Utskrift från gbg.yimby.se
....

Göteborgs mäktigaste parkrum

 
 

Jag har alltid fascinerats av stadens rumsbildningar och framförallt platser där höga byggnaders fasader skapar väggar i ett kompakt rum med himlen till tak. Det kan få mig att stanna upp och bara insupa ...för att sedan ta upp mobilen för att börja fota. Ett av Göteborgs allra häftigast rum gömmer sig bakom WSP-stubben.

Området med Polishuset och Lilla Ullevi har på senare år kompletterats med en tillbyggnad av Polishuset (2008) och Rättcentrum (2010), WSP-stubben (2013) och det rostfärgade Sweco-huset (2015) vilket har slutit parken norr om Polishuset. Parkmarken är för övrigt en del av en gammal garnisonskyrkogård från 1700-talet.

Parkrummet omringas av byggnader med 9-10 våningar. Fasaderna är kanske inte de mest intressanta och vackra, men det har mindre betydelse för rumskänslan. Att fasaderna är odekorerade och släta kanske till och med bidrar till att ge känslan av innerväggar i ett rum.

Notera hur solen reflekteras ner från fönster och fasader och bildar ljusfläckar på marken - även i början av oktober.

Det är väl lite på gång något åt det här hållet med parken i planen för Norra Masthugget som får Folketshusskrapan på 100 meter i ramen, men det verkar inte bli en lika väldefinierad inramning som här.

Förutom möjligen vid lunch så är parken ödslig, vilket inte är så konstigt med tanke på att det bara finns arbetande i området. Dessutom finns det inte så mycket funktioner mer än gräs och några rastplatsbord som någon ställt ut lite håglöst.

När detaljplanen för området skulle antas 2006 försökte M, KD och FP genom ett gemensamt yrkande få igenom en prövning av 150-200 bostäder i området. ...men det röstades ner och planen antogs utan bostäder. Fd ordförande i Byggnadsnämnden menade att det inte kunde bli aktuellt för att det skulle inte gå att få rum för lekplatser, vilket går att läsa om i följande GP-artikel.

Hade inte parkrummet varit ytterst lämpligt för en lekplats? Jag fantiserar om att ljudet från barns lek studsar mellan väggarna. Med lite mer glasning på fasaden norr om parken hade det dessutom gått att få in ännu mer ljus i rummet.

Efter som en stor del av marken inte har ett p-garage under så kan stora träd tränga ner med sina rötter för att hämta kraft för att breda ut sig och växa mot skyn. Rummet kommer att bli mäktigare och mäktigare för varje år som träden strävar uppåt.

Både WSP-stubben och Sweco-rosten går att hitta intressant reflekterade i glasfasaden bland trädkronorna.

Fotografierna lyckas inte helt (inte alls?) fånga den mäktiga känslan i parkrummet som framträder på plats. Passa därför gärna på att slinka in mellan byggnaderna för att uppleva det om du har vägarna förbi.

Jag hoppas att vi får se att många fler liknande rum planeras i Göteborg framöver.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.