Utskrift från gbg.yimby.se
....

Yimby avslöjar: Kanallänken

 


Yimby Göteborg kan idag avslöja häpnadsväckande planer för Göteborgs framtida kollektivtrafik. I den pågående stadsbaneutredning lutar det nu åt att man kommer satsa på något man verkar kalla för undervattensbana (U-bana). Via de dokument vi har kommit över av en slump (vår anonyma källa berättar nämligen att hen råkade få med sig fel USB-minne efter en blöt natt nere på MIPIM-mässan i Cannes häromveckan och på detta låg dessa filer) verkar det dock inte röra sig om rena undervattensfarkoster, utan om vanliga spårvagnar. Det finurliga är att man tar hjälp av stadens kanaler och helt enkelt låter dem rulla på botten av dessa.

Som illustrationen nedan visar så tänker man sig alltså att spårvägen går på botten av nuvarande kanalsystem och genom att lägga ett lock på med en vattenspegel ovanpå skapar man en slags tunnelbana av befintliga kanaler. I dokumenten framgår även att denna vattenspegel som tur är är tillräckligt djup för att Paddan även i fortsättningen kommer att kunna trafikera kanalerna.


Av kartan nedan att döma så är det frågan om någon slags snabbspårväg via Göteborgs kanaler men även eventuell fortsättning över älven mot Hisingen. Det framgår inte hur kopplingen söderut ska fungera eller om detta är ett helt eget spårsystem.

Man tänker sig en första etapp från snabbspåret och ned i kanalen vid Polhemsplatsen där även station Centralstation är markerad. Sedan fortsätter spåret i kanal genom Brunnsparken och i Stora Hamnkanalen bort mot Stenpiren och sedan eventuell fortsättning över älven. Detta blir alltså en typ av snabbspårväg rakt igenom centrum från Öst till Väst, eller tvärtom. Vi gillar tanken!

I en eventuell utbyggd variant använder man även Vallgraven på liknande sätt där man bland annat trafikerar Haga station. Men man får nog anta att i och med denna satsning skrotar man den omdiskuterade Allélänken?(Klicka för stor)


När vi ringer upp Göthe Borg, chef på Stadsbaneutredningen, vill han först inte kännas vid Kanallänken. Men när vi konfronterar honom närmare med de uppgifter vi har så mjuknar han och blir rent av glad, han låter genuint lycklig när han pratar om planerna.

Hej Göthe! Hur tänkte ni här?

- Ja, varför gräva tunnlar när någon redan gjort det åt oss? Här har vi världens grej vet du! Ett tunnelbanesystem i världsklass. Unik. Det bästa av allt är att Paddan även i fortsättningen kan gå som vanligt. Internt kallar vi den redan för Paddanlänken!

Paddan ja, det är ju tur att den kan vara kvar. Hur kom ni på den här idén?

- Ja, det var faktiskt min kära fru Anki (Borg) som av en händelse råkade se en dokumentär på Öppna kanalen om stans gamla kanalsystem. Det visade sig att man faktiskt gjort försök med ett liknande projekt i Göteborg för många år sedan. Dock var man lite före sin tid och det blev inte helt lyckat den gången. Men idén tog vi fasta på!


Tidigare försök med undervattensbana i Göteborg, här i Stora Hamnkanalen. (bild: Öppna kanalen)


Hur bygger man en sån här grej?

- Man lägger helt enkelt ett lock på kanalerna och pumpar ut vattnet så att det blir torrlagt. Sen rensar man ut allt bös på bottnen. Plötsligt har man en tunnel och kan enkelt lägga in räls och vips så har man fått sig en tunnelbana.

När blir detta färdigt?

- Vi räknar med att kunna lägga locket på så fort som möjligt. Om ingen överklagar mer än vanligt så borde vi kunna ha en byggstart under hösten 2030 och öppnande av första etappen lagom till stans 410-årsjubileum året därpå. Såpass fort går det att bygga med denna teknik. Jag menar, det enda grävande vi kommer att ägna oss åt är själva nedfarterna i kanalerna. Här har vi dock fått hjälp av tekniker från Liseberg som har arbetat med bland annat Flumeride.

Flumeride?

- Ja. Fast fördelen här är ju att ingen riskerar att bli blöt i och med att vi lägger locket på.Minns ni att man byggde stöttningar till kanalerna för några år sedan? Det var det vi trodde att de gjorde i alla fall. I själva verket var det tekniker med Flumerideerfarenhet som genomförde prover med bottenplattor.Stationerna då, det måste väl grävas uppgångar?

- Ja. Jo. Ifall man ska stiga av vagnen ja. Lägg på ett par år till då. Säg 2033 så kan man både åka och kliva av och på vagnarna på den nya sträckan.

Statsminstern har efterfrågat tåg som kan resa under vatten utan räls.
Är det det ni har förverkligat nu?

– Statsministern har personligen och med stort intresse följt projektet, men vi är inte helt framme vad gäller rälsfritt än. Däremot tittar vi på så kallad superduper-aqua-maglev-teknik för nästa generation som skulle kunna läggas i älven faktiskt hela vägen upp genom Vänern och Göta Kanal ut till Östersjön. Göteborgsregionen skulle då kunna förstoras till att även omfatta tillväxtkommuner som Töreboda och Borensberg.


Hursomhelst. Kanallänken verkar vara det som man kommer att satsa på de närmaste åren. Ett spännande projekt helt klart. Med både linbanor och U-bana ser det ljust ut för Göteborgs kollektivtrafik. Grattis Göteborg!
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Pelle Roskvist (1 April 2016 13:22):
Hahaha! "tekniker med Flumerideerfarenhet"
Helt underbart. Årets bästa aprilskämt!
 0
Fredrik (1 April 2016 13:23):
Haha briljant!!
 0
Daniel (1 April 2016 14:55):
Den innehåller ju viss form av sanning:
"Om ingen överklagar mer än vanligt så borde vi kunna ha en byggstart under hösten 2030"
 0
Fredrik (1 April 2016 20:15):
Roligaste jag läst på länge! Särskilt Löfvéns kommentar.
 0
Jens B (2 April 2016 20:19):
Fast det hade varit ännu roligare om det hade visat sig att K2020 var årets aprilskämt...;-)
Att Alleelänken verkar bli vanlig spårväg och politikernas åsikt att spårvagn duger fint för göteborgarna för all framtid är närmast tragikomiskt
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.