Utskrift från gbg.yimby.se
....

Ättestupans återkomst?

 
GP kör i dagarna en artikelserie om äldreomsorgen i Göteborg och i stort. De rapporterar om en omsorg som får mindre resurser i en sådan takt att om:et är på väg att trilla bort. Kopplat till detta är det intressant att fundera på vilken plats pensionärer har, får och behöver i stadsplaneringen. Behöver vi reservera mark i staden för nya typer av boenden för äldre när antalet platser på äldreboenden blir allt färre? 

Det här är frågor som borde intressera alla eftersom ålderdomen är en dom som vi envar döms till – för eller senare, förhoppningsvis. Det är många många som redan fått domen.

I GP:s serie rapporteras om minskade resurser och behövande som inte beviljas platser på äldreboende. Det är varken en nyhet eller en överraskning. Media brukar med jämna mellanrum rapportera om märkliga bedömningar av omsorgsbehov. Bland vänner och kollegor hör man ofta hur någon får kämpa med kombinationen av stort engagemang i anhörigvård, familj och heltidsarbete då samhällets resurser inte längre står till förfogande.

Det nya i GP:s rapportering är den mer sammantagna bilden. Den visar att av de avslag som någon har orkat överklaga har hälften landat i att kommunen gjort fel. Människor som enligt lagen har haft rätt till äldreomsorg har inte fått det av Göteborgs kommun.

Det har inte getts explicita politiska direktiv om en restriktivare hållning till att erbjuda stöd men det har getts implicit genom begränsade resurser. Daniel Bernmar (V) berättar att äldreomsorgen har fått en minskad del av samhällets resurser sedan 20 år tillbaka. Biståndshandläggarna sitter med den behövande på enda sidan och budgeten på den andra. Minskad budgetram är troligen ett av de mest effektiva politiska beslut som kan tas om målet är att få fram en hårdare bedömning.

 

För några månader sedan hade jag av en tillfällighet ett mycket intressant samtal med Petter Ahlström, VD på SeniorVärlden och CLA Sweden AB, om seniorers behov av boende och stöd. Jag minns idag inte ordagrant vad han sa och vad jag la till i mina tankar, så det följande baseras på Ahlströms kunskap men är filtrerat genom mig.

Mellan 65-75 år är dagens pensionärer ute och far land, rike och världen runt, men från ca 75 års ålder så börjar oftast en i paret blir något mindre mobil. Det finns i 75+ gruppen en majoritet av pensionärer i behov av mer eller mindre stöd – om än inte speciellt mycket i början.

Samhället kommer inte kunna erbjuda detta om vi tittar på hur många som kommer att bli pensionärer och hur många som kommer att förvärvsarbeta. De som är 65 år och äldre utgör i dag 19 procent av befolkningen mot 17 procent för trettio år sedan. Om ytterligare trettio år beräknas andelen äldre ha ökat till 24 procent enligt Statistiska centralbyråns prognoser. Andelen personer i så kallad förvärvsaktiv ålder – mellan 20 och 64 år – förutses minska.

Sakta, knappt märkbart monteras äldreomsorgen ned steg för steg. Från år 2000 har 32.000 platser på äldreboende försvunnit i landet – det är en fjärdedel av alla platser som fanns. I Göteborg har snart 1000 platser försvunnit. Samtidigt har de äldre blivit fler. Det är symptomen på detta som GP nu har börjat rapporterar om.

Samtidigt sitter 65+:arna på ca 70% av de svenska privatpersonernas kapital, vilket framförallt är bundet i deras hus med avbetalda lån. Deras boendekostnad är minimal så alla former av flytt till något mindre innebär en högre boendekostnad. De flyttar bara om de är absolut tvungna eller får inte ens då som vi sett ovan. Många blir kvar i ensamhet i en stor bostad med ett växande omsorgsbehov som inte tillgodoses – allt medan trädgården växer igen. Deras bostad hade en stor barnfamilj kunnat nyttja fullt ut.

Dessutom går dagens pensionärer från att vara sparsamma, tacksamma och nöjda (20- och 30-talister) till att vara mer spendersamma, förväntansfulla, kravställande, aktiva och självständiga (40- och 50-talister).

 

Sammantaget öppnar detta upp för affärsidén att bygga hus för äldre där det finns extra stödfunktioner att köpa. Något som liknar ett bostadshotell. Vill du inte ha hjälp så kostar det inget extra, men vill du ha hjälp kan du välja att köpa den. Behovet av hjälp avgör pensionären själv och inte någon handläggare inom äldreomsorgen med tighta ekonomiska ramar. Dessutom planeras det för socialt umgänge genom gemensamhetslokaler (som en lobby, spa, bar, trädgård,...) där man kan umgås med andra om man blivit ensam kvar. Undersökningar har visat att pensionärer är beredda att betala 2000-4000 kr mer i månaden för denna typ av extratjänster.

Detta kommer att komma mer och mer om den generella välfärden levererar allt sämre. Tyvärr verkar ingen politisk debatt föregå förändringen, utan långsamt, steg för steg monteras äldreomsorgen ner genom allt stramare budgetramar samtidigt som nya affärsidéer får fylla behoven.

Det positiva är att pensionärer själva kan få bli myndiga att bedöma sina egna behov. Det finns de som menar att de som nu går i pension har skaffat sig sitt kapital genom den subventions-, låne- och inflationspolitik som vi andra nu måste betala för. Det kanske t.o.m. är lämpligt att de i någon högre utsträckning betalar för sig än tidigare generationer? Det negativa är att detta inte är en lösning för de som står utan kapital, vilket framförallt gäller de som bor i hyresrätt.

Embryot till de kommande bostadshotellen för äldre finns redan i Bovieran-konceptet. Det går ut på att seniorbostäder samlas kring en inglasad innergård med medelhavsklimat. Den närmsta Bovieran finns i Partille. Konceptet inte är speciellt urbant. Det tycks bygga på ett aktivt socialt liv inom fastigheten, men vill du socialisera med omgivningen är det bil som gäller.

Bovieran i Partille.

 

Vem vill som 75-åring sitta i en medelhavskuvös och få höra på ändlösa historier om varvstiden från folk i 95-årsåldern som tycker att det var bättre förr? Ja, det finns säkert de som vill det, men inte alla. Någon vill säkert ha möjligheten att ta sig ut på staden och lyssna till nästa generation urbanister som utmanar dina gamla sanningar.

Men bovieran behöver inte stå på en gräsmatta i periferin. Jag drömmer om ett motsvarande urbant koncept där man som gammal även får tillgänglighet till stadens funktioner genom korta avstånd. Personligen är jag inte intresserad av medelhavsklimatet. Jag vill dra min rullator över Göteborgs ojämna gatsten i horisontellt regn i november på väg mot apoteket och systembolaget. Kanske passar jag på att köpa med lite fikabröd eller att slinka in på det lokala kaféet där de vet att mitt kaffe ska vara svart. Det vore för mig ett värdigt liv på ålderns vår.

Slutligen så landar vi i frågan är om det finns något vad gäller pensionärer som borde beaktas i stadsplaneringen – eller börja beaktas annorlunda. Stämmer beskrivningen av äldreomsorgens framtid ovan? Kan attraktiva seniorboende med stödfunktioner leda till att fler stora bostäder frihörs till stora barnfamiljer? Hur ser lösningen ut för de äldre utan kapital som sitter i en hyresrätt? Borde markbitar i de centrala stadsutvecklingsprojekten reserveras för fler äldreboende och fler livsstilsboende för pensionärer? Görs det i tillräcklig omfattning? Går det att utforma urbana seniorboenden? Finns det goda exempel? Det vore intressant att höra era tankar, kunskaper och idéer om detta.

Vi har tidigare noterat hur Visions Älvstadens illustrationer åtminstone till en början helt saknade äldre människor. Det kanske är kanske dags att börja klippa in många av dem i varenda illustration? Åtminstone jag tänker hålla mig från ättestupan på Ramberget och bli gammal i staden.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+1
Daniel (9 Maj 2016 09:58):
Det finns 55+boenden i centrala Göteborg med stödfunktioner.
BRF Tornhuset är en sådan variant som exempel.
 0
Patrik Höstmad (9 Maj 2016 10:18):
Det verkar vara friska och aktiva som önskas i Tornhuset. Se under medlemskap:
"För den som förvärvar bostadsrätt i föreningen gäller att till medlem får endast antas fysisk person mellan 55 och 75 år, som har så god hälsa att vederbörande kan klara sig på egen hand, inte har vårdbehov och i övrigt uppfyller de villkor för medlemskap som anges i föreningens stadgar."
http:​/​/​www.​brf-​tornhuset.​se/​index.​html
+1
Mats O. (9 Maj 2016 14:16):
Min pappa sålde villan och flyttade in till en lägenhet i centrum sedan han blev pensionär men även änkeman.
Han ångrar inte för ett ögonblick att han gjorde det utan stortrivs i stan med alla urbana kvaliteter, han är så nöjd över att slippa skötseln av ett stort hus med trädgård.

Så därför: bort med alla flyttskatter. Går det att öka rörligheten på den delen av bostadsmarknaden så tror jag också att trycket på villamarknaden utanför Göteborg skulle minska. Mängder av mindre kåkar nära Gbg skulle frigöras: Kyrkbyn, Utby, Krokslätt, Härlanda, Grimmered osv,.

En annan sak är att det måste bli lika viktigt att prioritera nybyggandet av trygghetsbostäder för äldre som för bostäder för andra ömmande grupper.
Ibland får man uppfattningen att det enda som är viktigt är studentbostäder, flyktingbostäder och lägenheter för låginkomsttagare. Pensionärer förutsätts fixa det själva på nåt sätt.
 0
Evert Taubes Stora Badhusgata (9 Maj 2016 14:30):
Inte konstigt att det går åt skogen med bland annat äldreomsorgen i Göteborg. Sossarna har ju styrt stan i 22 år i sträck och tror på fullaste allvar att hemtjänst i kommunal regi är överlägset allt annat. De kan börja med att införa valfrihet, LOV, för våra äldre.

Snacka om att vara envisa som åsnor och vara principfasta i alla lägen, trots att de driver stan mot avgrunden...
 0
Daniel (9 Maj 2016 16:31):
@Patrik

Det gäller bara vid förvärvet. :)
Man får ju inte slänga ut någon bara för att man har blivit senil eller sjuk.
 0
Patrik Höstmad (9 Maj 2016 21:05):
Daniel, jag vet. Olika typer av 55+ boende har funnits länge. Det nya behovet jag skriver om är i 75+ där äldreboende tidigare var ett lättillgängligt alternativ. Dvs. det nya är boende med service av lite mer vårdkaraktär än 55+ boendet.
 0
Inga Alander (9 Maj 2016 23:58):
Kollektivhus/bogemenskaper är en lösning. Boihop, en ideell förening, har arbetat för detta i 15 år. Just nu är 2 hyresprojekt igång, ett i Högsbo och ett i Ö Kålltorp. Bogemenskapen bygger på arbetsgemenskap och inte på köpta tjänster. De boende är inte bara pensionärer utan från 40 år och uppåt utan hemmavarande barn. De skyhöga nybyggnadshyrorna är ett problem eftersom en stor del av de äldre kommer att få mycket låga pensioner.
 0
Tommy Johansson (15 Maj 2016 17:16):
Det där med hur tiderna var förr om åren tycker jag man kan sammanfatta så här:
Det var INTE bättre förr, när min Mor och Far växte upp på 1930 talet.
Men det var BÄTTRE förr, när jag växte upp på 1960 talet.
Idag är det som bekant sämre igen...
Både för gamla och unga..

Tommy Johansson
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6712 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter