Utskrift från gbg.yimby.se
....

Inblick i gamla hovrätten

 


Som en aptitretare inför söndagens högaktuella stadsvandring kring "campus näckrosen" bjuder vi här på en liten inblick i gamla hovrätten, vars framtid är oviss. Arkitekt Hakon Ahlberg, som även stod bakom delar av paviljongerna vid jubileumsutställningen 1923, har i sin röda tegelbyggnad från 1948 skapat en liten arkitekonisk pärla väl värt ett besök. Man kan ana en viss inspiration från Asplunds rådhustillbyggnad vid Gustav Adolfs torg, om än i lite mindre skala.(bilderna är klickbara för större version)

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel Bergqvist (15 November 2013 13:35):
Vackert!
 0
Michael Hjortstierna (15 November 2013 23:37):
Riv skräpet!
 0
Mattias Jansson (16 November 2013 12:02):
Tråkigt att höra när någon bara skriver "riv skräpet" Vad grundar du det på Michael? På vilket vis skulle man få bättre byggkvaliteter idag? För mig är det oerhört tråkigt att diskutera en rivning utav ett hus som i allra högsta grad är både synnerligen smakfull och elegant anpassad i rummet.
 0
Johannes Westlund (16 November 2013 13:30):
Byggnaden står lite missanpassat och skapar onödiga impediement, men det kan man lösa. Det finns gott om utrymme att göra tillbyggnader. Till exempel mot Johannebergsgatan. Då kan man skapa en innergård till av impedimenten. Det finns något värdefullt i mötet mellan gammalt och nytt också. T ex centralstationen, Posthotellet och Pedagogen är strålande exempel på där nytt möter gammalt på ett fantastiskt sätt.
+2
zoo (16 November 2013 21:04):
Att kalla Posthotellets tillbyggnad för strålande är ganska talande för den göteborgska synen på skönhet och estetik.
+1
Agneta Wiberg (17 November 2013 13:18):
Eller amöban dom har placerat i Sociala huset.. Brrrrrr.. Men så klart att man ska spara den fina röda tegelbyggnaden och gärna bygga till..men, för allt i världen inte i stil med P
osten och Sociala Huset.. :-/
 0
Johannes Westlund (17 November 2013 20:00):
Stadsvandringen var idag, fantastiskt stadsvandring. Hovrätten var en av de givna stoppen. Här fick vi höra massor intressanta berättelser om turerna runt Hovrätten som till slut ledde till att Hovrätten flyttade för att man inte kunde göra nödvändiga retrofits som behövdes för att verksamheten skulle fungera. Därefter har byggnaden inte riktigt funnit sin plats alls.

På stadsvandringen pratade vi mycket om det här paradigmet att allt ska underordna sig det befintliga. Att man inte ska få röra det som finns. Det är en ganska olycklig syn tyckte vi. Om man tänkt så när allt det där vackra byggdes hade vi bara haft skogar och möjligen fält i Sverige...

Hur ska Hovrätten få finna sin plats? Det är en fråga som är svår att besvara. Det finns gott om mark på baksidan mot Johannebergsgatan att göra förändringar om man vill. Det kan vara ett sätt att låta Hovrätten finna sin funktion i 2000-talet.
 0
Ragnar Lind (23 December 2013 23:10):
Det är klart att byggnaden ska sparas. Det är ett av efterkrigstidens få vackra hus. Bygg gärna till, men låt det nya samspela med det gamla, inte bryta mot det gamla.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee