Utskrift från gbg.yimby.se
....

Replik: Göteborgarna älskar den täta kvartersstaden

 

I onsdagens GP svarade Yimby Göteborg tillsammans med Rickard Stark från Okidoki arkitekter på en debattartikel i GP av Föreningen Arkitekturens Hus med titeln "Förstör inte Älvstaden med slutna kvarter". Vår replik följer i sin helhet:

Representanter för Föreningen Arkitekturens Hus lyfter fram kvartersstaden i Majorna, Bagaregården, Vasastaden och Olivedal-Linné som goda exempel på levande stad. Något märkligt beskriver de samtidigt kvartersstaden i negativa ordalag och ställer frågan om varför vi ska bygga kvarterstad med verksamheter i gatuplan i Älvstaden.

Göteborgs täta kvartersstad är den mest populära typen av bebyggelse för både rik och fattig, att döma av bostadspriserna och söktryck på Boplats Göteborg. Trots detta består vår stad till försvinnande liten andel av sådana kvarter. Betydligt fler som vill borde få möjligheten att välja att bo så.

Social mix

I kvarteren bör det finnas en social mix genom både bostadsrätter och hyresrätter, i såväl allmännyttans som i privat regi. På grund av den höga täthet som kvartersstad ger finns här underlag för en rikedom av föreningsverksamhet, handel och service. På gångavstånd finns många arbetsplatser, specialbutiker, caféer, restauranger, större matbutiker, dagis, vårdcentraler, gym och inte minst konstnärsateljén, judoklubben, aktivistgruppen och pensionärsföreningen.

 

Den skyddande gården

Hela kvarteret delar den slutna grönskande gården. Här leker allas barn med varandra i den trafikfria miljön och på sommaren möts glada sällskap vid grillen. När kvällen börjar komma känns temperaturen ljummen i den vindskyddade miljön. En lätt bris spelar i vårdträdets löv och det går bra att sova med fönstret på glänt mot den slutna trafikbullerskyddade gården.

I varje tid söks en ny genial lösning för staden men frågan är ifall den finns överhuvudtaget? Vi kan emellertid konstatera att de kvaliteter som efterfrågas i modern stadsplanering ofta går att finna i den traditionella kvartersstaden. Så varför inte bygga den i Älvstaden?

Annette Vejen Tellevi
samordnare för Yimby Göteborg

Patrik Höstmad
samordnare för Yimby Göteborg

Rickard Stark
Okidoki arkitekter

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6736 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.