Utskrift från gbg.yimby.se
....

Bättre belysning i Slottsskogen

 

Slottsskogen förtjänar en bättre belysning. Vi har en mycket central och unik park som lockar till sig många besökare över de flesta av dygnets timmar - även de mörka. Göteborgarna cyklar, springer, rastar sina hundar och promenerar i denna gröna lunga. Slottskogen är inte bara en plats för rekreation, lek och motion, utan även ett viktigt stråk som förbinder Majorna med Linnéstaden. De alternativa vägarna mellan stadsdelarna är via Fjällgatan eller Stigbergsliden och det är långa omvägar.

När dagsljuset lyser med sin frånvaro behöver Slottsskogen därför en belysning som är värd namnet. Inte som idag, när gatubelysningen mer är att likna trötta campinglampor. Ett relativt svagt iskallt sken som ingen blir glad av.

En relativt billig åtgärd hade därför varit att förse de befintliga armaturerna med en mera ljusstark ljuskälla. Varför inte något som mera liknar belysningen uppe i Skatås? Kraftfulla lampor med ett gulaktigt sken som lyser upp omgivningen rejält, även en bra bit ut i terrängen.

Vasavägen, Linköping. Ljusdesign: Tindra design.

 

I förlängningen skulle det vara härligt om Slottsskogen kunde få fler aktiviteter som inte inskränker på grundtanken, men som ändå skänker lite mer liv åt parken och som kan borga för tryggheten när det är mörkt ute. Kanske ett slags mindre kulturhus kombinerat med caféverksamhet, även på kvällarna. Som Björngårdsvillan, men fräschare och mera öppet för allmänheten. Man kanske skulle kunna bygga en slags lustgård i närheten av Plikta där olika kulturprojekt kunde utvecklas. Idag erbjuder Slottskogen ingenting under årets mörka timmar, och det är väldigt synd.

Kvällsöppet café?

 

Det handlar alltså inte om att exploatera eller förvanska Slottskogen, utan att öka tillgängligheten och göra området tryggt genom att satsa på bättre belysning och fler aktiviteter året om och även sent på kvällarna. Slottsskogen kvällstid skulle kunna vara så mycket mer än vad den är idag - mörk och ödslig.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Göran Åhman (30 Januari 2014 11:46):
Gärna bättre ljus, men för jösse namn, bespara oss från de "relativt billiga åtgärderna" som skribenten föreslår. Vår stad och våra bostadsområden är fullständigt nerlusat med sådana lösningar.
Många gör, även folk som borde veta bättre på våra kommunala förvaltningar och bolag, bedömningen att mer ljus alltid är bättre och tryggare. Inget kan vara mer fel. Istället åstadkommer man bara en miljö som är otrevlig att vistas i, där färgerna helt förvanskas och där man blir bländad. Det gula ljuset förknippar jag och många med mig snarare med terminal- och trafikledsområden.
Nej, hellre då en så ändamålsenlig och naturlig belysning, med vitt varmt ljus som bländar så lite som möjligt. Då kan också ögat ställa om och se saker i halvmörker. Särskilt mörka partier, eller partier man särskilt vill lyfta fram gör sig bäst med egen belysning. Träd, mur- eller bergspartier t.ex, eller hus.
Gult "industriljus" borde för övrigt förbjudas i stadsmiljö. ;-)
+1
Olof Antonson (30 Januari 2014 14:23):
Ueno Koen är en park i Tokyo där det finns ett flertal museer och kulturinstitutioner, zoo, fontäner mm. Det finns en del likheter även om Slottsskogen har mer inslag av natur och växtlighet. Men är det något jag skulle vilja ta därifrån är det att använda sig av hårdgjord yta och koppla samman den angränsande stadsmiljön bättre med parkmiljön: Gör Linnéplatsen till en riktig plats och en tydligare entré. Fler aktivitetsytor inom parken.
 0
Patrik Höstmad (30 Januari 2014 21:29):
Göran, det är ju förstås bättre att man designar det snyggt. För övrigt kan jag tycka att det blå/vita ljuset ur de nya gatulamporna ofta är lite väl kallt. Det mer gula ljuset skänker lite virtuell värme i vintern.
 0
Peter B (31 Januari 2014 01:39):
Frågan är väl vilka ingrepp som kommer tillåtas i Slottskogen nu när det blir naturreservat? http:​/​/​sverigesradio.​se/​sida/​artikel.​aspx?​programid=​10​.​.​
 0
Jesper O (1 Februari 2014 00:53):
Mer ljus är väl bra, men inte på bekostnad av de klassiska c-stolparna som precis har fått tillbaka de ursprungliga armaturerna. Någon typ av markbelysning som komplement skulle kunna fungera.
 0
Gunnar Einarsson (1 Februari 2014 11:39):
Jag bryr mig inte så länge belysningen bara utgörs av de klassiska Göteborgslyktorna med lejonet på. Om det skall vara äldre typ av ljuskägla eller de runda 50-talsgloberna kan diskuteras.
Och inget konstigt gult ljus eller så, utan naturlig belysning vore att föredra.

När ni ändå är igång borde det dessutom föreslås att det sattes upp ett par nya fungerande vattenpumpar av samma modell som tidigare. De har blivit allt färre sedan 80-talet och jag kan knappt påminna mig en enda som numera faktiskt fungerar. Behöver ersättas.
+1
Jesper O (2 Februari 2014 00:36):
Gunnar, stolparna i Slottsskogen är om något klassiska. Tro det eller ej men de runda globerna är från 20-talet. De sattes dock upp till tidigt 60-tal.
 0
Gunnar Einarsson (2 Februari 2014 19:15):
Jesper, nej det visste jag inte. Coolt!
+2
Erik Hedborg (3 Februari 2014 12:05):
Håller med dig Göran Åhman

Jag tror att det är en feltolkning att mer ljus = tryggare. Viktigare är i stället var och hur man belyser.

Känslan av otrygghet i mörker är kopplad till känslan av att man inte har uppsyn över vad som finns där. Därför är det viktigare att belysa buskar, träd och miljö runt omkring där man går i stället för vägarna och gångstigarna själva.
Vägarna bör ha en svag belysning av vägbanan som inte bländar och sänker det mänskliga mörkerseendet.

Jag har inte läst någon miljöpsykologisk studie i ämnet men den måste finnas därute.

Det här kanske är lite väl party men visar en poäng: http:​/​/​blogg.​tyrens.​se/​landskapljusblogg/​files/​20​13/​0​8.​.​
 0
Göran Åhman (4 Februari 2014 14:52):
Vilket fint exempel Erik. Även om det är lite "party" visar det väldigt tydligt vad man kan åstadkomma med indirekt belysning. Stanardlösningen hade varit starka gula lampor ner i asfalten och ögonen på folk som nyttjat gångbanan. Fram för mer ändamålsenlig och kreativ ljussättning av våra offentliga miljöer.
 0
John Johansson (5 Februari 2014 00:15):
Resonemanget verkar logiskt, men i exempelbilden är det ju fortfarande ljust ute. Hade varit mer intressant att se hur det ser ut på natten.
+2
Patrik Pettersson (13 Februari 2014 15:32):
Jag håller helt med att Slottskogen behöver en belysningsmässig upprustning. Personligen tycker jag att det är beklagligt att dessa glober fortfarande används för belysning, då de både bländar och inte är särskilt effektiva. Den nya belysningen i Nya Allén vid Trägårn är lyckad.
Men för att få till en bra belysning i Slottskogen behövs effektbelysning av träd och buskar vid sidan av gång/cykel/körvägar, punktinsatser ute på de stora gräsmattorna och gärna lite effektbelysning i dammarna.
Det viktigaste är att få bort bländningen från globerna och ljus ute i terrängen vid sidan av vägarna. Med dagen LED-teknik kan ganska små lampor ge mycket ljus utan särskilt hög elförbrukning.
Sedan borde Plikta få en lite roligare ljussättning, kanske liknande den här:
https:​/​/​plus.​google.​com/​photos/​10​871461530​9524618232/​a.​.​
Bilden är tagen på Ljus i Alingsås 2010, i Prinsens Park. Jag deltog i workshoppen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Jane blir opera
1 November 04:10 av Melvin Bowers
Uthyrningsdel
22 Oktober 13:49 av Lola Ewint
Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl