Utskrift från gbg.yimby.se
....

Kville saluhall

 Idag är det festlig invigning av vår nya saluhall vid Vågmästareplatsen och igår var det smygvisning för pressen, givetvis var vi på plats. Nu var det ju inga större överraskningar då saluhallen har varit smygöppen i ungefär en månad redan och vi har ju rapporterat därifrån tidigare. Men på plats fanns bland annat arkitekterna bakom, som berättade om arbetet från skiss till färdig byggnad.


Några minns säkert den arkitekttävling som föregick detta bygge och några kanske även minns min genomgång av de olika förslagen, annars finns den att läsa här. Förslaget som vann, det som nu står på plats kallades Kviba och var ett av de förslag som jag rankade högt på min lista. Dock tyckte jag och många med mig att förslag Bazar (se i länk ovan) var snäppet mer spännande. Fast det är svårt att jämföra en idé mot en färdig byggnad. Med facit och byggnad i hand gjorde juryn ett gott val.

Vi gjorde även ett saftigt YimbyTV-inslag där vi bland annat hör arkitekten berätta om hur arbetet gått tillväga:
Arkitekt Gustav Appell


Som uppväxt i området är det här en ganska stor grej. Man är ju van att se det blå lådhuset där Morgans gatukök låg (Morgans far var upphovsman till den berömda rätten hel- och halv special vilken uppfanns just här vid Vågmästareplatsen en gång i tiden). Även om jag inte tycker om all förändring i området (alldeles för många bevarandevärda hus har sanerats i Kvillebäcken de senaste åren) så gillar jag denna förändring. Det är vad det verkar många som gör, det är många som säger Äntligen!

Jag gillar vår nya saluhall. Jag älskar det sandgula teglet som med sina stabila väggar skapar en stabil huskropp är byggd för att stanna. Att man plockat upp traditionen med det gula teglet som vi återfinner i flera av våra mest omtyckta byggnader i stan. Götaplatsen med Konstmuseet, Konserthuset och Stadsteatern till exempel. Men även mer vardagliga byggnader, som punkthusen på andra sidan Hjalmar Brantingsgatan som närmaste exempel. När jag pratade med arkitekt Gustav Appell berättade han att de har fått kämpa för att få byggaren att satsa på ett dyrare kvalitetstegel från Danmark. Det lönar sig i längden.Notera att några av stenarna på fasaden är glaserade. Detta ger fasaden en intressant effekt som framträder både i mulet och i soligt väder.Saluhallen bygger vidare på traditionen med gula tegelfasader.


Jag tycker om den svängda trappan upp till byggnadens andra våning som bryter av de raka linjerna som byggnaden annars följer. Här är plötsligt en mjuk svängd form vilket även gör den tunga promenaden uppför trappan lite lättare. På andra våningen kan man utöver att kunna handla lunch även blicka ner över kommersen på entréplan. Ett andra plan är något jag alltid saknat i stora saluhallen på Kungstorget.Arkitekt Gustav Appel bredvid saluhallens marknadsansvarige Shamsi Naeimai


Arkitekt Gustav Appell verkar nöjd med hur byggnaden blivit och konstaterade att detta är en sån plats man vill hänga på och att det är synd att han inte bor i stan. Det saknas dock några bänkar att sitta på, för de som inte vill sitta på kaféet. Som den halvrunda bänken i stora saluhallen på Kungstorget, en plats att bara hänga på och njuta av atmosfären.

Sist men absolut inte minst är den gigantiska kristallkronan som hänger ned från saluhallens tak. Jag frågade Gustav om det var hans idé att hänga upp den. Det var det verkligen inte betonade han. Men jag gillar den ändå, den kontrasterar det strama rummet på ett härligt sätt, lite en markering att detta är ett finrum för stans invånare. Kostnad kristallkrona: 400.000 kronor.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Olof Antonson (21 September 2013 14:52): Online
Jag tycker om arkitektens resonemang kring flexibilitet och vikten av att byggnaden möter tiden.
 0
Hans Jörgensen (21 September 2013 19:21):
Ja teglet är lysande. Mer kvalitetsmaterial till götet.
 0
Niklas S (22 September 2013 09:52):
Invigningen var trevlig. Massor av folk! Mycket trevligt inslag i Kville med saluhall. Den är så pass bra att den borde locka folk från hela stan. Saknades dock bra cykelparkering, men det kommer väl.
 0
Niklas S (22 September 2013 09:57):
Vore juste om salupallsgrejen kunde fortleva och vidareutvecklas i anslutning till saluhallen (något som kvartersodlat ordnade tvärs över gatan tidigare). Så att småskaligt och närproducerat kunde erbjudas utan mellanhänder. Vet att den typen av handel finns i andra saluhallar ute i Europa.
 0
Mats O. (22 September 2013 14:54):
Kville saluhall är en del av den pågående gentrifieringen av vissa delar av Hisingen. I dessa tider när man kan köpa fetaost, salamikorvar och olivolja på Statoil så fodras det en köpstark och kräsen medelklass för att hålla igång såna här mattempel med lite dyrare sortiment.

Men jag hoppas det går bra för handlarna och nya saluhallen.
+5
Peter Bilist (22 September 2013 18:56):
Gentrifiering går ju bara åt ett håll, och jag vet inte vad motsatsen kallas. Förslumning? Nja, kanske inte.

Om man däremot pratar om segregation, så kan det knappast vara fel med lite gentrifiering i Kville/Kvillebäcken. Området är redan väldigt osegregerat vad gäller etnisk härkomst. Jag skulle vilja säga att det är det närmaste en smältdegel (som även inkluderar traditionellt svensk kultur) vi kan hitta i Göteborg. Vad som saknas är fler höginkomsttagare, för ekonomiskt så är stadsdelen fortfarande ganska homogen.

Att bryta segregation kan väl inte bara handla om att flytta in låginkomsttagare/arbetslösa i rika stadsdelar? Gentrifiering är m.a.o. ett bra medel mot ekonomisk segregation i vissa fall. Jag välkomnar medelklassen till min stadsdel.
 0
Mats O. (23 Januari 2014 19:39):
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.