Utskrift från gbg.yimby.se
....

Vårt liv mellan husen

 


Yimby har varit i Älvrummet och kollat in Vårt liv mellan husen, som är namnet på den sprillans nya utsällningen som ska husera i byggnaden under minst ett år. Här fokuserar man på det socialt hållbara livet. Vad gör stadens invånare i sin stad och hur kan man som invånare vara med och ta egna initiativ till olika projekt?
 



Här får man även lära sig om hela kedjan (bild ovan) och alla fördelar och följdeffekter som finns med att bygga en park. Man har dock glömt det första och viktigaste steget, men det har vi lagt till här:


0. Vi har byggt en tät stad*
1. Staden bygger en park
2. Det blir en öppen mötesplats för alla
3. Växtligheten ger bättre luft, mindre buller och tar upp regnvatten
4. Människor blir friskare
5. Kostnaderna för staden minskar
6. Stadsmiljön blir attraktiv
7. Företag vill etablera sig i området
8. Arbetstillfällen skapas
9. Stadens invånare lär känna naturen genom att leva nära den


*Yimbys anm.

Parker kan vara fantastiska platser, men en park är ingenting värt om man inte bygger en fantastisk stad runtom själva parken så att parken har någonstans att vara just park. Man glömmer allt som oftast det viktigaste steget i kedjan ovan, att bygga en tät och levande blandstad. I den täta och levande blandstaden skapas det oanade möjligheter, och det blir lättare att finansiera en fantastisk park rent ekonomiskt om man bygger tät stad runt omkring. Man säger ofta att göteborgarna önskar sig park. Så är det nog. Men glöm inte bort att göteborgarna också önskar sig en stad. En stad med bostäder och arbetsplatser åt alla, sedan en park.

Men utställningen handlar om mycket mer än parkbyggandets konsekvenser och det är kul att se exempelvis infoskyltar om medborgarinititativ, att hur går man till väga om man har en bra idé och till exempel vill förändra en offentlig plats eller anordna ett evenemang.

Vi går vidare på utställningen och upptäcker att det finns ett genomgående barnvänligt upplägg med utplacerade boxar på en halvmeters höjd med knappar på, och när man trycker på dessa hörs en berättarröst. Här ett exempel på vad en av rösterna kan säga: Ljudklipp.



Boxarna har alla olika symboler föreställandes olika djur, här en torsk. Att det troligen är en torsk ser man på den lilla skäggtömmen på hakan, plus att den har tre ryggfenor.



Medborgarinitiativsinstruktioner är ett välkommet inslag! 



Patrik läser på om vad som kräver polisens tillåtelse.


Älvrummet har fått sig en lekhörna.


Lite lagom inskränkta som vi är tar vi och hör vad två av våra samordnare har att säga om utställningen:



"Det här är ett bra initiativ som lyfter fram stadslivet i ljuset. Utställningen har idag mest fokus på park och speciella projekt. Utställningen ska uppdateras med tillägg framöver och då hoppas jag att den även kommer att lyfta fram det mer vardagliga stadslivet, det man upplever och deltar i då man går mellan hemmet och livsmedelsaffären", säger Patrik Andersson




"Hur ser egentligen en socialt hållbar stad ut rent fysiskt, och stämmer den bilden överens med det vi faktiskt bygger idag? Det tåls verkligen att tänkas på, och det är viktigt att de fina ord som formuleras också går att läsa av i den byggda miljön och hur den planeras", säger Olof Antonson



För att summera våra intryck av det hela så är det en sevärd liten utställning, inte minst är den rent estetiskt mycket välgjord och snygg. Kul med inslag speciellt inriktat till barn, det är troligen uppskattat. Även om jag tror att den gigantiska stadsmodellen med alla små hus i Älvrummet är minst lika spännande, även för de små.
Utställningen har ett bra budskap även om man precis som i stadsbyggandet borde ha mer fokus på det viktigaste av allt, att bygga den täta levande staden. Det är i den täta staden som den sociala hållbarheten kommer längst.

Utställningen Vårt liv mellan husen invigs idag lördag kl 12, och kommer att vara kvar i Älvrummet under minst ett år framåt, med olika utlovade tillägg och happenings.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel Andersson (12 Oktober 2013 13:37):
... en park är ingenting värt om man inte bygger en fantastisk stad runtom själva parken så att parken har någonstans att vara just park.
Jag förstår poängen (tror jag), men håller inte bokstavligen med; tänk till exempel på:
Gräfsnäs Slottsruin & Park http:​/​/​www.​grafsnasparken.​se/​
Krusmyntagården på Gotland http:​/​/​www.​krusmynta.​se
Norrvikens trädgårdar utanför Båstad http:​/​/​www.​norrvikenstradgardar.​se/​
Tjolöholm slottsträdgård http:​/​/​www.​tjoloholm.​se/​
Wanås slottspark i Skåne http:​/​/​www.​wanas.​se/​
Wij Trädgårdar i Ockelbo http:​/​/​www.​wij.​se

På närmare håll har vi Gunnebo Slott och Trädgårdar samt Lärjeåns trädgårdar.
Vi har så mycket mark som upptas av skyddszoner runt trafikleder, impediment, gamla industriområden och naturmark att jag har svårt att se markåtgången för just parker som en större fråga annat än i centrala stan. Viktigare frågor är hur stor efterfrågan som finns på olika typer av park och trädgårdar, deras tillgänglighet i/från staden, samt hur de skall underhållas och finansieras.
+2
Olof Antonson (12 Oktober 2013 13:43): Online
Underförstått att det rör sig om en urban kontext troligtvis.
+1
Hans Jörgensen (12 Oktober 2013 17:29):
Bra tips, det här får kollas in imorrn.
Gbg är rätt bra på den här typen av arrangemang, att kommunicera ut nya eller planerade projekt, eller som i det här fallet att uppmuntra till dialog.
Men nånstans kan jag tycka att det läggs mkt resurser på olika workshops och liknande... som kanske istället kunde användas till något produktivt, till exempel stadsplanearbete och sedan dess förverkligande. Jag menar, hur mycket av den här typen av utställningar behövdes för stadsplaneringen som resulterade i Linnéstaden, Majorna och Gamlestan, till exempel.
Nu säger jag inte alls att det är fel med kommunicering av stadens arbete- tvärtom tycker jag Älvrummet är helt rätt och det är en fungerande plats både i själva utsällningshallen och marken utomhus; ett konkret exempel på lyckad planering för tillfällig användning av ett tomrum.
Men snälla Gbg - glöm inte bort att stadsplanera och förverkliga. Jag vet att det är riktigt lovande saker på gång, främst Gamlestan, och att styret på SBK har en bra agenda där och på flera andra ställen.
Men parker... det behöver väl inte tjafsas så mkt om.
Det är naturligtvis bra att folks synpunkter får komma fram och att bra idéer får omsättas i till exempel hur en park utformas. Men skapa först förutsättningarna - stadsmark, parkmark - bygg grunden - ställ sedan upp en bod i den nya parken där stans invånare får komma - IRL - och lämna förslag samt diskutera hur parken kan ges olika funktioner. Inte (främst) framför en datorskärm i ett älvrum som visar eventuella framtida scenarier.

Göteborg har massor av egna - verkliga, fysiska - förebilder av både klassiska och nutida parkanläggningar som visar att Gbg kan det här.
Inte minst senare års upprustningar så som Haga kyrkoplan, Domkyrkoplan, Trädgårdsföreningen, Plikta, Botaniska, Färjenäsparken, Actionparken, Östra Kvillebäcken.

Fortsätt så - men låt det vara en del av en tät stad, som sagt. Förädla de försummade grönområden som finns, om de har potential, anlägg nya där det är total avsaknad av park, men låt staden och gatunätet vara matrisen och låt parkerna vara utropstecken.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee