Utskrift från gbg.yimby.se
....

Span på stan - sommar 2013

 

Kville saluhall

Tog igår en lång promenad genom vår stad och första stopp blev den nya saluhallen på Vågmästareplatsen. Så smått börjar de olika butikerna plocka fram sina varor och handeln tar sina allra första tappra steg. Det arbetas för fullt och allt verkar gå enligt planen, smygöppningen är i full gång. Nyfikna grannar tittar in och alla verkar hälsa det nya lokala mattemplet varmt välkommet. Byggnaden är ljus och luftig där man kliver rakt in i den stora salen. Den elegant svängda trappan tar en upp till plan två, där kafét ska ligga när det står klart.
 






Plan två är fortfarande ganska öde, men det dröjer nog inte många dagar...


...förrän man kan sitta här och glassa.


Det blir en utförligare recension av saluhallen när den öppnat på riktigt. Tar mig nu vidare över bron till Fastlandsgöteborg och betraktar den så kallade "brända tomten" där det fortfarande efter sex år av tomhet är just tomt. Åtta år efter att den tidigare vackra byggnaden brandhärjades och sedan efter någon slags mögelhistoria tydligen inte ens kunde få sin fasad räddad. Mycket märkligt. Hursomhelst är det inte okej att det ska stå tomt så länge.



Luftslottet står ännu kvar på Södra Hamngatan 47. I sex låååååååånga år har det nu varit tomt här.


Usch ja, jag går vidare innan jag blir allt för sur. Kollar in Drottninggatan och dess omvandling, här är en för- och efterbild. I alla fall nästan-efter, för det är ju en del kvar att göra, bottenplan till exempel.




Jag tycker att det blir en klar förbättring, gör sig mycket bra på bild dessutom. En klar förbättring både vad gäller fasaden och arkadens omvandling till verksamhetsyta. Men jag ska ändå klaga lite. Därför vill jag anmärka att man (Vasakronan) inte direkt anstränger sig mer än nödvändigt med fasaden. Enkla medel som lite puts och färg skapar visserligen en trevligare miljö. Men lite generösare kunde man nog varit med variation och finess i detta otroligt centrala cityläge. Exempel på hur man kan göra med lite fantasi kan man hämta runt hörnet där NK skapade denna klassiska fasad för ett antal år sedan. Oärligt och pastich måhända, men vackert och lite roligare än grå puts och plåtfönster.






Vi får se vad det ska bli av detta. Fasadmaterialet i form av plattor ser ju inte lovande ut dock. Det finns ingen charm i plattor, det lär aldrig finnas.


Tar en liten tillbakasväng för att ta paus på det populära Stadsbiblioteteket 300 m2 som betjänat centrum med bibliotekstjänster då det stora stadsbiblioteket är under ombyggnad. Jag läste att det finns en chans att det kan få vara kvar även efter stadsbibliotekets öppnande igen. Det vore inte fel, jag tror att det behövs.


Stadsbiblioteket 300m2, här ackompanjerad med ett polisingripande.


På tal om stadsbiblioteket har ombyggnaden och tillbyggnaden kommit en bra bit på väg. Med risk för att såra originalarkitekten måste jag erkänna att jag tycker om den nya looken. Normalt sett är jag ingen större beundrare av glashus, men på något vis tycker jag att det nya utseendet smälter bättre in vid Götaplatsen än det förra. Kan det bero på att det gula teglet var lite för gult? Lite för modernt? Eller för att skalan nu passar bättre in med Stadsteatern? Kanske. Det börjar hursomhelst dofta lite mer storstad vid Götaplatsen.





Poseidon har fått en ny utsikt.


Det nya utseendet går bra ihop med sin granne Stadsteatern, det blir en fin kontrast. (klicka för större bild)





På baksidan, mot Lorensbergsteatern till, har man kvar originalfasaden. Ja, den var allt lite vacker den med.



Missa inte! Just nu kan man nämligen beskåda några mycket erfarna kravallstaket utanför Lorensbergsteatern. Notera särskilt plattheten.



Rådhuset har avtäckts efter att ha varit inslaget hela våren. Nymålat.


Även tillbyggnaden är nymålad. Är det inte nya färger?



Den lilla gräsmattan på Lilla torget börjar bli vildvuxen.


Ner mot Skeppsbron och Stenpiren som för närvarande faktiskt är en pir av grus och sand. Det känns bra att det äntligen händer saker på Skeppsbron efter alla år av prat. Även om ingen riktigt verkar veta vad som händer, men det händer.




Lite som att man försökt skapa en Marsliknande miljö, Stenpiren just nu.


Piren är alltför instabil och det finns rasrisk, därför grävs den upp och förstärks.


Det har varit tomt här så länge att den här björken har hunnit bli riktigt ståtlig.


Så här mycket har inte "byggts" på Skeppsbron på många många år.


Även Rosenlund börjar ta sig i kragen så smått med omvandling av arkader och upprustning av gatumiljö och så vidare...


Jag börjar tycka att det där vita alltför långa och enformiga byggnaden är lite vacker.



Däremot har jag svårt att hantera känslorna när man använder totalt olika stenplattor...ser ju inte klokt ut.


Inifrån en arkad i förvandling till lokal.


Åter till den gröna ön och Kvillebäcken. Det är ju trots allt bara "sex minuter från Brunnsparken".


Det nya östra Kvillebäcken tornar upp sig ovanför takåsarna i kvartersstaden i äldre Kvillebäcken.


Färgfabriksgatan. Att man inte bidrar med en enda lokal längs med denna gata är en sorglig skandal. Den här gatan är den stora länken mellan Gustaf Dalénsgatan och centrala Backaplan, alltså en potentiellt mycket bra gata för handel och verksamheter. Vad är tanken med förträdgårdarna? Det kommer att bli död yta, där det kunde sjuda av liv.






En ny stor lekpark, det ser riktigt bra ut!


Det nya Östra Kvillebäcken gör en både glad och ledsen. Glad för att det tokbyggs och för att det tillför stadsdelen bostäder och mycket annat gott. Ledsen för att den arkitektoniska nivån är alltför låg och för att man som vanligt bara kör på med den fruktansvärt tröttsamma fulfunkisen i olika former. Man kan variera den i alla oändlighet, det är ändå alltid samma.

Ett av alla arkitektoniska lågvattenmärken vi sett de senaste åren är det nyligen färdiga Backa läkarhus. En man som gick förbi yttrade frasen "vilket jävla fult hus!". Jag är nog beredd att hålla med och jag tror tyvärr inte att vi är ensamma om åsikten. Det är ett stort problem att det byggs såpass mycket som anses fult av allmänheten. Det är grått, det ser billigt ut och det saknar hjärta för sin omgivning. Det är nog även den bistra sanningen.



Detta är ändå en smickrande bild.



Här borde väl ändå vara levande gatumiljö, längs Hjalmar Brantingsgatan.



Tur att det finns bra ny arkitektur också.



Till sist, glöm inte att maila stadsbyggnadskontoret (sbk@sbk.goteborg.se) innan den 8 augusti med dina synpunkter på planen för Götaverksgatan, som du kan läsa om här. Tillsammans är vi många.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Matthias H. (1 Augusti 2013 10:50):
Tack Jesper, så bra.
 0
Jonas Lindberg (1 Augusti 2013 11:58):
Tack för uppdateringen! Måste säga att jag verkligen gillar den nya stilen på stadsbiblioteket :)
+2
Ragnar Lind (1 Augusti 2013 12:19):
"Det är grått, det ser billigt ut, och saknar hjärta för sin omgivning". Huvudet på spiken! Jag tror att detta är nyckeln till varför nimbyisterna har fått ett så stort inflytande, och det väcker också nimbyisten i mig själv. Man riskerar ju faktiskt att få sådant utanför fönstret!

"Man kan variera den (fulfunkisen alltså, min anm.) i all oändlighet, det är ändå alltid samma". Huvudet på spiken igen! Annat är det med jugend, 20-tal och andra förmodernistiska stilar. Där blir resultatet variationsrik enhetlighet, eller enhetlig variationsrikedom, vilket man vill.

"Det är ett stort problem att det byggs såpass mycket som anses fult av allmänheten". Just det! Det är dessutom ett problem som vi kommer att få brottas med i många, många år framöver.
+1
Henrik (1 Augusti 2013 12:44):
Ja, Läkarhuset är inte vackert. Det är lustigt att alla människor gnäller över miljonprogrammet, hur fula de husen var. Men jämför många av dessa nya hus med det ökända och bespottade Nordostpassagen där jag bodde tidigare. Vad är skillnaden? Jo, den enda skillnaden är att Nordostpassagen byggdes med mer gedigna material. Annars är skillnaden marginell. Jag är trött på de här fantasilösa husen med billiga plattor på fasaden.

Däremot är den nya saluhallen VÄLDIGT cool! Mellanöstern flyttar till Hisingen.
 0
Patrik Höstmad (1 Augusti 2013 12:56):
Alltså hur man valt att utforma Färgfabriksgatan är ett mysterium. Inte bara är det stända döda fasader och förträdgårdar som tar avstånd från gatan, det är dessutom en separat angöringsgata längs husen och sedan en skiljande gräsmatta med trädplanetering innan filerna för genomfartstrafiken tar vid, helt utan kantparkeringe - den blir då en led för höga hastigheter... SCAFT68! Färgfabriksgatan har haft mindre biltrafik än Linnégatan, 8800 bilar/dygn mot 12200 bilar/dygn, viss trafik tillkommer säkert i framtiden men den ska väl inte främst utföras av bilar.
 0
Johannes Hulter (1 Augusti 2013 20:29):
Patrik: In all fairness är det nog ingen servicegata, utan den kommande GC-banan. Men visst, det är en riktigt usel stadsplanering.
 0
Johannes Hulter (1 Augusti 2013 20:32):
Kristina Gradin från NCC var vänlig nog att förklara varför de valt att döda bottenvåningen mot Färgfabriksgatan, i kommentarer till detta inlägg: http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​10​/​10​/​kvillebacken-​-​gott-​och-​bl_​.​.​
 0
Patrik Höstmad (1 Augusti 2013 21:21):
Johannes: I see. Jag kollade i planen och det du säger stämmer, det ska blir trottoar och GC-bana närmast husen. Men den breda gröna kilen mellan blifilerna. Vad gör den där? I den bästa av världar är det förberett för fält för kollektivtrafik. Men den tror jag inte vi lever i.
+2
Håkan Jonsson (2 Augusti 2013 17:32):
Tack för din e-post till Stadsbyggnadskontoret.
Vi handlägger alla ärenden i tur och ordning och tar hand om ditt ärende så snart som möjligt.

Med vänliga hälsningar
Stadsbyggnadskontoret
Göteborgs Stad
 0
Hans Jörgensen (2 Augusti 2013 17:47):
Fin rundtur. Det märks att mycket är på gång samtidigt nu sen ett tag.
Måste bara kommentera "läkarhuset" vid Hjalmarbrantingsgatan.
Det må vara så att man bestämt sig för att inte ha lokaler (vilket förstås är märkligt, lokalerna längre västerut längs samma gata i gamla delen av Kvillebäcken verkar ju fungera), men varför kunde man inte ens ha lagt vårdcentralens entré mot Hj.Brantingsg.? Det är ju ändå en verksamhet som nu är etablerad där, den kunde ha fått en tydlig entré mot gatan istället som signalerar att här finns en serviceverksamhet.
Nu är hela den sidan en baksida!

Dags att dra ifrån den här stan på allvar...
 0
Staffan (3 Augusti 2013 14:13):
Hej,

Lokaler kommer att finnas i hörnet GD-gatan./Färgfabriksg. och GD-gatan/Rundbäcksg. Bygger där själv. Men håller med om att det bör byggas fler lokaler.

Håller med om att många fasader är gräsliga, men långt ifrån alla. Byggs en del tegelfasader vilket jag anser är både vackert och passande i en storstad.
+1
Gunnar Einarsson (3 Augusti 2013 18:05):
Patrik, japp, sedan är det en annnan sak att såvitt jag kan se har kollektivtrafiken inget på Färgfabriksgatan att göra utan det naturliga vore att dra spårvågen längs Swedenborgsgatan för anslutning till spårreservatet på Björlandavägen.

Färgfabriksgatan borde ha hanterats som vanlig stadsgata med blandtrafik: 18 meters bredd, lokaler i bottenvåning.

För att replikera Gradin, en gradvis ersättning av Backaplans externa köpcentra med kvartersutformad blandstad borde väl leda till att de nu obefintliga lokalerna längs Färgfabriksgatan kommer att behövas framöver, om inte måhända just för tillfället.
 0
Gunnar Einarsson (3 Augusti 2013 22:43):
Felpost.
 0
Karl Karl (13 Augusti 2013 22:49):
Det finns nog ingen arkitekt som gillar den där arkitekturen heller. Slentrian kallas det.
 0
Är La Utsocknes (30 Augusti 2013 14:24):
Jag trodde Göteborgs stadsbiblioteks fasad var en av de mer kända modernistiska i sitt slag i landet, men jag hade säkert fel... Nu blir det glas istället, jaha.
+1
Jens Ekengren (30 Augusti 2013 17:14):
Vi kallar det för post-post-post-modernistiskt. Det är samma sak, egentligen, fast glansigare.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.