Utskrift från gbg.yimby.se
....

Något att lyssna på

 

Som storkonsument av poddradio stöter jag då och då på något som på ett eller annat sätt relaterar till stadsbyggnad. Nedan följer en sammanställning av avsnitt som jag funnit väl värda en lyssning. Ett utmärkt sätt för den stressade att finna tid till att konsumera media medan hen joggar, promenerar eller diskar!

Econtalk
Denna podcast drivs av en (väldigt) amerikansk professor i nationalekonomi vid namn Russ Roberts, som i varje avsnitt intervjuar en gäst. (Som kuriosa kan nämnas att Roberts även ligger bakom ett par tämligen lustiga rapvideor i vilka de gamla ekonomi-ikonerna Keynes och Hayek battlar varandra, vilka du finner här och här.) Podcasten är överlag, tack vare de mycket intressanta gästerna, väl värd att lyssna på (om man står ut med intervjuarens lite väl naiva tro på marknaden som lösning på världens alla problem). Men eftersom detta är en stadsblogg så ska jag bara rekommendera avsnitt som relaterar till stadsbyggnad:
 
Politiknörden
Expressens ledarredaktion intervjuar olika personer.
 
Snåret
Denna podcast produceras av Svensk Byggtjänst. Den handlar enbart om städer (fokus på "byggprocessen", därav namnet), och har haft många intressanta gäster. Jag rekommenderar hela konkarongen, i synnerhet det avsnitt där Yimbys Anders Gardebring medverkar.
 
The urbanist
Brittisk podcast som även den handlar enbart om städer. Jag plöjde en mängd avsnitt men tröttnade då jag tyckte att denna podcast generellt inte var tillräckligt intressant. Några avsnitt fann jag dock värda att rekommendera:
 
Sedan finns podcasten Staden som produceras av Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur. Jag har endast lyssnat på ett fåtal avsnitt och tycker att det ofta blir lite långrandigt, men den kan säkert tilltala många som har ett större intresse för akitektur än jag. Och om du tröttnar på att Russ Roberts (programledaren i Econtalk som nämndes ovan) är för marknadsliberal kan du alltid balansera med lite Pennypodden - där går gängorna garanterat åt andra hållet, och det är ett lite väl stort fokus på aktivister på vänsterkanten för min smak, men de har även haft många riktigt intressanta gäster. T.ex. Johannes Hulter (fd samordnare för Yimby Göteborg) och Patrik Höstmad nuvarande samorndare för Yimby Göteborg (för den som är otålig börjar intervjun med honom efter drygt 20 min).
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Malmö, Yimby Stockholm och Yimby Uppsala.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Martin Ekdahl (20 Juli 2015 08:35):
Tack för radiotipsen Alvar. Econtalk lyssnar jag på lite då och då. Älskar rap-battlevideorna. De är bland det bästa jag har sett på nätet under hela min surfande historia.
 0
P (25 Juli 2015 19:32):
Lyssnar också mycket på den eminenta podcasten EconTalk. Men tycker att det kan vara i lyssnarens intresse att nämna att finansieringen kommer från en libertariansk intressegrupp och att det som ovan beskrivs som Russ Roberts "naiva tro" på marknaden snarare är den ideologiska övertygelse som podcasten drivs utifrån.

Inte för att det egentligen påverkar kvaliteten så länge man har det i åtanke. Men ordet naiv gör inte riktigt rättvisa för Roberts skärpa och renommé.
 0
Martin Ekdahl (27 Juli 2015 17:16):
Att finaniseringen kommer från en libertariansk intressegrupp har jag ingenting emot. Tvärtom! ;)
 0
Eggy Car (25 Augusti 09:56):
Thank you for sharing episodes on podcast radio. I will take my time and watch it
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6734 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee