Utskrift från gbg.yimby.se
....

På spaning i Köpenhamn: Urban lek och rekreation

 
Den fina helgen, då oktober fortfarande var sommar, tog jag och några gamla studiekamrater en stadsvandring i Köpenhamn. Snart upptäckte jag att det jag fastnade för i stadsbilden var några exempel på hur man kan få in det rekreativa och lekfulla i staden – i kombination med det funktionella och urbana.Vi kan börja med Dantes Plads – mitt emot Glyptoteket, nära Rådhuspladsen och Tivoli.

Det som skulle kunna vara en ganska ordinär tegelbelagd torgyta har plötsligt blivit kul och kreativ genom upphöjda vågformer.  Rolig för både småbarn, cyklister och skejtare. Dessutom fungerar vågorna som åskådarplatser när torget blir arena för gatuteater på sommaren.

Först trodde jag ytan bildade tak över en källare av något slag och att vågorna fungerade som ventilationsöppningar – så är det inte, men det skulle kunna vara en idé på ett annat ställe.

 

Ett tak att leka på hittar man vid SEBs nya Köpenhamnska huvudkvarter, ritat av Lene Tranberg. Det utgörs av två vackra kontorsbyggnader vid hamnen, utförda i exklusiva material. Husen är gjorda för att åldras snyggt efterhand som kopparfasaden blir grön och björkarna växer sig större.

 

Mellan och under husen finns en parkeringskällare, något som vanligtvis skapar avstånd och tråkiga gatumiljöer.

På baksidan kan detta inte undvikas, även här, men på hamnsidan blir det annorlunda. Här börjar taket på parkeringskällaren i gatunivå och fungerar både som trappa till husen, som park (med svenska skogsväxter) och som ramp och lekyta, speciellt för stadens alla skejtare som här har fått en lång konstgjord backe mitt i platta Köpenhamn.

 

Den täta staden kommer väldigt nära kajerna och mycket relevant som inspiration för Göteborg är sättet man i Köpenhamn har konverterat de centrala delarna från hamn till rekreationsområden och jobbat med olika sätt att låta folk komma ned till – eller ned i – vattnet.

 

Här bilder på de två centrala utomhusbaden – överst Hamnbadet, nederst Kalvebod Bølge – där man kan bada direkt i hamnens vatten. Och det gjorde folk, även om det var början på oktober.

 

Och även framför "Den Svarta Diamanten" var det fullt med folk i solen.

Ett mycket omtalat projekt senaste åren är "Superkilen", där BIG har utnyttjat ett nedlagt spårområde till att anlägga ett park- och torgstråk för rekreation. Mitt i täta och lite rufsiga Nørrebro. En genomgående idé är att fylla ytan med 100 olika stadsinventarier från hela världen – en hyllning till den multikulturella stadsdelen. Här hittar man t.ex. en paviljong från Ryssland, en bänk från Brasilien eller en neonskylt från Istanbul...

 

Den delen av kilen som fungerar bäst är Svarta Marknaden.  Där har man använt vanliga stadsmaterial – svart asfalt och vita "trafikstreck", till att skapa ett torg som även fungerar som en rolig yta för lek.

 

Träden skall skyddas mot cyklar och bollar, så varför inte placera bänkar runt dem?

 

Fasta bord för utomhusmåltider lagade på de permanenta grillarna – eller bara för att sätta sig vid och spela spel.

 

Och en tråkig brandgavel – den kan man låta flyta ut i en yta med röd gummiasfalt - lagom farlig att klättra på för 5 till 85-åringar...

 

Till sist en vy från kanalen runt Slottsholmen. Här ligger husbåtarna precis bredvid Christiansborg, där Folketinget hör hemma. En framtid för Stora Hamnkanalen??

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Krister Malmqvist (27 Oktober 2014 07:35):
Trevliga små detaljer överallt i Köpenhamn!
Sådana här saker händer inte i Nya Älvstaden där byggarna själva får göra stadsplaneringen. (Jämför med Norra Älvstranden eller Kvillebäcken!)
 0
Hans Jörgensen (27 Oktober 2014 21:45):
Trevligt reportage!

Kommentar om Stora Hamnkanalen och eventuellt båtliv:
Inget hindrar väl idag båtar av den storleken att komma in och ut i kanalen. Kanske att det finns hinder att lägga till. Skillnaden mot Slotsholmen är antagligen främst att det saknas befolkningsunderlag i Stora hamnkanalens närhet vars sidor till största delen är täckta av offentliga och kommersiella byggnader.

Däremot tror jag mkt på Frihamnen. Där har Gbg verkligen möjlighet att skapa ett rikt kanalsystem och hög befolkningstäthet, och där kan Kph/Christianshavn vara förebild.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6736 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.