Utskrift från gbg.yimby.se
....

Vinnaren av Yimbypriset 2014 är ...

 Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne går i år till ...
 


Gustav Appell &
Joakim Häggström m f
l
(Gustav Appell arkitektkontor)

och
Roland Sundell & Emma Hedenryd m fl
(Älvstranden Utveckling AB)... för sitt arbete med Kville saluhall, det nya mattemplet vid Vågmästareplatsen, som genom sin funktion och utformning knyter samman stadsdelarna på Centrala Hisingen. Det är en vacker, gedigen och mycket omtyckt byggnad, som är flexibel och möter tiden. Den fångar även upp influenser från vår arkitekturhistoria med gult göteborgstegel, vilket speglar dess offentliga karaktär. Kville Saluhall ingår redan i den skara älskade byggnader i Göteborg, som exempelvis kulturinstitutionerna vid Götaplatsen, Feskekörka och Sjöfartsmuseet.

Plötsligt finns det något spännande och vackert att se vid Vågmästareplatsen, och en god anledning även för utomstående att besöka. Projektet visar att Centrala Hisingen är att räkna med, och det som förr varit fel sida älven för många göteborgare, är nu platsen där det händer. Saluhallsbyggnaden och tillhörande salutorg är även ett bevis på att vi kan bygga bra här i Göteborg. Det är ett riktmärke för framtiden, en hoppfull påminnelse om den kompetens och ambition som finns i vår stad.Här är några av de motiveringar vi fått in från våra medlemmar:

En byggnad och plats som imponerar och som även kommer i modern tappning står sig mot dåtidens vackra saluhallar. En symbol för den transformering som sker kring Kville.

Äntligen vågar Älvstranden göra något som få andra skulle kunna göra!

Trevligt 'Göteborgstegel' som inte används allt för ofta. Enkel men spännande arkitektur. Bra tillskott för stadslivet i området.

Det är något som verkligen realiserats: hedervärt, snyggt, helt i linje med Yimbys intentioner och i anslutning till en ny stadsdel...

Se YimbyTV:s inslag om saluhallen från september ifjol, där bland annat arkitekt Gustav Appell berättar om arbetet med projektet.


Hedersomnämnanden

Årets val av vinnare var mycket jämnt och med flera värdiga kandidater. Vi vill även lyfta fram de förslag som inte nådde hela vägen fram, men som vi ändå tycker är viktiga för Göteborg och stadsutvecklingen.


Linda Leman m fl (Trafikkontoret)
för Övre Husargatans omdaning (länk)Övre Husargatan har nu blivit ett stråk där det känns både trevligt och 'hemma' att gå, tidigare undvek man gatan pga all hysterisk trafik. Nu får både bilister och cyklister plats i ett lugnare tempo och vi som går kan njuta av vad som erbjuds på gatan! Tom en utomhuskaffe känns numera ok. Bra jobbat!


Den fantastiska förändring som Övre Husargatan har genomgått är helt otrolig. Tänk er situationen att vi har Övre Husargatan i dagens utförande och sen kommer någon och säger: "Kom igen, vi gör om det här till en motorväg istället." Det skulle ju inte gå. Folk skulle protestera vilt mot ett sånt förfarande. Motsatsen går ju däremot att genomföra och det har Linda Leman mfl visat. Det betyder att vi kommer kunna bygga om liknande gator på det här sättet i fler städer och det visar vilken riktning som är framåt i stadsbyggande. Bara se på den utveckling gatan står inför nu, med restauranger som Spisa som väljer att satsa på området. Projektet har skapat konkret stadsutveckling!Paul Göransson och Francisco Cortina & Robert Käll
för Kvarteret Skansbron (länk)De som utan att ha varit anställda eller haft ett uppdrag att utföra en projektidé, ändå tar ett sådant initiativ bör hyllas för sitt mod och initiativ att driva stadens stadsutveckling på ett banbrytande sätt.


Ser det som ett självklart led i fortsättningen av utbyggnaden kring Övre Husargatan. Bort med den tråkiga bilparkeringen och in med bebyggelse som gör nytta och ger mer liv år omgivningen. Kul med förslag på modernare fastigheter. Skapar en kul mix i stadsdelen.Sofia Hellberg & Per Bergström Jonsson (Trafikkontoret)
för Trafikstrategi för en nära storstad (länk)

-

Om denna strategi följs och blir verklighet kommer det ha stor inverkan på Göteborg framtida utveckling och attraktionskraft. Det som förespråkas går i linje med mina och Yimbys åsikter kring hur den goda staden ska åstadkommas och trafiken därikring. Potential finns att vi (Göteborg) är den stad som hyllas om 30 år, likt Vancouver idag, för sitt progressiva och målinriktade arbete för att skapa en levande och attraktiv stad.


Därför att det är ett dokument som kan få stora konsekvenser för Göteborgs utveckling och därför att det ofta är det som inte är så spektakulärt som är det viktigaste!
Stort grattis säger vi till vinnarna och ser fram emot prisutdelning inom kort, med efterföljande vinnarintervjuer, som vi självklart kommer att återkomma med. Tack till alla som varit med och röstat och engagerat er i årets Yimbypris.Fotnot:
Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne är ett årligt stadsbyggnadspris som går till någon som bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborg. Förra årets vinnare var Håkan Cullberg och Tomas Lundberg för sin eminenta stadsplan för en tät innerstadsbebyggelse i Frihamnen. Vinnaren utses av Yimby Göteborgs medlemmar.

Albert Lilienberg.
Stadsplanefantasten Lilienberg, som vi på detta sätt väljer att hylla, eftersom vi älskar stadsplaner, var förste stadsingenjör i Göteborg 1907-1927. Han stod bakom planer för bland annat Gamlestaden, Kungsladugård, Bagaregården och många andra omtyckta stadsdelar i Göteborg.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Henrik (14 Mars 2014 15:31):
Rättvis segrare! Det är inte ofta jag blir glad av nya byggnader men Kville saluhall är fantastisk: den är snygg och gedigen, modern och tidlös, en byggnad som lyfter hela området. Hoppas nu att andra arkitekter vaknar upp och slutar använda dessa fula, tråkiga, gärna gråa plattor som får deras skapelser att likna fallfärdiga skjul. Mer tegel åt folket!
 0
Fredrik Rosenhall (14 Mars 2014 19:03):
Kul! Saluhallen lyfter centrala Hisingen och är ett byggt bevis på att en byggnad mer smart utformning och genomtänkt innehåll kan skapa massor av synergier.
 0
Staffan Bolminger (18 Mars 2014 09:11):
Fantastiskt roligt att mina kollegor Roland och Emma vinner YIMBYs pris! De är väl förtjänta av detta!

Jag vill dock även till skyarna lyfta Cecilia Strömer (tidigare planarkitekt på Älvstranden Utveckling AB, numera chef för stadsutvecklingsenheten på Park & Natur) som både hjärna och hjärta bakom Kville Saluhall! Det var hon formade konceptet, övertalade ledningen om arkitekttävlingen och såg till att det blev verklighet! Stort tack och mycket cred till Cecilia!!!
 0
Patrik Höstmad (18 Mars 2014 22:27):
Staffan, tack för infon om Cecilia Strömer. Jag hörde ett tidigare ett rykte om hennes inblandning men lyckades inte få det bekräftat i tid. Men bättre sent än aldrig. Då får vi se till att även Cecilia Strömer är närvarande vid prisutdelningen!
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.