaden?

Jag flyttade till Göteborg sommaren 1996. Det var då en okänd stad för mig. Jag minns fortfarande känslan av att vika runt ett hörn och inte veta vad som väntade på andra sidan. Det är en fantastisk erfarenhet. Att lära känna en stad. Att långsamt, kvarter för kvarter, upptäcka gatunätet och hur det hänger ihop. Idag, snart tjugo år senare, så känner jag mig väldigt hemma i Göteborg, men det finns fortfarande många vita fläckar på min stadskarta. Jag blir fortfarande överraskad, även om det inte händer lika ofta. En storstad, även en liten sådan som Göteborg, har ju den egenheten att den är oöverblickbar. Ett liv är inte tillräckligt långt för att lära känna varje gathörn.

En storstad befinner sig också ständigt i rörelse. Gamla byggnader försvinner efterhand och nya tillkommer. Välkända vyer förändras. En gata lever upp, en annan somnar in. Staden andas, växer och ömsar skinn. Men det sker oregelbundet och stötvis. Runt förra sekelskiftet fullkomligt exploderade stadens befolkning. Invånarantalet tredubblades. Stora delar av dagens innerstad sköt upp ur marken, på bara några decennier. Efter andra världskriget exploderade staden igen, ytmässigt. Under några intensiva decennier mer än femdubblades arealen, då den enorma förortsringen av utspridda och isolerade grannskapsenheter anlades. Samtidigt revs flera innerstadsdelar och omvandlades till tysta bostadsenklaver.

Sedan sänkte sig lugnet över Göteborg. Tillväxten flyttade till kranskommunernas åkrar och för första gången på många generationer fick göteborgarna uppleva en stillastående och stagnerande stad. Efter ett tag hade man vant sig vid att centrala stadsområden stod öde eller användes som billig markparkering. Göteborg sov sin törnrosasömn och drömde småstadsdrömmar. Men nu är det hög tid att vakna. De närmaste decennierna kommer nämligen staden att explodera igen. En ny stadskärna kommer att skjuta upp ur marken i den så kallade Älvstaden. Vill vi att det ska bli en tät, levande innerstad och inte en centralt belägen sovstad som norra älvstranden, så krävs politisk vakenhet, vilja och handlingskraft.

Den nya bebyggelsen vid Götaverksgatan på Lindholmen blir ett lackmustest. Det är ett av de första projekten i den nya Älvstaden och enligt den antagna visionen, som det tog två år och tjugo miljoner att visionera fram, ska detta bli en del av vår framtida innerstad. Trots det försöker det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling tvinga igenom ett introvert och uppsplittrat förslag, utformat mer för att glädja fastighetsmäklare än stadens invånare. Att både stadsdelsnämnd och byggnadsnämnd krävt en mer urban utformning, med slutna kvarter och levande bottenvåningar, bryr man sig inte om. Så håll koll på Götaverksgatan och hör av er, planen är öppen för synpunkter fram till den 8 augusti. Det är inte fler introverta bostadsområden vi behöver, utan nya täta och levande stadskvarter. Som gamla och nya göteborgare kan upptäcka och utforska.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (29 Juli 2013 13:35):
Vad som krävs är att göteborgaren säger stopp, hen måste engagera sig. Jag tror att om man frågar på stan om hen vill ha mer Linnestan eller mer Eriksberg så kommer 90 pct säga att dom vill ha mer Linnestan men orkar inte skriva in till SBK och Byggnadsnämndens politiker. Det är där problemet ligger. Det är ju göteborgarna till syvende och sist som bestämmer vilka politiker som ska få fortsatt förtroende. Skriv in till SBK och Byggnadnsnämndens politiker att ni accepterar inte att dom fattar beslut om fler uppbrutna förortskvarter. Skriv att ni nästa gång kommer rösta på politiker som verkligen är stadsälskare och som vill se riktig stad med slutna kvarter. Bara på det sättet tror jag att man kan väcka SBK o BN ur sin sömn.
 0
Matthias H. (29 Juli 2013 13:38):
Detta är en så oerhört viktig fråga för Göteborgs framtid som diskuteras o debatteras nu i GP. Den är viktigare än allt annat. Startar vi med att bygga riktig attraktiv stad med slutna kvarter och tvingande verksamheter i bottenvåningarna (eller i alla fall när ekonomin tillåter det så ska bottenvåningarn direkt kunna omvandlas till verksamheter) så kommer Göteborgs framtid inte vara några problem. Naturligvis måste kollektivtrafiken lösas parallellt men det är ju givet ändå.
 0
Matthias H. (29 Juli 2013 15:08):
Som sagt Johannes på Facebook, så himla bra skrivet.
 0
Mats O. (29 Juli 2013 20:11):
Det var väl en bra artikel förutom en märklig mening, att SBK:s förslag mest skulle glädja "fastighetsmäklare" ??

Antingen menar Johannes att det är så här fastighetsmäklare vill bo, eller så menar han att lägenheterna (om det blir bostadsrätter) kommer bli väldigt lättsålda eftersom alla presumtiva köpare vill bo så här.

Om nu presumtiva köpare/boende vill bo i hus som är placerade enligt SBK:s förslag (som JH antyder vagt), varför då inte bygga så ?
+1
Emanuel Alfredsson (29 Juli 2013 21:47):
Han menar att lägenheterna passar in i fastighetsannonserna som ett iscensatt boende med all lingo som används där.
+1
Hans Jörgensen (29 Juli 2013 21:48):
Mats O, motfråga:

och på 80-talet var alla TV-tittare nöjda med utbudet i de två kanalerna? De var inte tvungna att betala för TV-licensen men de flesta gjorde det för att de valt att ha tillgång till TV.

Konklusion: Bara för att en vara eller tjänst köps behöver den förstås inte vara fulländad, eller ens bra.
Men det vet du förstås redan Mats, och provokation kan vara bra ibland också :)

Ursäkta den något haltande jämförelsen men kunde inte låta bli att "svara" på frågan som förvisso ställdes till artikelförfattaren. Provokation stimulerar som sagt :)
 0
Johannes Hulter (29 Juli 2013 23:21):
Mats: Som jag skriver, det är utformat för att ffa glädja fastighetsmäklare. De som köper bostäderna blir kanske glada också, men som jag ser det är det inte för dem man har planerat i första hand. Och vi i den stora majoritet som varken är fastighetsmäklare eller framtida boende har man som sagt inte alls brytt sig om.

edit: Både Emanuel och Hans har fattat grejen. :)
 0
Joakim (30 Juli 2013 23:20):
Bra Johannes! Ser detta som yimbys lilla skötebarn, fortsätt kämpa för det!
+2
Krister (31 Juli 2013 08:30):
Kvarteret Bodarna är ett monumentalt kvarter på Strandvägen, på Östermalm i centrala Stockholm, uppfört 1902-1904 och ritat av Hagström & Ekman. Kvarteret består av tre fastigheter med en sammanhållen arkitektur. Se bild nedan:

http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​thumb/​a/​.​.​

Enormt snyggt!
+2
Krister (31 Juli 2013 09:21):
Det vanligaste misstaget är den monumentalt felaktiga uppfattningen att ”samtida” eller ”framstående” eller ”modern” arkitektur måste se ut på ett speciellt sätt, företrädesevis då annorlunda än annan (äldre) arkitektur. Detta förhållningssätt är ytligt och omedvetet om arkitekturens djupgående kvaliteter. Vår största ikon på detta områden är Gert Wingårdh som i varje nytt uppdrag försöker överträffa sig själv med originella lösningar som helt bryter mot alla vedertagna normer.
+1
Gunnar Einarsson (3 Augusti 2013 21:37):
Krister, man kan väl säga att Bodarna är ett bra exempel på att estetiken spelar roll, inte bara stadsplaneringen som sådan. Men, samtidigt är det inte fel att påstå att ett enkelt sätt att skapa förutsättningar för skönhet är tomtindelade kvarter med enskilda byggmästare och unika fastigheter, där ögat efter 20-30 meter hela tiden får något nytt att vila på.

Apropå planen, att det där hotellet fick bygglov som fristående byggnad tyder ju på att man har saknat det stadsmässiga perspektivet hela tiden. Kvarteren borde ju ha gått ända fram till Lindholmspiren (alltså gatan med detta namn).
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter