Utskrift från gbg.yimby.se
....

Yimbypriset 2014 - utse vinnaren!

 


Nu är det åter dags att utse vinnaren av vårt egna stadsbyggnadspris, Yimbypriset! För andra året i rad skall vi belöna någon eller några som har bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborg. Vi har tagit fram fyra kandidater som presenteras i inlägget nedan. Men självklart går det bra att skicka in era egna förslag på kandidater.
Skicka din röst till info@gbg.yimby.se. Skriv vem/vilka du vill ska vinna årets Yimbypris, motivera gärna! (endast epoströster räknas)
Sista dag att rösta är 4 mars. Vinnaren presenteras dagarna efter här på bloggen.

 

Gustav Appell & Joakim Häggström m fl (Gustav Appell arkitektkontor)
och Roland Sundell & Emma Hed
enryd m fl
(Älvstranden Utveckling AB)
För sitt arbete med Kville saluhall, det nya mattemplet vid Vågmästareplatsen som knyter samman stadsdelar. En vacker, gedigen och utvecklingsbar byggnad i gult göteborgstegel.

Paul Göransson
tillsammans med
Francisco Cortina
& Robert Käll (arkitektbyrån Cortina&Käll)
För sin idé om Kvarteret Skansbron, ett blandstadskvarter och torgyta vid Skanstorget som ger liv till en öde plats och binder samman stadsdelarna Haga med Linnéstaden.

Sofia Hellberg & Per Bergström Jonsson
(Trafikkontoret, Göteborgs stad)
För sitt arbete med Göteborgs nya lovande trafikstrategi, "Trafikstrategi för en nära storstad", som bland annat ger en tydlig strategi för stadsrum och stadsliv.

Linda Leman m fl
(Trafikkontoret, Göteborgs stad)
För sitt arbete med Övre Husargatans omdaning, från en sliten och otrygg genomfartsled till en vacker och spännande stadsgata med plats för alla trafikanter.Fotnot:
Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne är ett årligt stadsbyggnadspris som går till hen eller dem som bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborg. Förra årets vinnare var Håkan Cullberg och Tomas Lundberg för sin eminenta stadsplan för en tät innerstadsbebyggelse i Frihamnen. Vinnaren utses av medlemmarna i nätverket Yimby Göteborg.

Stadsplanefantasten Lilienberg, som vi på detta sätt väljer att hylla eftersom vi älskar stadsplaner, var stadsplanechef i Göteborg 1907-1927 och stod bakom stadsplaner för bland annat Gamlestaden, Kungsladugård, Bagaregården.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+2
Sven R (24 Februari 2014 19:15):
Var är Ola Serneke och SEFA? Ur yimbyistiskt perspektiv, planerna för Karlavagnsskrapan med tillhörande blandstadskvarter överglänser allt annat i Göteborg.
 0
Patrik Höstmad (24 Februari 2014 19:33):
Det är inte helt klart än med Karlavagnsskrapan. Vinnaren presenteras fram mot sommaren. Det kan finnas en god anledning att återkomma nästa år. Men det är förstås fritt att rösta på den redan i år.

Också Wingårdhs plan för Heden har lyfts fram på Facebook som en kandidat.
 0
Johannes Hulter (24 Februari 2014 20:39):
Det är kul att det finns så många värdiga vinnare. :)
 0
Evert Carlsson (26 Februari 2014 14:55):
Äntligen får vi tillbaka vårt torg
 0
Matthias H. (26 Februari 2014 21:02):
Är kvarteret skansbron spikat?
 0
Patrik Höstmad (26 Februari 2014 22:33):
Matthias H. Hur då spikat? Paul och Cortina&Käll har tagit fram en ny version där bland annat bron är borta. Den kommer troligen publiceras här på hemsidan inom kort.

Samtidigt håller SBK på med en plan för Skanstorget. Beroende på vem man frågar så får man olika besked. Det står 40 bostäder i produktionsplanen. Men vissa säger att det inte är hugget i sten. Inriktningen vekar vara bebyggelse ut mot Övre Husargatan. De utgår inte specifikt från Skansbron även om jag hoppas att de tar intryck av förslaget och möjliggör ett sådant alternativ.
 0
Matthias H. (27 Februari 2014 13:32):
Patrik, Sven undrade ovan om SEFA och du skrev att det inte är klart än vilket det ju inte är. Då fattade jag det som att alla 4 förslagen är verklighet eller kommer definitivt bli. Och så skrev Evert att vi får tillbaka torget vilket bara fick mig ytterligare att fundera på om Skansbroförslaget redan är klubbat i Byggnadsnämnden.
 0
Patrik Höstmad (27 Februari 2014 14:51):
Aha, vad jag menade med Karlavagnsskrapan är att om det blir av och det blir bra så är det mycket bättre att nominera nästa år när arikitekttävlingen är av gjort och vi vet hur det ska se ut. Karlavagnsskrapan med omgivning är ännu bara en idéförklaring.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Göteborgsregionens folkmängd
10 November 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee