Utskrift från gbg.yimby.se
....

26:e Yimbyvandringen: Sannegårdshamnen via Kyrkbyn och Eriksberg

 

Söndagen den 1 september var vi ett drygt tjugotal personer, som trots nyckfull väderlek (det är inte John Polman som planerar de här vandringarna precis), beslutat sig för att promenera på Hisingen. Vi lyckades verkligen att pricka in dagen med sämst väder i veckan, men det skall mycket till för att ställa in en Yimbyvandring! Utgångspunkten denna gång var Sannegårdshamnen, och planen var att titta på kopplingen mellan det som växer fram längs älven och den befintliga bebyggelsen inåt land. Här följer en sammanställning av de rekordmånga foton vi tog längs vandringen:


Vandringen tog oss genom väldigt varierade stadsmiljöer









Söndagseftermiddagen lockade inte särskilt många flanörer ut på kajen. Men som tur var kom vi och livade upp stämningen en aning.





— Hej, jag är en "stenvägg" ...







Vem vill egentligen bo i ett skyltfönster?



Det rundade hörnet är ganska tjusigt. Julia, som bor i huset, höll med om detta, men tyckte samtidigt att byggnaden gärna hade fått vara några våningar högre.



På andra sidan gatan lappas det och lagas?





Radhusen och den enorma gräsytan







Det här är en minst sagt märklig plats, som det är svårt att förstå syftet med. Vad var egentligen tanken bakom? Det är ingen gata, inget torg eller plats med några uppenbara funktioner. Det finns förvisso några parkeringsplatser och stenblock att sitta på. När vi frågar om bänkarna brukar användas av dem som bor här, blir svaret en lätt fnissigt "nej". Basketkorgen ter sig som en efterkonstruktion, och drar troligtvis heller inga horder av besökare.



Vi stod länge och betraktade platsen innan vi gick vidare.



... över hamnbanan ...




...och man kan tänka på de gamla skisserna från förslag till översiktsplan 1987, där man särskilt tryckte på vikten av att skapa sammanhållning och levande stråk mellan det planerade nya Norra Älvstranden och det äldre Lundby innanför...




...det kanske inte riktigt var så här dom hade tänkt sig. Eriksbergs köpcenter.









Denna passage leder till den äldre bebyggelsen vid Stålhandskegatan, en gata som köpcentret effektivt vänder ryggen åt. Istället öppnar det sig mot den stora parkeringsytan. Central externhandel.



En häck är allt man ser av köpcentret om man kommer från "inlandet". Man hade ju kunnat tänka sig att det skulle finnas en ingång eller åtminstone skyltfönster åt detta håll. Med en annan utformning hade köpcentret kunnat stärka gatan, men nu ligger det istället frånkopplat sitt sammanhang. Som ett rymdskepp på en åker.



Om sunt förnuft fått råda hade man byggt vidare på den hyfsat urbana struktur som redan finns på gatans vänstra sida! Där finns facit, hur svårt skall det egentligen behöva vara? Här i korsningen har Botrygg istället uppfört några lokallösa punkthus som fjärmar sig från gatan. Varför? Om det finns potential någonstans i området, så är det väl just i den här korsningen?!! Vi skrev om dessa byggplaner i ett inlägg från 2009, och där kan man även hitta foton på hur det såg ut tidigare.



Som grädde på moset har det anlagts en liten — och förvisso fin park mellan trottoaren och husen. Men för vem är frågan? Är tanken att häckarna skall växa sig lika höga som på andra sidan rondellen? Hade det funnits någon sorts rim och reson hade det uppförts en sammanhängande kvartersbebyggelse, som möter trottoaren med publika lokaler — precis som på andra sidan gatan! Istället står här nu några snygga stenbänkar, som ingen kommer att använda.



Dags att måla om?





Anrika Hawaii pizzeria mitt emot i de nya punkthusen.



Längs Stålhandskegatan gick mycket biltrafik innan Lundbytunneln invigdes 1998



Vi lämnar frustationen för en stund, och traskar in i idyllen. Lundby gamla kyrkby är fantastiskt fin.



Villa Dalhem















Lundby gamla kyrka från 1300-talet är en av Göteborgs äldsta byggnader. Här ligger bland andra Ebbe Carlsson begravd.





Putsegården, en av byns äldre mansgårdar. Dessvärre är den i riktigt dåligt skick.



(klicka för större)


Vi vandrar ner mot Kyrkbytorget



Julia berättar att biblioteket är det enda i Göteborg med tillhörande trädgård, och att man kan gå ut där och läsa en bok.





En trevlig gatstump med mycket lokaler



Men Kyrkbytorget i sin helhet är väldigt stort, närmast ödsligt





Nu är det dags att spana in de omtalade tilläggsisoleringsarbetena och där de gamla gula tegelfasaderna ska förses med puts.



Överfallsväder



Tilläggsisolering



Exempel på hur det ser ut före och efter. (klicka för större)









Exempel på de äldre tvåluftsfönster med separata fönsterbågar, som nu håller på att bytas ut i området. På andra sidan gångvägen, där fasaden redan tilläggsisolerats, har dessa istället ersatts av glidhängda enluftsfönster med fuskspröjs. Personligen tycker jag (Olof) att det är upprörande och fult.



Med förmodad inspiration från Tolkiens Sagan om ringen, bygger Tornstaden här lika urbant integrerat som fästningen i Hjälms Klyfta.









Landshövdingehus med lokaler på Stålhandskegatan





Ett vackert dubbelhus



Bautastenarna i Sannegårdsmonumentet är inte att leka med. Denna sten har stått här sedan tiden mellan brons- och järnåldern. Den har även namngett en gata i närheten, Bautastensgatan.



Lundby nya kyrka, ritad av Akke Zimdal och Margareta Diedrichs. Den invigdes 1996 och ersatte den tidigare kyrkan på samma plats, ritad av Adrian Peterson, vilken totalförstördes i en anlagd brand i februari 1993.






På väg över den dåliga bron







Vackra tegelfasader präglar många av de tidiga bostadshusen vid Eriksberg. Bottenvåningen har förlagts ett halvplan upp, vilket är bra för att minska insyn, men det hade inte skadat med fler publika lokaler ...



Är detta snyggt eller är det groteskt? Göteborgs första exempel på tredimensionell fastighetsbildning: Bostäder ovanpå ett parkeringshus.



De olikfärgade balkongerna livar upp en annars ganska intetsägande byggnad



Bostäder i marknivå brukar innebära nedrullade persienner.





Omsorgsfullt och lekfull tegelfasad på denna fastighet från det tidiga 1990-talet ...



...med finess och omtanke in i detaljerna





...och så jämför man med senare års skapelser. Här finns levande bevis på att arkitekturen har blivit sämre, och omtanken om den vackra och varma stadsmiljön har kastats i papperskorgen. Pinsamt.











Här ett bra exempel på att balkonger inte behöver vara fyrkantiga, utstickande och anskrämliga, utan mycket väl kan smälta bra in i det övriga fasadlivet. Det borde väl vara lika enkelt att gjuta färdiga rundade balkongelement som fyrkantiga...







Så gick promenaden in mot Sannegårdshamnen igen. En ganska slätstruken bebyggelse ger ändå ett vackert intryck tack vare Ramberget i bakgrunden.





Det här med balkonger och uterum är ganska intressant. Den inglasade till vänster är betydligt mer ombonad än den till höger.













Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Patrik Höstmad (5 September 2013 17:34):
Tack alla för en trevlig vandring. Jag slås alltid av hur många smultronställen (och motsatsen) det finns gömda bara ett stenkast från de vanliga stråken.

Hela området kring Kyrkbytorget är om möjligt ännu glesare än Guldheden och skulle må bra av lite förtätning. Det finns jättemånga jättestora gräsytor som bara väntar på att få bli något som gynnar området och staden.
 0
Per Högberg (7 September 2013 20:26):
Det är avkopplande att gå omkring i N:a älvstranden! Skönt när man behöver komma bort från stan. Smidigt att bara ta färjan över. Som vanligt gnälls, dröms, och överdrivs det. Enorm gräsyta? Nä det är den inte. Stålhandskegatan urban? Ja tycker man munkebäcksg är urban så visst. Kyrkbyn mycket lokaler? Plötsligt blir man dock förvånad och positivt överraskad, när Lundby kyrkby lyfts fram. Här hade man ju väntat sig gnäll över en sömnig plats. Att här borde det vara innerstad. Skönt så länge vi har den staden vi har! Så länge Göteborg är den stora små staden. Jag gillar innerstad, fast skulle inte vilja bo i den. Och tycker den räcker som den är mellan stampen och Masthugget. Vill jag till en större är Stockholm bara 3 timmar bort. Nä jag är ingen Yimby, och ingen nimby för den delen heller. Om nu någon undrar varför jag är medlem här:Enkelt, du kan inte skriva inlägg i forumet annars.
 0
Olof Antonson (8 September 2013 11:52): Online
@Per: Kul att du tar dig tid att gnälla över att vi gnäller.
 0
Hans Jörgensen (8 September 2013 12:12):
Per: jag kan se en viss poäng i din kommentar om Lundby kyrkby. En konsekvent yimbytolkning skulle kunna vara att det området är just "sömnigt" / "småstadsmässigt" eller "bullerbyn". Samtidigt finns det nog inte många här på forumet som skulle önska Lundby gamla kyrkby ur världen.

Jag ser det istället så här: En storstad ska kunna ha plats för nästan allt (utom stora jordbruksfält, fjäll, m.m), inklusive små oaser av olika slag som bryter av mot matrisens täthet (det jag kallar matris är alltså gatunätet omgivet av bebyggelse med hög täthet av boende och olika verksamheter).
Problemet med en stor del av Göteborg, är att det inte finns någon tät matris som oaserna kan kontrastera emot, utan det är nästan så att innerstadsdelarna är oaser i en annars långt mycket större yta av gleshet och allmänt svårdefinierbara miljöer.

Tänk till exempel om det aktuella området kring Sannegården, Lundby, Eriksberg, Kyrkbyn bestod av mer kontinuerlig stadsbebyggelse. Och här och där med underbara små oaser, som gamla Kyrkbyn, som folk verkligen hade kunnat hitta till och njuta av. Putsegården hade i bästa fall kanske kunnat vara omhändertaget och vara ett café eller galleri, mini-muséum eller något passande.
Idag: hur många som stannar till med bilen och handlar på Eriksbergs köpcentrum vet ens att det finns ett stycke av det gamla Hisingens kulturbygd bevarat bara en kort promenad därifrån, på andra sidan den feta ryggen som köpcentret effektivt vänder mot den äldre delen av Hisingen.
 0
Per Högberg (8 September 2013 19:27):
Hans: Nej jag tror inte heller man vill att Lundby kyrkby rivs. Framlyftandet av det kom bara så överraskande efter allt ondgörande över Älvstrandens "icke" stadsbebyggelse. Och jag håller med om att platsen borde vara mera tillgänglig. Jag minns att jag blev positivt överraskad första gången jag kom dit. Jag tror jag har varit där nån mer gång men är inte säker. När jag säger att jag inte är en yimby och att jag tycker innerstadsområdet räcker som det är, menar jag inte att jag är emot stadens och dess innerstads utveckling. Många flyttar hit och fler vill, och självklart är jag för att man gör vad man kan för att göra plats för så många som möjligt. Och visst är det bättre att staden förtätas än glesas ut än mer. Man kan ju leka med tanken hur Gbg hade sett ut om inte dessa väldiga inkorporeringar hade gjorts främst då 67 och även 74. Och bygger man nu innerstad tänker jag inte protestera, precis som jag inte protesterar över annat som byggs, utan glädjs över att det byggs och att fler kan få en bostad. Medan då "Yimbyisten" istället då upprörs över utebliven stadsbebyggelse. Och man glädjs bra mycket hellre om ett område byggs i mycket långsam takt med innerstad än mycket snabbt i "förortstil" trots den stora bostadsbristen. Jag är fullständigt ointresserad över att innerstans yta växer för växandets skull. För det är den bilden man får av "yimbyisten". Att man vill se en större innerstad för att kunna skryta för andra. Att den sen bara råkar finnas anledningar till det. Jag såg ett inslag med nån "yimbychef" om hur han triumfierande sa angående centrala älvstranden. Nåt i stil med att Stockholm hade långt ifrån samma yta att bygga innerstad så centralt på. De andra yimbisterna satt säkerligen och applåderade, själv tänkte jag bara suck! Nä jag vet att många gillar innerstad och vill bo i t.ex Linné. Frågan är hur många, och hur många som gillar att vistas i den men inte att bo i den. Frågan är hur många som hellre vill att gbg ska upplevas i framtiden som det upplevs nu. Att det fortsätter vara mer av småstads än storstadskänsla, för det gör ju att många känner sig hemma här. Vi vet vilken stad vi har men inte vilken vi skulle kunna få. Jag ser bra mycket hellre att den befintliga innerstaden intensifieras än att den utarmas på bekostnad av nya stråk kilometer bort. Hellre då mer liv och rörelse på Vasastans bakgator, för att inte tala om västra Nordstan. Området mellan hamngatorna kan vi vara stolta över.
 0
Matthias H. (8 September 2013 20:45):
Per, vänligen dra inte alla över en kam. Vi är nog rätt skilda individer som är medlemmar med rätt olika bakgrund och önskemål. Du gör det för lätt för dig när du raljerar över yimbyister och det gör mig förbannad.

Men vad du än får ur dig beträffande felaktiga föreställningar så fungerar t ex Linnestaden och Majorna 100 gånger bättre som stad än vad Norra Älvstranden gör. Så är det bara. Och vad ska vi då bygga framöver? Mer Norra Älvstranden? Nej, nej och återigen nej tack.

"Bygga mer innerstad för att skryta för andra städer", så förbannat dumt skrivet av dig rent ut sagt.

Hade allt vi byggt de senaste 60-70 åren i Gbg varit innerstadsaktigt så hade kanske det du skrivit haft nån relevans men eftersom det inte byggts något innerstadsaktigt under alla dessa år är blir dina kommentarer bara helt fel.
 0
Olof Antonson (8 September 2013 21:01): Online
@Per: Om du tror att anledningen till att vi brukar förespråka förtätning och stadsmässighet, har sin utgångspunkt i att vilja skryta för andra, så misstar du dig å det grövsta. Det finns många fördelar med att bygga stad, vilket du troligtvis är mycket väl medveten om bortom den motvals fasaden. Om inte annat kan jag rekommendera att titta lite på några av dessa inläggen av Malmö-arkitekten Jon Cederberg: http:​/​/​malmo.​yimby.​se/​search/​?​q=​stadens%20​f%C3%B6rdelar

Att bygga stad står heller inte i motsats till att åtgärda bostadsbristen. Det går utmärkt att införliva bostäder i en urban struktur - skapa stad - det har vi massor av exempel på från stenstaden. Stadsdelar som vi kan vara tacksamma för att de byggdes, eftersom vi verkar fullständigt oförmögna att skapa något av motsvarande värde idag. Jag förstår egentligen inte din kritik, mer än att status quo aldrig bör rubbas, och att småstadskänslan skall bevaras (eftersom du och andra, som inte vill bo i stan, ibland ändå vill komma på besök). Tror du att byggmästarna och arkitekterna tänkte småstad när de anlade Linnégatan och motsvarande?
 0
Olof Antonson (8 September 2013 21:13): Online
Kritiken av Norra Älvstranden kommer sig av att de talat om att göra en sak, exempelvis bygga blandstad, men i praktiken gjort något helt annat. På Lindholmen finns massor av arbetsplatser, men nästan inga bostäder. Det finns enorm potential, men gång på gång slarvas detta bort närmast systematiskt. Det senaste fallet är Götaverksgatan, som är rent beklämmande. Jag kan erkänna att vi varit lite väl hårda ibland angående Norra Älvstranden. Det finns stora kvaliteter i området, vilket vi även lyft fram i bland annat den här rapporten. Men man kan lätt bli frustrerad när fantastiska möjligheter kastas i papperskorgen av dem som är satta att utveckla stadsområdet.
 0
Hans Jörgensen (8 September 2013 22:00):
Per, m.fl.
Just ordet innerstad är kanske lite i vägen för diskussionen, men låt oss kalla det tät blandstad.
Jag menar att det som saknas på framförallt Norra Älvstranden är ett kontinerligt gatunät och därtill hörande bebyggelse + variation i verksamheter.
Poängen (bland många andra, som finns att läsa om här på Yimby) med kontinuerligt gatunät är att det kortar avstånd, både fysiska och mentala. Det ökar trygghet och det ger större valmöjligheter för hur man tar sig fram i staden. Det skulle alltså göra det lättare för många fler att nå smultronställen som Slottsberget och Kyrkbyn.

Istället har vi barriärer i alla möjliga former. Järnväg, stadsmotorväg med tillhörande monster-mot och tillhörande monster-köpcentrum som nästan verkar vara designat för att skärma av det "nya" Älvstranden från den befintliga bebebyggelsen på Hisingen.
Ursäkta om jag hakar upp mig på just Eriksbergs köpcentrum, men det måste vara ett av de största felstegen alla kategorier i exploateringen på N:a Älvstranden.
För visst har det byggts. Och med precis allting som har byggts har det gjorts aktiva val. Man har valt att anlägga ett externt köpcentrum på en plats som ligger lika långt från Centralstationen som Hängmattan i Majorna.
Man har valt att låta den nya bebyggelsen, speciellt på senare år, att isolera sig från gatorna och ha så gott som totalt stängda bottenvåningar. Ett exempel nämndes här i vandringsrapporten.
Där det funnits val, där har man valt det antiurbana. Det är solklart.
Det kan låta bittert att gnälla över det som varit, problemet är ju att vi ser samma misstag vara på väg att återupprepas på ett flertal ställen runt om i stan.
 0
Per Högberg (8 September 2013 22:52):
Mattias: Nä klart jag inte drar alla över en kam. Hur skulle jag kunna göra det? Men hur många gånger har man inte läst här, bygga som vi alla vill? Det är ju också att dra alla över en kam, men då är det ingen som protesterar. Som du säger vi är alla olika. Och vissa är mer Yimby än andra. Men jag upplever att (jag kan ha fel) det är väldigt mycket hålla med varandra här, så det är väl därför jag fått en bild av ska vi kalla det "urtypsyimbyn". Det brukar ju heta att många vill ha mer innerstad. Ibland har man väl t.o.m skrivet "som de flesta vill". Och det kanske stämmer. Men hur vet man det? Jag har då aldrig sett någon större undersökning. Det som är säkert är att Gbg är en mycket omtyckt stad. Om den skulle vara lika omtyckt med mer innerstad, betydligt högre puls är en annan fråga. "Lugnet" är säkert en anledning till att människor väljer Gbg före Sthlm. Att majorna fungerar klart bättre än älvstranden får stå för dig. Majorna bor jag i sen 18 år tillbaka, så nog vet jag hur det är här. Men jag tror säkert livet kan fungera lika bra för dem på N:a älvstranden. Man måste inte ha allt utanför dörren, ja om man nu inte har svårigheter att transportera sig förstås. De som bor där (för det verkar inte ni göra, men jag kan ju ha fel) vet säkert bäst.
 0
Per Högberg (8 September 2013 23:21):
Olof: Så mycket kritik har jag väl inte kommit med? Förutom då protesterandet över det som byggs. Istället för att glädjas över att det byggs, även om det inte är vad man själv önskar. Men jag kan bara inte med att som utomstående förfasas över ett nybyggt hus, samtidigt som människor är oerhört glada över att ha flyttat in där. Då gläds jag med dom alla dar i veckan.
 0
Olof Antonson (8 September 2013 23:36): Online
Jag förstår inte hur fler stadsdelar med liknande kvaliteter som stenstaden möjligtvis skulle kunna utgöra ett problem. Det är väl snarare bra att ge fler människor möjligheten att kunna bo på det viset, eftersom det uppenbarligen är attraktivt. Som det är idag är utbudet närmast statiskt, och det är få förunnat att kunna bo i stan, fastän det finns enorm efterfrågan. Förövrigt har vi en demokratiskt förankrad översiktsplan, som förespråkar just blandstad. Sedan att ingen bryr sig om den är en annan sak.

Försök att lyfta blicken en aning. Ta exemplet Götaverksgatan (http:​/​/​gbg.​yimby.​se/​20​13/​0​1/​yttrande-​over-​lindholmen-​_​.​.​). Är det som är bäst för mäklaren nödvändigtvis det som är bäst för staden Göteborg? Vad får olika beslut för konsekvenser? Skall vi bygga en stad som enbart är en angelägenhet för de människor som bor i området, eller skall det finnas anledning för andra att vistas där?
 0
Johannes Westlund (9 September 2013 02:37):
Väljer Göteborg över Stockholm... Jovars. För övrigt så har Göteborg befunnit sig i stagnation sen 70-talet och bara de senaste åren haft en befolkningsutveckling som börjar likna något, fortfarande sämre än både Stockholm och Malmö. En massiv flykt till kranskommuner var en dominerande trend länge, och fortfarande lämnar de flesta som tjänar mer än 200 000 kr/år Göteborg för ett boende i en kranskommun.

Hållbarhet är en möjlig infallsvinkel. De flesta experterna på området talar om att vi måste använda mindre energi. Detta innebär att transporter måste ske mer effektivt, men också i en betydligt mindre utsträckning än nu. Det finns övertygande bevisning för att innerstadsmässiga miljöer minskar användandet av bil till förmån för till exempel gång. Närheten minskar också behovet av transportarbete (förstått som personkilometer).

Rent generellt kan man prata om ekologiskt fotavtryck. Innerstaden är en struktur som aktivt bevisligen minimerar detta kraftigt trots att inkomsterna, som annars är proportionella mot koldioxidutsläpp, är höga. Det beror på bättre samutnyttjande. Färre kvadratmeter fasadyta per person för värmeläckage, större nyttjandegrad av de flesta olika platserna som finns (vilket renderar i ett lägre behov av t ex uppvärmd yta).

En annan aspekt är ekonomi. Det är dyrt att bygga och underhålla glesa strukturer. Samutnyttjandet av infrastrukturerna är lågt. Det har beräknats att en perifier exploatering i Göteborg kostar dubbelt så mycket som en central exploatering för staden.

Det finns även fler mycket intressanta aspekter. En stad med större närhet gör att grupper som har svårt att röra sig långt får större möjligheter att delta i stadens liv. Ett annat faktum är att innerstadsmiljöer är mer socioekonomiskt integrerade än förortsmiljöer. Innerstaden har alltså en större social hållbarhet.

Eller så kollar man bara på kvadratmeterpriserna och bygger saker som liknar det som har högst, dvs sånt som marknaden efterfrågar mest. Det är utan tvivel innerstadsmässiga miljöer.
 0
Per Högberg (9 September 2013 16:25):
Okej Det var dumt då att skriva det där med att skryta inför andra. Även om det var just det personen i klippet jag refererade till gav uttryck för. Och man har ju läst en och annan gång om människor som vill att Gbg ska bli en storstad (eller större storstad om man nu ser det så). Och större stad innebär i alla fall för mig större innerstad. Och då menar jag inte i första hand yta. Utan ökad befolkning, byggnadsvolym, större utbud, mer densitet och intensivitet. Och jag gillar ju det. Jag gillar att gå omkring i Sthlm men skulle inte vilja bo där. Utan trivs i längden bättre i den ännu avsevärt lugnare innerstan här och att bo precis utanför i Majorna. Om innerstan ska byggas ut tycker jag i så fall det är bättre att göra det intill den befintliga. Längs södra älvstranden, frihamnen och runt centralen än kilometrar därifrån, vilket skapar nya enklaver.
 0
Sven Renquist (9 September 2013 17:56):
Per Högberg: "Frågan är hur många som hellre vill att gbg ska upplevas i framtiden som det upplevs nu."

Det är en omöjlig ekvation att bygga ut staden för en växande befolkning men samtidigt försöka konservera upplevelsen av den. Du verkar tro att det bara är innerstaden som påverkar göteborgarnas upplevelse av sin stad. Precis som om våra sinnen vore avstängda när vi på väg till jobbet bara ser ändlösa förortslandskap. Men så passerar vi Svingen och blir glada för att "staden" är sig lik. Fast det är den ju inte ändå. Den intensiva trafiken till centrum tog för länge sedan bort illusionen om att man befinner sig i en småstad. Förmodligen ger en gles utbyggnad en radikalare förändring av upplevelsen än förtätning gör. Och då syftar jag inte på ytliga attribut som skyline osv, utan hur staden påverkar vår livsstil.

Du gör en märklig koppling mellan småstad och förortsbyggande. Själv associerar jag slentrianmässiga flerbostadshus a la miljonprogram med storstäder. Du nämner Stockholm som alternativ för dem som vill uppleva innerstad. Verkligen? Frågan är om inte Stockholm är den stad i Sverige där störst andel av befolkningen bor i betongförorter. Eller kanske Göteborg. Fördelen med Göteborg är iallafall att många snabbt kan nå innerstaden med cykel.
 0
Per Högberg (9 September 2013 19:34):
Sven: Jag har rätt bra koll på Sthlm och även Malmö för den delen med. Och nej jag har inte bott i någon av dem. Och vad har sthlm,s ytterstad med saken att göra hur jag upplever dess innerstad? Märklig koppling mellan småstad och förortsbyggande? Du associerar med storstäder fast all sån bebyggelse finns i mindre städer? Ja det är klart att jag vet att du vet det. Jag kommer själv från en mindre stad. Och för mig är Gbg mer som en väldigt uppförstorad variant av en mindre stad. Delvis därför känner jag mig hemma här.
 0
Sven Renquist (9 September 2013 20:50):
Per, det är möjligt att jag blandar ihop saker du säger. Men du tycks mena att Göteborg kan bevara sin positiva småstadkaraktär genom att undvika bygga tät blandstad till förmån för gles förortsstad. Jag tror det är tvärtom. Om Göteborg enbart bygger gles stad så kommer många fler tvingas bo långt ifrån centrum med dyr och tidsödande pendlig som konsekvens. Det är storstadens livsstil, rakt motsatsen småstadens.
 0
Hans Jörgensen (9 September 2013 21:24):
Lite siffror som bakgrund till diskussionen.

~Befolkningtäthet, invånare/km2:

"Majorna" 7000.
(23000/3.25); primärområden Sandarna + Kungsladugård + Majorna.
Ytan exkl. V:a kyrkogården.

"Södra Lundby" 3800.
(16500/4.3); primärområden Eriksberg + Kyrkbyn + Lindholmen.
Ytan exkl. Frihamnen+Lundbystrand

"Linné" 19500.
(19500/1); primärområden Haga + Olivedal + Annedal


Källor:
Göteborgs statistisk årsbok (Folkmängd 2011)
Ytmätning på Eniro.se
 0
Hans Jörgensen (9 September 2013 21:36):
Kommentar till siffrorna.

befolkninstätheten påverkas en del av hur gränserna dras vid ytmätning.
Men i stort förhåller sig de tre "stadsdelarnas" täthet så som 1:2:5.

Om vi anser Linnés täthet för innerstadsmässig, så är både Majorna och Lundby långt ifrån.
Det finns utrymme att ungefär dubbla södra Lundbys befolkning innan en täthet av Majorna uppnås.
 0
Per Högberg (9 September 2013 21:40):
Det kan antagligen bli lite tvetydigt i det jag skriver. Eftersom jag samtidigt försöker visa hur jag önskar det. Och på samma gång försöker visa acceptans för andra åsikter. Jag är absolut för att det som behöver byggas byggs så centralt som möjligt! Läste någon som skrev att Malmö är väldigt litet till ytan. Jag säger istället att Gbg är väldigt stort till ytan. Sen kan man ju fråga sig var man drar gränsen mellan gles och tät stad. Ja Vasastan är tät och blå staden är gles, det är givet. Eriksberg är tät för mig i alla fall. Anses landshövdingekvarteren täta? Där kan man ju tycka. Sånt slöseri med mark att bara bygga i tre våningar.
+3
Anna Eriksson (9 September 2013 21:59):
Per Högberg, jag vet inte vad du baserar detta på att så många göteborgare skulle vilja ha det som det är nu, att de trivs med glesheten och "småstadskänslan". Det jag dock vet är att de lägenheter som har flest sökande på BoplatsGbg är de som ligger i Centrum, Majorna och Linné. Glesa områden av förortskaraktär som ändå ligger relativt centralt, exempelvis Högsbo, har inte samma söktryck. Visar sig också i lägenhetspriser. Det är ett av skälen till att vi behöver bygga mer tät blandstad. Och om alla som vill ska kunna få bo i sådan stad räcker det inte med att hålla sig till området mellan Stampen och Masthuggstorget. Jag vet också att väldigt många uppskattar slutna gårdar, i motsats till lameller och punkthus. Jag vet också att många trivs med att ha service på nära håll i form av affärer, kaféer, restauranger osv. Många vill också ha nära till jobbet. Jag tror också att det bland unga människor finns en kanske extra stark längtan till staden. Det är sällan jag träffar på en 25-årig civilingenjör som säger att "Wow, Kortedala, vilket underbart ställe". Nej, dessa söker ofta något annat, och till skillnad mot hur det var för kanske 15 år sedan ser dessa det inte heller som självklart att lämna stan för villaförorten när de bildar familj. I Majorna och Linné blev det dagiskaos för att prognoserna inte slog in, folk flyttade inte ut i den omfattning man trott skulle ske. Så om Göteborg ska kunna utöva lockelse på unga duktiga personer, som kan bidra med kunnande, entreprenörskap, nya jobb och skatteintäkter tror jag vi måste bygga mycket bättre än vi gör nu. Bygger vi tätt kan vi också spara större grönområden av typ Slottsskogen, vilket också är något många vill ha.
 0
Per Högberg (9 September 2013 22:37):
Anna: Jag är medveten om att många vill bo i centrum eller i dess närhet. Och som jag nyss skrev är jag för att så mycket som möjligt byggs, och så centralt som möjligt. Och med centralt menar jag "ingen längre tur med vagnen/bussen". Jag gillar stan som den är idag. Och då menar jag inte dess minst sagt överdrivna utspridda bebyggelse. Då menar jag stadslivet i centrum med omnejd. Jag gillar att stadspulsen är relativt låg. Sen begriper jag ju att upplevelsen av staden förändras med markant ökat byggande och därmed säkerligen än högre inflyttning. Och det accepterar jag fullt ut. Jag vill ju att alla som vill ha ett eget hem här ska kunna få det.
 0
Per Högberg (9 September 2013 23:42):
Anna: Angående det första du skrev. Vi vet ju att stan uppskattas av många. Och det kanske den även kommer göras i liknande hög utsträckning även om den blir mer storstadslik. Man vet vad man har och inte vad man får. Sen finns det säkert många som skulle gilla den mer om den blir mer storstad.
 0
Johannes Westlund (9 September 2013 23:57):
Tradeoff.
Att äta kakan och ha den kvar.

Avvägningselementet är som alltid närvarande. Ökad inflyttning, ökat centralt byggande, tätare stad och bibehållen karaktär/puls. Går det att förena?

Min gissning är negativ. Jag tror inte det går att förena. Fler människor som koncentreras till samma plats ger en annan puls och en annan karaktär. Det är en naturlig konsekvens. Men kanske går det att behålla enstaka oaser där det kan få finnas lugn?
 0
Per Högberg (10 September 2013 00:15):
Johannes: Som jag skrev: Sen begriper jag ju att upplevelsen av staden förändras med markant ökat byggande och därmed säkerligen än högre inflyttning.
+1
Olof Antonson (10 September 2013 12:12): Online
Nästan oavsett hur mycket vi skulle bygga, kommer det fortfarande att finnas gott om stadsdelar som har småstadsmässiga kvaliteter. Denna dynamik mellan stort och smått är typiskt storstad för mig, att man kan erbjudas olika sorters miljöer. Vissa platsers karaktär kommer antagligen att förändras, men vi skulle kunna behålla exempelvis staden inom vallgraven ungefär som det är och låta det bli ett "Gamla stan", medan den nya stadskärnan kan växa ut i Gullbergsvass, Frihamnen osv. Vi skall ju inte förstöra eller riva något bra i onödan.
 0
Per Högberg (10 September 2013 12:40):
Olof: Jag håller med dig här.
 0
Hans Jörgensen (11 September 2013 20:19):
Tack för den bildrika vandringsrapporten förresten. Nästan som om man hade varit med.

Filmklippet förresten, får mig att tänka på en film jag råkade se på filmfestivalen för ett par år sedan. Den "handlade" om en skolklass i en storsstad i något asiatiskt land i tropikerna, som tycktes ha villat bort sig i grönskan i stans utkanter och hamnade på gamla järnvägsspår. En smal film men det var skönt att se bilder från ett varmare land mitt i februari.


Gillar också det ni tog upp här i artikeln från förslag till översiktsplan 1987, riktigt roligt att se hur det skissades då med flera nord-sydliga kopplingar både över älven och över de av människan skapade barriärerna mellan själva Älvstranden och bebyggelsen längre inåt land. De förslagen är minst lika åtråvärda nu efter 25 år.

Hoppas kunna dyka upp nästa tillfälle!
+1
Patrik Höstmad (11 September 2013 20:43):
(off topic) Hans Jörgensen, jag råkade se samma film :) från Singapore. En sak som jag gillade med den filmen var det fullständigt realistiska trafikbullret som fanns med i många av scenerna. Det är så sällan man hör det så tydligt på film då de nästa alltid drar ner trafikbullret för att få fram tal och musik. Trailern: http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​Z90​DBO8kYPg
(/off topic)
+1
Hans Jörgensen (11 September 2013 21:02):
Aha det var Singapore.
Lite roligt att man långt senare minns vissa filmer med visst behag som man först tänkt glömma så snart den rullat färdigt.
Medan det finns mängder med filmer som setts av mängder med folk som man inte minns mycket av.

det var Off Tropic kan man la säga.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee