Utskrift från gbg.yimby.se
....

Krönika: Fram för fler pastischer inom arkitekturen

 
Under rubriken Krönika publicerar vi opinionsmaterial som uttrycker författarens personliga ståndpunkter, vilka inte nödvändigtvis är Yimbys officiella hållning i frågan. Vi har fått tillåtelse återpublicera Peter Sörensens artikel "Fram för fler pastischer inom arkitekturen", som tidigare har pulicerats på Svenska Byggnadsvårdsföreningens blogg Byggnadsvårdsnytt.

Bilderna i inlägget är från Jakriborg, ett område med tydliga historiska influenser. En pastisch.

 

En pastisch är, enligt wikipedia, något som i stil eller utförande är följsamt eller tydligt inspirerat av en äldre stil eller av ett specifikt äldre verk. (En konstnär kan måla "som Rembrandt" under eget namn.) En pastisch kan också låna detaljer från olika konstverk och ställa samman dem på ett nytt sätt. Pastischer förekommer också inom andra konstyttringar såsom musik, litteratur, film, teater och arkitektur. Så långt Wikipedias definition.

Inom alla kreativa konstformer är det närmast en självklarhet att man i sitt skapande inspireras av tidigare gjorda verk. Allra mest tydligt är det kanske inom mode och musik. Men också inom grafisk form, konst, teater och litteratur. Frågan är om det ens är möjligt att undvika att göra det. Inom den svenska arkitektkåren används ordet pastisch däremot närmast som ett skällsord. Åtminstone när man talar om nya hus som lånar drag av någonting som ritats innan den s k modernismen och den avskalade s k funkisstilen slog igenom i slutet på 1920-talet.

 

Arkitekter som bryter mot denna "grundlag", och som dristar sig att låta sina verk inspireras av de arkitektoniska verk som uppfördes t ex av de gamla grekerna, romarna eller kanske av någon av de strålande arkitekterna på 1500-, 1600-, 1700- eller 1800-talet, får bereda sig på att bli närmast hånade och utfrysta av kårkollegorna. Detta är ett allmänt känt faktum. Och arkitekter som vågar bryta mot detta kårtabu är därför tyvärr få. Åtminstone i Sverige.

Ett lysande undantag är det omtalade projektet Jakriborg i Staffanstorps Kommun. Istället för att bygga ännu ett modernt bostadsområde har de två bröderna, Jan och Krister Berggren i Jakri AB, här försökt skapa en gammaldags stad med mjukt svängda kullerstensgator och torg, slingrande gränder och hus vars höga gavelspetsar pekar mot himlen. Projektet, som bär tydliga drag av den gamla hansastaden och alltså är just en pastisch, har fått en nästan unison arkitektkår att sätta kaffet i vrångstrupen i sin iver att förlöjliga och häckla det. Medan människorna som flyttat dit älskar det. Visst är det märkligt?

 

Än märkligare blir arkitekternas attityd att förstå när man tittar på merparten av den till förvillelse likartade arkitektur som idag till synes utan hänsyn till omgivning och plats smälls upp i våra städer. Från norr till söder. I småstad som storstad. Stora fyrkantiga, avskalade lådor i svart och grått, glas och betong. Höghus. Punkthus med indragen kungsvåning. Arkitektur som sägs ”spegla vår tid” , som skall ”sticka ut” eller sätta just vår ort ”på kartan”. Som om den inte redan fanns där.

Nyfunkis är idag ett stilbegrepp som kommit att bli något av nutida arkitekters kärleksbarn. Men vad är då nyfunkis om inte just själva defintionen på pastisch? Hur går det egentligen ihop? Varför verkar det alltså vara helt ok att nästan slaviskt kopiera arkitektur från efter 1925, medan det närmast är belagt med spöstraff att ens tänka sig tanken att inspireras av den före 1925?

 

Än mer svårt att förstå blir detta när man konstaterar att det finns ytterligare en yrkeskategori som hyser ett nära nog lika stort förakt mot pastischen, dvs mot ny arkitektur med tydligt historiserande drag. Nämligen byggnadsantikvarierna. Även inom denna kår används uttrycket pastisch som något nedvärderande. Arkitektur ska spegla sin tid. Aldrig försöka se ut som förr i tiden. Tillägg ska göras som tydligt urskiljbara årsringar. Allt annat blir förvirrande. Det är oärligt och falskt, hävdar man.

Hmmm. Möjligtvis för antikvarierna själva då. Knappast för människor i gemen. Hus med utsmyckning, detaljer och drag hämtade från den klassiska arkitekturen, dvs från före 1925, gillas nämligen ofta av den breda publiken. Oavsett om de faktiskt är gamla eller om de är nybyggda. I synnerhet om de dessutom är smakfullt anpassade till den befintliga bebyggelsen. Detta visade arkitekten Catharina Sternudd i en avhandling ”Bilder av småstaden” för något år sedan. En avhandling som knappast lär ha gett henne en VIP-biljett till arkitekternas finrum. Och här om sistens visade en undersökning gjord av Skandiamäklarna att lägenheter i sekelskiftesstil var klart mest attraktiva på bostadsmarknaden.

 

Varifrån kommer då detta, i två hela yrkeskårer, om inte totala så ändå så uppenbart brett förankrade förakt för pastischen? Är det något som lärs ut på skolorna? Den slutsatsen känns tyvärr naturlig att dra. Och vad kan det i så fall komma sig? Personligen skulle jag vilja se arkitektkåren, eller i alla fall alla unga arkitekter, slita av sig sin modernistiska tvångströja och låta sig inspireras av den enorma arkitekturskatt som de fram till idag förvägrats att använda sig av. Arkitektur skulle ånyo bli en konstform bland andra. Ute i övriga världen ser vi tydliga tecken på att en sådan förändring står för dörren. Den kommer i Sverige också. Snarare än vi anar det. Och definitivt snarare än arkitektkåren anar det.

Länge leve pastichen. Leve den.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Stockholm.
Kommentarerna nedan är från båda dessa siter.
 0
zoo (24 Mars 2014 09:09):
Alla rätt!
 0
Patrik Höstmad (24 Mars 2014 10:28):
I detta sammanhang kan det vara läge att tipsa om Facebookgruppen "Nyproduktion i klassisk tradition" som i stort sett dagligen visar på bra exempel på färska byggnader som lånat idéer även från det som byggts före 1925:
https:​/​/​www.​facebook.​com/​groups/​13880​478980​75730​/​
+1
Jan Wiklund (24 Mars 2014 11:16):
Det är viktigt att betona att allt inte automatiskt blir bra bara för att man snor uttrycksformer från 1910 istället för 1940. Det är viktigt för att hålla diskussionen till ämnet; risken är annars stor att vi får en diskussion om att allt minsann inte är bra med Jakriborg.

Problemet, tror jag, är att arkitektur utformas som en kompromiss mellan byggbolags strävan efter att minimera kostnaderna och arkitektskråets konstnärsdrömmar från 1800-talet om det ensamma geniet som slåss mot elementen. I denna kompromiss kommer oftast de slutliga brukarnas synpunkter bort - i synnerhet som det råder säljarens marknad där man blir av med i stort sett vad som helst som produceras. Varför då anstränga sig?

Slutanvändarnas prioriteringar kommer inte att komma till sin rätt förrän vi har en ordentlig överproduktion där bara det bästa överlever. Som på alla andra marknader.
+1
TJ (24 Mars 2014 11:35):
Kul att Yimby lyfter frågan om estetik/arkitektur vid sidan av struktur/stadsplanering. Själv brukar jag argumentera för att man inte kan göra någon enkel uppdelning mellan dessa områden, framför allt inte i termer av "subjektivt" och "objektivt". Båda handlar om att skapa trivsamma och urbana miljöer som lockar till umgänge, promenader, kreativa verksamheter osv. Båda områdena kan ges "objektiva" svar i den bemärkelse att de kan undersökas vetenskapligt med hjälp av statistik, intervjuer, enkäter och hjärnforskning (hur människor reagerar i olika miljöer).

Sedan finns det frågor i själva planprocessen som inte enkelt kan sorteras in i någondera facket, t.ex. småskalig fastighetsindelning som både handlar om struktur och estetik (fasaders utformning).
 0
Cosmic Gopmonaut (24 Mars 2014 11:40):
Men vad är det jag läser? Varför ställa upp de två yrkeskategorier som faktiskt är experter på byggnader - arkitekter och byggnadsantikvarier - mot någon sorts pseudofiktiv "gemene man"?

Jans analys är betydligt mer korrekt. Att det skulle finnas ett "nymodernistiskt" paradigm som lärs ut på arkitekthögskolorna är, kan jag säga som arkitektstudent, skitsnack. Vad som dock lärs ut är ett kritiskt förhållningssätt till arkitektur och dess performativitet. Att sätta upp medeltidspastischer i kvartersnät är inte per automatik framgångsrikt; att påstå det är en enorm förenkling av hur byggnader beter sig i förhållande till sina brukare och invånare.

Vad som dock präglar arkitektutbildningarna idag är en genomgående förståelse för att arkitektens roll i Sverige idag är kraftigt marginaliserad. Det är de stora byggbolagen som bestämmer arkitekturen tillsammans med kommuner och myndigheter på en bostadsmarknad som allt mer bygger efter maximal vinstutdelning och inte bostäders kvalité.

Att skylla på arkitekterna blir mest kontraproduktivt, även om jag håller med om att det finns otroligt många muppar inom den svenska arkitekturen idag, alltifrån Utopia Arkitekter till YIMBYs favorit Håkan Cullberg.
+5
TJ (24 Mars 2014 11:56):
Ett intressant fenomen som tas upp i artikeln är det förakt mot "pastischer" som finns inom delar av arkitektkåren, särskilt bland de som anser sig vara modernister. Detta förakt saknar uppenbarligen intellektuell eller vetenskaplig grund och verkar mest vara en dogm eller en slags pose, ungefär som att bära svart polotröja och tjocka glasögonbågar. Men hur kan en sådan dogm förenas med modernismens grundtanke om att arkitektur är en rationell verksamhet? Det kan den inte. "Sanna" modernister är inte dogmatiker utan förändrar sina uppfattningar i enlighet med empirin och empirin är i detta fall relativt entydig: det finns kvaliteter hos pre-moderna stilar som är värda att ta tillvara och bygga vidare på, ibland som ren kopia och ibland med större eller mindre modifiering. Uppdelningen mellan form och funktion är en annan sådan dogm, som redan från början är problematisk. Om ornament på en fasad gör ett hus mer varierat och därför uppskattat så fyller det väl en funktion? Varför ska begreppet "funktion" reserveras för rena teknikaliteter såsom bärande element, VVS med mera?
 0
Kakan (24 Mars 2014 11:57):
Åh vad glad att jag är musiker och inte arkitekt. I vårt skrå blev pastischer (a.k.a nyklassicism) rumsrena redan på 20-talet ;)
 0
Nils Weinander (24 Mars 2014 12:22):
Jag har tyvärr ingen länk kvar, men jag läste om en intressant undersökning där ett par studenter frågat arkitekter och folk från "allmänheten" som inte ä arkitekter om deras preferenser. De kom fram till att arkitekterna ville rita storskaligt, homogent, utan utsmyckning med betong, stål och glas som fasadmaterial. Icke-arkitekterna föredrog bebyggelse som var småskalig, varierad, utsmyckad och med tegel och trä som fasadmaterial.
 0
Anders Norén (24 Mars 2014 12:22):
Ämnet kommer upp då och då här på Yimby, senast i sistlidna oktober: http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​13/​10​/​arkitekturens-​yttre-​spela_​.​.​
 0
Filip (24 Mars 2014 12:36):
All skönhet sitter som bekant i betraktarens öga. Arkitekter tror dock, av någon märklig anledning, att de har tolkningsföreträde av hus och byggnaders estetiska kvaliteter.
 0
Jan Wiklund (24 Mars 2014 12:41):
Nils: Jag misstänker att detta speglar byggbranschens önskemål mer än arkitekternas, i och för sig. Ju mer renskalat desto billigare, och eftersom man ändå får sälja kan det göra detsamma vad man säljer. Att sen arkitektstudenterna indoktrineras i detta tänk är kanske inte så konstigt. Den produktionsprocess de ska arbeta i gynnar ju sånt.

Å andra sidan är även delar av byggbranschen en smula bekymrade över det motstånd alla deras projekt möter bland grannar. Motviljan leder till långa projekteringstider och därmed till ekonomiska förluster. Även dom borde kunna ha en del att vinna på att behaga "marknaden" dvs de slutliga användarna. Men då stöter de på ett problem i form av produktionsprocessanpassade arkitekter som är vana att jobba som byggbranschen har velat ha det i åtti år och inte kan något annat.

Såvitt jag förstår pågår en diskussion även i dessa tidigare så låsta branscher om hur man ska bära sig åt. Det vore trevligt att bidra till den, tycker jag.
+2
Anders Gardebring (24 Mars 2014 14:20):
Cosmic:
Att kalla någon med avvikande åsikt för "mupp" tycker i alla fall inte jag är en helt övertygande argumentation. Just utopia är ju för övrigt ett av få arkitektfirmor som faktiskt allmänheten verkar uppskatta.
+2
Johannes Westlund (24 Mars 2014 16:24):
Det är ett känt faktum att alla inblandade skyller på varandra. Ingen vill ta ansvar. Jag gillar att jämföra med mitt eget gebit, mjukvara. Där blir folk med jämna mellanrum trötta eller förbannade på något som upplevs som "fel". Och då tar man sitt team med sig och gör ett startup, eller så börjar man koda open-source på ledig tid. Man gör saker åt problemen. Bland arkitekter har jag inte sett alls samma tendenser. Det skulle vara Cullbergs frihamn då. Visst; man kanske inte kan bygga en alternativ kåk i verkligheten, men var är alla skisser som visar hur det *borde* göras om byggherren inte la sig i? Jag förmodar att de flesta arkitekter ändå är tillfreds med vad de själva och deras kollegor producerar...
 0
Patrik Höstmad (24 Mars 2014 17:00):
Jag har ställt en byggherre mot väggen vad gäller de färglösa lådorna. Och denna menade att det var helt och hållet arkitekterna som låg bakom det genom att rekommendera det. Han hade blivit övertygad att det var rätt väg att gå när arkitekterna motiverat det med att det är populärt med avskalat och lite dekoration genom att hänvisa till "se bara på hur en iPhone ser ut". Är "nyfunkis" helt enkelt ett försöka att skala upp iPhones med steroider? ;-)
 0
BJ (24 Mars 2014 19:37):
Att nymodernism skulle vara en "älsklingsstil" bland arkitekter eller att påstå att modernism lärs ut på arkitekthögskolorna visar bara att man inte riktigt vet vad man talar om eller hjar speciellt bra koll på arkitekturdebatten och framförallt inte på hur arktiktektutbildningen går till. Att saker och ting ser ut som det gör kan man nog snarare söka anledningarna till i byggbolagens produktionssätt än hos den i Sverige hyffsat marginaliserade arkitektkåren.
+1
Anders Gardebring (24 Mars 2014 21:03):
BJ:
För att citera Johannes, Det är ett känt faktum att alla inblandade skyller på varandra.
Så. Varför gör ni det?
Frågar man en byggare skyller hen på arkitekterna. Frågar man en arkitekt skyller hen på byggarna.
Det är sällan ens fel att två träter.
Tycker för övrigt att Johannes jämförelse med mjukvarubranschen är intressant. Jag jobbar själv i den och kan bara konstatera att han har helt rätt.
 0
Emanuel Alfredsson (24 Mars 2014 21:08):
Härligt!

Mer bekräftelse på den Moment 22 som vi hamnat i nu. Alla skyller på varandra och ingen vill ta ansvar.

Vad sägs som att skippa tonårstrotset och istället följa folkets vilja som en sann demokrati? Det gäller ALLA instanser.
 0
Hans Jörgensen (24 Mars 2014 23:14):
En hemmasnickrad teori:

Om arkitekter blir överstimulerade av arkitektur, till exempel på studieresor till spännande städer i omvärlden, så kan det vara skönt att få komma hem till grådasket och rita riktigt modesta lådor. Det kan ju vara bra för folket också att inte få för stora visuella intryck. Problemet är att de allra flesta i det här landet inte riskerar att bli överstimulerade av det vi ser av vår bebyggelse.

Fast även vanligt folk reser ju till mer och mer spännande ställen, så det kan ändå vara på sin plats att ha en riktigt vilsam omgivning här hemma att andas ut i.


Notera glimten i mina ögon alla goa arkitekter ;)
 0
Håkan Tendell (24 Mars 2014 23:40):
Varför funkis har vunnit så mycket terräng har nog att göra med två saker:

1/ En mjölkförpackning med en massa burspråk, stuckatur, artdeco-djurstatyer, tinnar och torn är dyrare att tillverka än en mjölkförpackning som bara är släta plattor runt en liter mjölk. Och i dag är vinstmaximering en större religion än bidraga-till-stadens-skönhet-religionen.

2/ Att göra något annorlunda än vad den stora massan gör är att sticka ut hakan och därmed riskera kritik mot den egna personen. Att vara mainstream leder oftast inte till något värre än att mainstreamrörelsen som kollektiv får ta kritik. Utspädd på låt säga 90 % av arkitekterna blir den enskilde mainstreamarens känsla av att vara utsatt för kritik inte så påtaglig. Det egna samvetet kan på ålderns höst också dövas med tankar som "Vem är jag att klandra? Jag gjorde bara som alla andra. Vinstmaximera, sa mina lorder. Jag lydde bara order."

Å andra sidan: det finns kanske de som vill rita funkis av fri vilja. Jag säger, låt dem! Men låt även de med kreativ ådra få sätta sin prägel på stadsmiljöerna. Inspirera byggherrarna till att uppföra sådant som gör avtryck, inte bara på kontona i Zürich, utan också i kvarteren i våra städer.

http:​/​/​gothenburgcity.​wordpress.​com/​20​14/​0​3/​22/​gotebor.​.​
 0
Krister (25 Mars 2014 07:32):
+3
Fredrik (25 Mars 2014 16:41):
"Arkitektur ska spegla sin tid. Aldrig försöka se ut som förr i tiden. Tillägg ska göras som tydligt urskiljbara årsringar. Allt annat blir förvirrande. Det är oärligt och falskt, hävdar man."

Det där för mig är det mest märkliga. Att folk argumenterar sådär på riktigt. Man vill spegla sin tid, detta genom att använda en stil representativ för en helt annan tid. Hur går det ihop?

Det finns ju inte bara äldre, gammal klassisk arkitektur att använda sig av. Även modern arkitektur, från vår tid. Det verkar man inom svensk arkitektur helt ha missat.

En blandning, modernt plus ett hopkok av klassiska/gamla och populära stilar (alltså ej nåt modernistiskt) - det är vad man bör satsa på i Stockholm. Lådkvoten för den här staden är uppfylld för hundratals år framåt.
 0
Bo Ek (25 Mars 2014 18:09):
Nej, människor som flyttar till Jakriborg älskar verkligen inte det! Tvärtom, de flyttar så fort de kan. Det råkar jag faktist veta. Innan krönikören berättar vad folk "tycker" så kanske han ska tala med dem. Illa!
 0
Henrik (25 Mars 2014 23:08):
Mycket av det som byggs idag liknar patischer av miljonprogrammet. Det är som att inget har hänt förutom att balkongerna har blivit större. Ofta ser ju dagens hus ännu jävligare ut om vi pratar materialval till fasaderna.
+2
Rasmus Öhrstig Bratt (25 Mars 2014 23:16):
Okej, här finns en artikel som presenterar perspektivet som Bo Ek talar om: http:​/​/​www.​sydsvenskan.​se/​omkretsen/​staffanstorp/​kriti.​.​

För att sammanfatta artikeln så handlar klagomålen om påstått byggslarv eller byggfusk, alltså gissnignsvis inte något som har någon direkt koppling till valet av arkitektonisk stil.
+2
Andreas Kjällgren (26 Mars 2014 08:54):
Härlig krönika! Man blir alltid lika glad när man ser ett hus, eller område, våga sticka ut hakan lite.

Och angående sydsvenskans artikel och Bo Eks kommentar så är väl dålig byggstandard vid nybyggen knappast något nytt under solen eller isolerat till stil. Tänker: en-stegsfasader i puts och perfekt nyfunkisstil.
+2
Ragnar Lind (26 Mars 2014 11:00):
I en annan artikel i Sydsvenskan:

http:​/​/​www.​sydsvenskan.​se/​bostad/​jakriborgs-​arkitekter.​.​

ger bröderna bakom Jakri sin syn på hur Jakriborg ska kunna utvecklas. Nästan varje hus har en lokal i bottenvåningen, men de är svåra att hyra ut. Bröderna vill hyra ut till serviceverksamheter, men ej till konsulter, kontor, etc. Tillräckligt många boende kommer att skapa service, menar de.

Här gör man enligt min mening ett stort misstag: för att stadsliv ska skapas krävs både ett stort antal boende och ett stort antal arbetande människor i området. Service till boende räcker inte. Det krävs andra arbetsplatser också. Dvs "konsulter, kontor, etc".

Jag håller med krönikören: fram för fler pastischer! Själv är jag väldigt trött på den fulmodernism, som byggts så mycket av sedan slutet av 50-talet, och då särskilt under de senaste tio-femton åren. Dock är inte all "nyfunkis" dålig.
 0
Ragnar Lind (26 Mars 2014 11:11):
Nu fungerar länken, och jag raderar artikelkopian. Tack för tipset, Anders Norén!
 0
Anders Norén (26 Mars 2014 11:15):
Du har fått med ett kommatecken sist i länken, därför leder den ingenstans.
 0
Jan Wiklund (26 Mars 2014 11:20):
Det tycks som om projektet är en smula självbesegrande. Som alla modernister vill de göra något helt nytt på avskild plats. Vilket förstås måste bli en död enklav som bygger på pendling.

Men detta ogiltigförklarar inte den här trådens tema. Vi måste skilja mellan arkitektur och planering, form och innehåll. Det är två olika saker, och dåligt betyg på det ena innebär inte automatiskt dåligt betyg på det andra. En risig tv-apparat ger inte automatiskt dåliga program och vice versa.
 0
BJ (26 Mars 2014 13:28):
Jan Wiklund slår huvudet på spiken i sitt senaste inlägg. I modern arkitekturteori är performativitet oftast mer intressant än stil. Jag blir dock lite less på när figurer som Sörensen och liknande uttalar sig tvärsäkert om vad som lärs ut på arkitekthögskolorna eller vad alla arkitekter tycker. Man kan dessutom bygga småskaligt, detaljerat och varierat utan att bygga pastischer. Och än en gång, titta på produktionsprocesserna så förstår man varför man inte längre bygger speciellt mycket i 1800-talsstil.
+1
Ragnar Lind (26 Mars 2014 15:08):
BJ: "Man kan bygga småskaligt, detaljerat och varierat utan att bygga pastischer".
Ja, det kan man. Dock byggs ändå mycket pastischer (på storskalig fulmodernism, min anm).
Sedan tror jag inte det behöver bli så dyrt med klassiska pastischer. Varken (nordisk) jugend, nyklassicism (1700-tal) eller 20-tal har speciellt mycket (dyra?) utsmyckningar. Men de detaljer som finns sitter exakt rätt. Vertikalitet i uttrycket och harmoniska proportioner är andra viktiga faktorer för trevlig arkitektur. Med detta i åtanke kan man nog bygga i strängt taget vilken stil som helst, och det blir bra i alla fall.
+1
Jan Wiklund (26 Mars 2014 16:46):
BJ: "Funktionalismen" på sin tid innebar väl att man ansåg att det som numera med en lite krånglig term kallas performativitet var viktigare än hur saker såg ut. Det var lite synd bara att det som skulle performeras definierades så snävt. Att folk gillar det är ju också performativitet.

Jan Gehl har ju visat mycket petigt vad folk gillar - och det är inte stora svepande linjer och oändlighetsperspektiv. Och ja, jag vet att Gehl studeras flitigt i arkitektutbildningen. Men det blir inte mycket av det sen i det verkliga livet.

Antagligen för att byggindustrin under åtti år har utformats i helt andra syften, och för att de arkitekter som har anpassat sig till detta har högre status än de som inte har det. Så nu har vi fått ett moment 22 där båda parter skyller på den andra istället för att fundera ut hur praxis kan ändras.

Förmodligen för att de inte bryr sig. När utbudet är lågt kan man sälja allt, hur dåligt det än är.
+5
Johannes Westlund (27 Mars 2014 00:54):
Jag säger inte att den här urusla skokartongsfunkisen är arkitekternas fel. Det jag säger är att inga arkitekter tycks invända eller rita något annat. Ingen verkar vara missnöjd. Om så hade varit fallet hade vi ju sett minst tio alternativa skisser till varje projekt där andra arkitekter ritar och lägger ut på bloggar eller i tidningen hur de tycker att det borde göras om det inte var för den onda byggaren som deras stackars arkitektkollega måste vara lakej för och därför tvingades rita den urusla skokartongen.

Long story short. Var är kritiken? Det är tyst. Det tycks råda en hegemonisk konsensus runtomkring modernistiska skokartonger i enklaver.
+3
Patrik Höstmad (27 Mars 2014 08:55):
Johannes Westlund, jag har en hypotes om det där baserat på diskussioner med arkitekter, ffa planarkitekter. Det finns (inbillade?) rationaliteter i (ny)modernismen från ett rent produktionsmässigt perspektiv. Du kan höra en arkitekt börja att prata engagerat om den fina lösning som har ritats/planerats understött med fina argument. Börjar man sedan ifrågasätta lösningarna och argumenten lite smått så försvaras de med stor övertygelse. Men efter ett tag börjar den hårda fasaden spricka lite och inte sällan kan det tom sluta i ett "Ja egentligen är det där inte en bra lösning".

Poängen är att många arkitekter bygger upp en skyddsmur av dåliga ursäkter för att försvara produktionsperspektivet och när de har hållit på med det försvaret ett tag förvandlas de dåliga ursäkterna till oomtvistliga fakta som även får gälla för alla andra perspektiv. De blir helt övertygade om att det de gör faktiskt är rätt och nära den bästa av lösningar.
 0
Ragnar Lind (27 Mars 2014 09:02):
Vem ritade hansastäderna? Vem ritade de enskilda husen i Visby innerstad? Vem ritade alla underbara hälsingegårdar? Vem ritade de utsökta Pekkos- och Danielsgårdarna på kullen i Bingsjö (i Dalarna)? Vem ritade alla våra enkla torp ute i skogen, byggda på 17- och 1800-talen? Vem ritade småhusen på Slottsberget? Vem ritade landshövdingehusen i gamla Lindholmen?
Nej, det var inte stjärnarkitekter som ritade. Ändå blev allting av detta helrätt, alla århundraden igenom. Varför? Varför är ett torp från 1700-talet vackrare än nästan allt som byggts efter 1930? (Frågan ställdes i någon tidningsartikel härförleden, och den förtjänar att ställas igen).
 0
Simon (27 Mars 2014 09:44):
Halvt off topic: Jag skulle vilja lyfta problemet med ojämn fördelning och oinspirerande och trisst ariktektur. Om man jämför nybyggnationerna i Hagastaden och Djurgårdsstaden och Sundbyberg med exempelvis liknande förtätningar i Fruängen, Vällingby och Älvsjö, så tycks det vara så att all "kreativ" arkitektur förpassas till områden där det råder en högre medelinkomst. Fastigheterna i Djurgårdsstaden är långt mycket vackrare utformade än liknande bebyggelse i Fruängen. Om man nu skulle diskutera priser så bör ju markpriserna vara mycket billigare i förorten som då lämnar mer över för lite mer inspirerande utformning.

Vidare så tror jag att bristen på mer dekorerad arkitektur ofta har mer med folket att göra än arkitekterna eller byggherrarna. Folket vill att den förtätning som görs i deras område ska passa in med det övriga. Det är en slags byggnadernas jantelag: "Ska det huset se ut sådär? Vilka tror dom att dom är?". Själv var jag väldigt förtjust i Kairos spartanska utformning där en tusenåring står bredvid glasat höghus. Den typen av kontraster kan vara väldigt fin den också.
+3
Jan Wiklund (27 Mars 2014 11:25):
Ragnar: Ett skäl till den mer lyckade estetiken förr var förstås att de som byggde huset också bodde i det. De fick leva med det dag ut och dag in, och de blev själva bedömda utifrån det hus de skyltade med.

Dagens byggherrar är ofta anonyma stiftelser och byråkratier, offentliga som privata, vars formella ägare finns nån annanstans och uteslutande betraktar byggnaden utifrån ett räntabilitetsperspektiv. Det är klart att dessa, som absentee landlords, inte bryr sig särskilt mycket om hur det ser ut. För dem är det huvudsaken att det är billigt, varför den egenskapen hårdodlas på kvartalskapitalistvis.

Men det är synd att arkitekterna underordnar sig så motståndslöst under den logiken. Nu har läkarna och sjuksköterskorna kommit igång och protesterar mot de villkor de måste arbeta under (och som liknar arkitekternas på det sättet att den kortsiktiga ekonomismen äter sig in i minsta vrå); varför kan inte arkitekterna göra det? Varför försvarar de systemet?

Ja, inte bara sjukvårdsfolket, för övrigt, här skriver dessa tillsammans med lärare och poliser: http:​/​/​www.​dn.​se/​debatt/​vara-​yrken-​har-​kidnappats-​av-​e.​.​
 0
Sven Renquist (27 Mars 2014 15:30):
Det finns många arkitekter som ritar hus som är inspirerade av annat än modernism, t.ex 20-tals klassicism. Men de kommer ändå inte att se ut som förlagorna eftersom de byggs med moderna material och metoder. "Felet" ligger inte bara hos arkitekter och byggherrar. Det ligger hos konsumenterna också. Var är konsumentmakten? Det kanske är så att konsumentens makt är ganska stor och denne faktiskt prioriterar låg kostnad och anspråkslöshet.
 0
Jan Wiklund (27 Mars 2014 15:36):
Ett problem är givetvis att den som pengarna slutligen kommer från är mer intresserad av interiören än av exteriören. Exteriören är en angelägenhet för stadens medborgare och husets grannar, inte för husets boende.

Kostnaden för detta skulle bara kunna tas ut som en skatt. Eller alternativt på det sätt det togs ut för hundra år sen - att husets boende såg representativitet som ett värde i sig.

Men det senare skulle förmodligen kräva en högre grad av medborgaranda (eller möjligen skrytsamhet) än någon är beredd att satsa på idag.

Men vi borde inte ta för givet att tårtkartonger är det billigaste sättet att bygga, eller att man sparar så mycket att det väger upp de tidsutdräkter som grannarnas motstånd mot nybyggnad kan orsaka. Jag tror att mycket av tårtkartongsyndromet orsakas av 80 år gamla rutiner och förutfattade meningar. Rätta mig om jag har fel.
 0
Ragnar Lind (27 Mars 2014 23:43):
Man ska förstås komma ihåg att mycket av det som byggdes i Stockholm 1870-1900, när det begav sig anklagades för att vara lågkvalitativa spekulationsbyggen, enbart till för att ägarna skulle tjäna pengar, dessutom för att vara pastischer och kopior på tidigare stilar, och arkitekterna anklagades för att inte komma med något eget. Trots allt var det nog en del kvalité i alla fall, nu 100-150 år senare är just detta något av det mest uppskattade vi har i staden.
Till sist några länkar från Berlin som visar att det går att bygga snyggt och stadsmässigt även i dessa bistra tider, om man bara anstränger sig:

http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​10​/​0​2/​villor-​i-​stan_​877.​html#c12.​.​

(Bläddra fram till sign "p" den 18 maj 2010 19:28)
 0
Krister (28 Mars 2014 07:24):
Jakriborg är till stora delar ett fuskbygge. Enstegstätade fasader, dålig grundläggning, etc.

Tyvärr har många nyproducerade byggnader stora avvikelser från gällande normer. Den korta garantitiden gör att byggarna slipper ta ansvar för sina misstag.
 0
Krister (28 Mars 2014 07:58):
GENERELLA KOMMENTARER TILL FÖRVALTNINGEN AV JAKRIBORG
Har dålig ventilation i min lgh. Ingen alls i badrummet och detta konstaterat av Jakripersonal. När jag flyttade in fanns det mögel i badrummet och problemet blir bara värre.
Inget görs!!!
Återställ den vackra utemiljön från 2003.
Reparera skadade husbyggnader. Hyresvärden gör inget jobb. Det varade en månad innan det kom reaktion på felanmälan av
läckande golvslinga i badrum.
Därefter mejlade jag ett foto till Jan Berggren, som skickade Benny att stänga av systemet.
Golvvärme i hela lägenheten avstängd. Jag har frågat om elpanel monterad i badrum och sovrum som ersättning, men inget svar kommer. Jag har sänt anmälan om brist till Hyresgästföreningen och till Jan Berggren.
Rädd för fuktskador. Parkering utanför Hansavägen: Måste ta sig över en vallgrav då utomområdet ej är färdigställt

Wc-stol är tillfälligt lagad sedan 3 månader. Skulle ev. bytas om det inte fanns reservdelar.Benny har inte återkommit med något svar. 2) Ingen avfuktare har satts in i källarförråd.
Fortfarande vatten på golvet efter ca 3 veckor (ca 10:e översvämningen på 12 år).

Flera hus har lösa/saknar takpannor på området.
Lägenheten i behov av nymålning pga felaktig väggfärg från början. Sprickor i husets innerväggar efter husets sättning.
Temperaturen i lägenheten pendlar mellan 16°till 21,5. Iskalla golv.
Ingen våtrumsgips i badrum & ingen våtrumsmålning heller, dålig skick på allt. Ventilationsproblem.
Har ej ersatt läckande varmvattenberedare på 6 veckor. Tog två veckor att reparera trasig tvättmaskin.
 0
Jan Wiklund (28 Mars 2014 08:13):
Krister: Den här tråden handlar om varför det inte är "tillåtet" att efterlikna äldre byggstilar än 1930. Inte om huruvida ett av de försök som gjorts att bryta förbudet är hantverksmässigt dåligt eller inte. Vilken policy som helst kan utföras bra eller dåligt.

Det kan förstås tänkas rent teoretiskt att pastischandet i Jakriborg blev så dyrt att byggarna inte såg sig någon annan råd än att fuska med kvaliteten, och i så fall är det ju ett vettigt argument. Men detta har inte visats.
+2
Johannes Westlund (28 Mars 2014 14:24):
Byggfusk är tyvärr vanligt. De nya kåkarna på Friggagatan är ett exempel på dåligt byggd funkis. Sannegårdshamnen är också den fylld med fuktskadade fasader bara ett par år efter uppförandet. Så det verkar inte handla om stilen man bygger utan snarare om allmänna strukturproblem inom branschen.
+1
Anders Norén (28 Mars 2014 14:37):
Förresten: när det gäller fribyggda småhus så finns det ingen stil- eller smakpolis. Där kan man blanda nyfunkis, bondromantik, asketiskt arkitektritat, 1700-talspastisch och USA-inspirerat 80-tal hej vilt, med blandat resultat. Köparens marknad?

http:​/​/​goo.​gl/​maps/​sZUKB
http:​/​/​goo.​gl/​maps/​7pM1Z

(Samtliga kåkar i vyerna ovan är alltså uppförda de senaste 10 åren.)
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (28 Mars 2014 16:39):
Oj, jag undrar vad en genomsnittlig svensk arkitekt skulle säga om det gråblåa huset med jättelikt sadeltak, burspråk, vita knutar och så vippbara fönster, naturligtvis. Vilken blandning! (Andra länken i Anders inlägg.)
 0
Johannes Westlund (29 Mars 2014 11:34):
Det är ganska intressant. Villor går att få med stor variation och de är också per kvadratmeter billiga att bygga. Småhusbranschen är prispressad på ett helt annat sätt eftersom det finns många mindre aktörer och många beställare som bygger småskaligt. Det finns också en acceptans för att kåkarna ser olika ut. Man kan hitta funkis och snickarglädje längs samma gata i villamattan. Tänk om vi kunde överföra dessa positiva egenskaper småhusbyggandet har på byggnadet av stadsmiljöer. Jag tror det är en av de viktigaste nycklarna för att få igång stadsutvecklingen. Det ska vara minst lika lätt att bygga bra stadsmässiga flerfamiljshus som det är att bygga en villa. "Vem som helst" ska kunna göra det. Genom distribuerad småskalighet får vi både kvalitet, variation och volym. Frågan är enkel. Hur?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (29 Mars 2014 15:20):
OkiDoki! Arkitekter skapade ett koncept för det i sitt tävlingsbidrag till den planerade bomässan i Linköping. Läs gärna tidskriften Arkitekturs artikel om det förslaget: http:​/​/​www.​okidokiarkitekter.​se/​wp-​content/​uploads/​Val.​.​

Det intressanta med förslaget är principerna för hur marktilldelningsprocessen ska gå till. Marken delas upp i små rutor som säljs till ett fast pris precis som Yimby ofta har förespråkat i olika sammanhang. Det vanliga är ju att markägaren tar betalt per kvadratmeter bruttoarea i de planerade byggnaderna, vilket straffar den som bygger tätt eller högt.
 0
Jan Wiklund (3 April 2014 13:01):
Johannes: Byggsatser? 3D-skrivare för hus?
+2
Kalle (3 April 2014 17:33):
En grej som inte hjälper är att ett hus idag är ett tekniskt monster som i första hand ska ha löst de (jämfört med förmodern tid) enorma krav som ställs på ventilation, ljus, isolering, handikappanpassning, brandsäkerhet, etc. etc. När väl detta är löst är det dags att gå till nästa hus. Din konkurrent spenderar inte en massa tid på fasaddetaljering, så det har du inte heller råd med.

Men oroa er inte - stilar förändras. 50-talets modernism hade sadeltak och var ganska mänsklig, 60-talet fick vi brutalism, som vi snabbt ångrade, och så kom 70-talet med tätt-lågt och svenskt trä-överdos. 80-talet gav oss postmodernism(som iaf jag tycker är lite kul och ger något till staden) och nu sitter vi i en pseudo-modernistisk fas medan vi anpassar oss till nya hårda byggkrav och en byggbranch i kris. Om ett tag går vi in i något nytt, vad det nu kan bli. Själv hoppas jag på en lite mer vuxen Hundertwasser-stil.

Det viktiga är att bryta modernismens planering, för den har regerat ostört under alla de ovanstående stilarna, och har lett till mycket mer olycklighet än några vitputsade fasader!
 0
Krister (21 Oktober 2014 08:45):
 0
Jens B (21 Oktober 2014 23:13):
@Krister

verkligen intressant. Jag har tror inte att jag har sett något liknande.
Byggherren säger att han avsåg att bygga något som han själv skulle kunna vilja flytta in i. Gatufasad helt i kontinental sekelskiftesstil. Takhöjden i lägenheterna är huvudsakligen 3 meter (förutom kök, badrum 2,8 m). Merkostnaden för bygget jämfört med ett standard-passivhus är tydligen runt 10%.

En artikel ur Hamburger Abendblatt:

http:​/​/​www.​haus-​der-​zukunft-​hamburg.​de/​download/​20​14/​H.​.​

Beskrivning av projektet (ritningar, specifikationer):

http:​/​/​picture.​immobilienscout24.​de/​files/​video0​0​1/​N/​2.​.​
 0
Jan Wiklund (22 Oktober 2014 09:04):
Hur mycket av merkostnaden beror på att man måste bryta en rutin, dvs utvecklingskostnader, och hur mycket är "verkliga" merkostnader?
 0
Krister (23 Oktober 2014 06:25):
När de stora byggbolagen får en markanvisning går det mesta på rutin. Man har redan färdiga ritningar på tidigare genomförda projekt, man har kompetensen inom organisationen etc. Att bryta detta invanda mönster kostar säkerligen minst 5% av totala kostnaden för byggnationen. Detta är orsaken till att endast offentliga beställare samt mycket rika privatpersoner vågar beställa något som "sticker ut". Övriga beställare ser enbart på kostnader och intäkter och vill inte ha något onödigt "bjäfs".
 0
Jan Wiklund (23 Oktober 2014 08:42):
Jo, men jag menar att destruktiva rutiner skulle kunna brytas till förmån för konstruktiva, om man säger så. Även Dorph & Höög ritade på rutin - men de hade andra rutiner. Och produktionsapparaten i övrigt går mot korta serier som lik förbannat är billiga eftersom det kostar allt mindre att växla från en till en annan.

Frågan är då om det skulle bli dyrare alls att slänga in standardelement av dekoration till exempel om det funnes ett tusental att välja på i nån sorts clip-art-bibliotek. Jag är övertygad om att det var så man gjorde på tjugotalet, man klippte och klistrade och det blev inte dyrare än att rita funkislådor. Hade det varit det hade det inte behövts så mycket skrik för att få branschen att ändra riktning.
 0
Johannes Westlund (4 November 2014 16:27):
Det påstås ofta att hus är tekniska monster. I vilken utsträckning är kraven fördyrande? Handikappsanpassning är något som ofta nämns i sammanhanget, hittills har ingen som sagt att det är fördyrande förklarat vad fördyringen består av och hur mycket det slår igenom i totalkostnaderna. Den enda verkligt stora fördyringen jag har kunnat hitta är parkeringsplatskrav som kan utgöra över en tredjedel av kostnaden för lägenheten. Ventilation kan jag tänka mig slår igenom. Däremot miljökrav såsom isolering leder till lägre driftkostnader och kan rent av innebära positiv TCO. Det är inte enkelt hur som hur. Populistiska utspel börjar bli tröttande när "sanningar" upprepas som mantran utan att beläggas. Det behövs mer fakta!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.