Utskrift från gbg.yimby.se
....

Butikers sittplatser ger liv i staden

 
En spaning. Det verkar som allt fler verksamhetsutövare börjar ställa ut bänkar, stolar och bord i staden. Det tycks vara ett utmärkt sätt att skapa mer liv i gaturummen.Vad jag sett är det än så länge få förutom verksamhetsutövarna och deras trognaste kunder som vågar slå sig ner. Jag gissar att det bara är en tidsfråga innan vi andra vågar och vant oss vid att sätta oss ner för att pusta ut, samtala och spana. Besuttna eller inte så ger stolarna och bänkarna mer liv och variation åt trottoaren, gatan och stadsrummet.

Innan vän av ordning ropar "Privatisering av det offentliga rummet!" säger jag att det är rimligare att fokusera energin på att kämpa för att stadens offentliga funktioner förbättras, än att stoppa de (få) privata initiativ som de facto livar upp staden. För att få ställa ut ett bord och två stolar behövs dessutom tillstånd och att trafikkontorets regler följs. Kanske ska möblerna snarare ses som halvprivata eller halvoffentliga? De privata butikerna är också en del av staden och jag tror vi alla vinner på att de får dekorera en del av stadsrummet med liv. Inte minst William H. Whytes studie över hur urbana miljöer används av människor visar vad sittmöjligheter kan göra för stadlivet.

Det är ganska uppenbart att dessa privata platser inte kan vara stommen i det stora behov av offentliga sittplatser som jag har skrivit om tidigare under rubriken Det sittplatsfria Göteborg. Kvaliteten kan diskuteras, förelningen blir knappast jämn över staden och framförallt plockas sittplatserna in i butikerna när de stänger kl 18 och då har vi åter en miljö utan sittplatser. Därför måste gaturummet kompletteras med fler permanenta offentliga sittplatser.

Testa gärna att slå dig ner på en av de utställda sittplatserna för att göra sittplatsen offentlig och gaturrummet mer befolkat. Det kanske rent av kan bli en vana.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Patrik Höstmad (9 September 2013 21:08):
Tydligen tar staden betalt för allt som ställs på trottoaren. Det finns troligtvis en risk att potentiellt stadsliv kvävs av avgifterna. Här är listan på avgifter:
http:​/​/​goteborg.​se/​wps/​wcm/​connect/​3bae30​6b-​31e8-​44bd-​.​.​
 0
Johannes Hulter (9 September 2013 22:37):
Men de som bara ställer ut en eller två stolar lär ju inte pröjsa till TK. Jag kan tänka mig att t.ex. en blomsteraffär som ställer ut blommor på gatan får pröjsa, men stolarna på bilderna i inlägget, I doubt it. Vi får fråga butiksägarna helt enkelt. :)
 0
Patrik Höstmad (9 September 2013 23:57):
Max ett bord och två stolar ligger juridiskt sett under "Varuexponering" och då ska man betala 2 970 kr/år till TK. Men sedan är frågan om dessa butiksinnehavare har tagit det en långa vägen via tillstånd och avgift. Polisen som ska övervaka detta har enligt obekräftad uppgift inte haft resurser att jaga stolar och bord i år men till nästa år har de lovat att lägga resurser på att jaga stadsliv igen. Jag har inte försökt få det bekräftat direkt från polisen.
 0
Johannes Westlund (10 September 2013 00:10):
Jag börjar fatta varför bedrägerier, våldtäkter, stölder och misshandelsfall måste läggas ner på löpande band. Här finns ju riktig kriminalitet att jaga; butiksägare som förgyller staden! Så kan man inte ha det!
+1
Matts Johansson (12 September 2013 20:30):
Alt kostar, men butiksägare som ställer ut saker kan ibland slippa undan vid kontroll, men vid polisens kontroll så kan prylar omhändertas och skrotas med böter som följd. Uteserveringar betalar alltid.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.