Utskrift från gbg.yimby.se
....

27:e Yimbyvandringen: Västra Eriksberg och Färjenäs

 


Söndagen den 15/9 var vi ett dussin tappra, som lämnat hemmets trygga vrår för att trotsa den nyckfulla väderleken. Göteborg i verkligheten, fjärran från arkitektillustrationernas glassätande barn, ballonger och färgranna fjärilar. Men det skall mycket till för att ställa in en Yimbyvandring!

Detta var den sista etappen i vår serie av totalt sex vandringar längs Norra Älvstranden, som vi startade med Ringön våren 2012, och nu avslutade med Färjenäs vid Älvsborgsbrons fäste drygt ett och ett halvt år senare. Nedan följer de foton vi tog under vandringens gång:


Samling vid propellernDet hjälper att ha fantasi när man tittar på den här kartan ...Regnet gjorde att vi fick ta skydd emellanåt

Det finns en hel del verksamhetslokaler längs kajpromenaden ...... och det är nästan alltid människor i rörelse ...

... Men inne bland husen finns det inte lika stor anledning att vistas ...Planerat för älvutsikt

Gångbron över dockan kopplar samman bebyggelsenEn av deltagarna berättade om hur de tätt placerade huskropparna och stora fönstren i kompisens lägenhet innebar närmast total insyn. Att leva i ett dockskåp?Kritiska röster talade om miljonprogram blandat med Gran Canaria utan solMen på det stora hela är det ganska bra


En stenvägg som för tankarna till bastionen Carolus RexVårväderstorget 2.0

Monsungatan. Passande namn med tanke på väderleken ...

Planerna på de nya punkthusen väster om bockkranen

Det har anlagts en park med lekplats i slänten upp mot berget

Passage från parken ner till det underjordiska garagetRadhusen uppe på platån

På väg upp mot ruinerna av Karl IX Göteborg

Kyrkoruinen från tidigt 1600-talVackra stenmurar

Stengrunder och murar från husen i Färjestaden

Färjestaden tidigt 1950-tal. Många av husen kom senare att rivas i och med byggandet av Älvsborgsbron. Husen i den östra delen (närmast i bild) evakuerades i samband med en planerad utbyggnad av Eriksbergs varv. Idag finns bara ett tiotal hus kvar (klicka för något större bild).Där det tidigare låg ett samhälle finns idag en golfanläggning (klicka för något större bild) ...... som kan tänkas bli parkmark i framtiden, en så kallad polouse ner mot älven

Landshövdingehus från 1901

Den kvarvarande bebyggelsenGamla trappor och husgrunder kan skymtas på flera ställen. Över lag är dessa grönytor väl omhändertagna.Det gamla färjelägetSymmetriLandshövdingehusets baksidaSamma hus, tidigt 50-tal. Betydligt fler grannar (klicka för något större bild).Ett hus man vanligtvis ser från andra sidan när man passerar längs Älvsborgsbron

FärjenäsparkenTaubeskolan

Vrak eller dinosaurieben?

Genom fönstret kan man se en modell av områdetDe planerade punkthusen längst till höger i bildEn improviserad skridskobana från i vintras

Den något surrealistiska jätterampen som förbinder platån med bebyggelsen nedanför... som naturen håller på att ta tillbaka ...

BarbapaporEtt bra exempel på hur färg och indelning av fasad kan användas för att skapa visuell variation, även om husen i sig är snarlika.
Tack för en trevlig vandring
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (25 September 2013 14:35):
Märkligt egentligen när man tänker på hur Färjestaden skulle kunnat se ut idag. Men Göteborg försitter väl inte gärna en chans att ta fram grävskoporna ...
 0
Göran Åhman (25 September 2013 14:43):
Tack själv för ett trevligt arrangemang, trots regn, rusk och läckande gympadojor :-) Kul också med de gamla bilderna från Färjestaden. I den första av de tre bilderna är det nästan svårt att orientera sig, då det hitersta berget i stort sett är utplånat. Den lilla vägen i bildens mitt torde vara samma väg som idag abrupt slutar med ett stup, vid vilket vi för övrigt stod hängde en stund. Som sagt, alltid trevligt med yimbyvandringar :-)
 0
Matthias H. (25 September 2013 21:44):
Tack för ett bra reportage.
 0
Mikael Van Den Hoogen (26 September 2013 20:19):
Tack, det var riktigt bra dialog i regnet. Mycket gottigottsnack om spårvagnar och annat.

Gillar de grymma rapporterna!
 0
Patrik Höstmad (26 September 2013 21:28):
Tänk om den där gatan med färgvariation och indelning av fasad hade haft lokaler i bottenvåningen. Då hade jag inte tackat nej till en lägenhet. Men tyvärr saknas något av det viktigaste.
 0
Agneta Wiberg (26 September 2013 21:57):
Jättefina bilder! Gillade särskilt den med fartygsskorstenarna. Barbapappafigurerna påminde mig om "Mördarsniglar"! ;) Hoppas kunna följa med en annan vandring. Just nu ont i ett knä.. :(
 0
Matthias H. (26 September 2013 22:02):
Patrik, precis vad jag tänkte också när jag såg den bilden.
+1
Hans Jörgensen (26 September 2013 22:22):
Tur att det finns några tappra som gav sig ut i ruggvädret. Nu har ni lyckats pricka 3 söndagar med sånt väder. Samtliga lördagar innan har varit fina, och väderprognoserna har stämt flera dagar innan varje helg. Det går inte att skylla på smhi nu :)

Jag gillar verkligen uppblandningen med äldre foton.

"Där det tidigare låg ett samhälle finns idag en golfanläggning"
Ja så är det ju. Av-urbanisering som skett mitt under den största tillväxtperioden Göteborg och Sverige skådat.
Men det var ju utveckling sa man väl då...
 0
Hans Jörgensen (26 September 2013 22:59):
Fast samtidigt tycker jag nog det är rätt snyggt att se Färjenäs av idag från södra älvsidan. Frånvaron av bebyggelse och samtidigt det öppna välskötta området (golfbanan och färjenäsparken) ger en grönskande inramning åt älven, i mycket stark kontrast till det brutalt exploaterade området precis väster om Älvsborgsbron. Från Klippan föredrar jag att vila ögonen på Färjenäsområdet hellre än oljecisternerna strax intill. Fast idag då närområdet håller på att återbebyggas, då görs det med sämsta tänkbara metod: bergskapningen åt öster förstör den naturliga harmonin som området i övrigt utstrålat, för att ge plats för.... punkthus! Och allt detta frontas ut mot älven, ut mot gästerna på Sjömagasinet, Novotel, resenärerna från kontinenten som kommer med färjan, samt alla som rör sig längs den åtkomliga delen av södra älvstranden kring Klippan och Röda Sten. Vyn mot västra Eriksbergs möte med Färjenäs är galet pinsam, idag.

Men visst hade det allra trevligaste antagligen varit att ha kvar det pittoreska samhället vid Färjenäs, och att ha klipporna väster om bron orörda. Då hade ju bron bildat en väldefinierad gräns mellan staden (nåja) och kustlandet. Samtidigt hade bebyggelsen successivt kunnat bli mer stadsmässig närmare Eriksberg, med Färjenäsberget helt i behåll. Men dessvärre hade vi ingen Evert Taube den här gången.

Älvsborgsbron förresten, den har kanske också spelat en roll för avvecklingen i Färjenäs. Det tidigare färjeläget levde säkert till viss del på färjetrafiken med matställen och butiker där resenärer till och från fastlandet kunde köpa potäter o annat av öns bönder och fiskare.
Och om vi ska problematisera det här så skulle nog ingen vilja ha Älvsborgsbron ogjord till priset av en liten levande by vid älvkanten.
 0
Olof Antonson (27 September 2013 00:01):
@Hans J: Nej, det är sant, men det märkliga är att såpass mycket revs öster om den bebyggelse som sparades. Mycket försvann ju i och med Älvsborgsbron, och en hel del villor evakuerades närmast Eriksbergs varv. Men där emellan, där golfbanan ligger, vad hände där? Jag skulle gärna vilja veta mer.
 0
Patrik Höstmad (27 September 2013 00:29):
Även de på golfbanan föll uppenbarligen offer för mycket optimistiska framtidsplaner:
"Uppförandet av Älvsborgsbron ledde till att många bostadshus revs, och i östra delen evakuerades alla hus inför en planerad utbyggnad av Eriksbergs varv. Husen stod tomma efter varvsnedläggningen, varpå de ockuperades av så kallade husnallar under stor publicitet på 1990-talet, och därefter revs de. Numera finns bara ett tiotal hus kvar, varav de flesta ägs av kommunen."
http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Färjestaden,_​Göteborg
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.