Utskrift från gbg.yimby.se
....

Replik: Integrera Chalmers i staden

 
Vi har skrivit en replik till debattartikeln Levande experimenthus skyndar på smart boende i GP 5 september 2016. Tyvärr valde GP att inte publicera repliken och vi publicerar den istället här i sin helhet.

Vi har tidigare skrivit ett yttrande om detaljplanen för Gibraltarvallen där vi lyfter delar av planen som kan bli ännu bättre. Vi vill att Chalmers tar chansen och utnyttjar de möjligheter som utvecklingen av Gibraltarvallen medför. Nya bostäder och lokaler för forskning, undervisning och företag planeras vilket ger möjlighet till att bättre integrera och blanda Chalmersmiljön med den omgivande staden.

Målbil: New York University med ett campus urbant integrerat i staden.

Repliken följer i sin helhet:

Stefan Bengtsson, Chalmers, Lars Göran Andersson, HSB och Mats Bergh, Johanneberg Science Park skriver om framtidens boende som nu kommer att studeras på Chalmers campusområde i Johanneberg. Ett bostadshus med 29 lägenheter invigdes i dagarna där ny kunskap om bostadsvanor och nya boendekvaliteter ska utvecklas. Det ska blir intressant att följa när Chalmers och dess partner går i bräschen för ny kunskap om bostäder. Men vi hoppas också att Chalmers tar ytterligare ett steg framöver. Vi vill påminna om att ett smart boende också innefattar närmiljön och framförallt kopplingen till gatan, närmiljön och resten av staden.

Lyckligtvis planerar Chalmers och staden för nya bostäder och lokaler för forskning, undervisning och företag på Gibraltarvallen, vilket ger stora möjligheter att även bedriva forskning om stadsplanering med fokus på byggnaders integration med omgivningen. Här går det att visa vägen, inte bara när det gäller enskilda byggnader i sig, utan även när det gäller stadsrummen, byggnader och dess funktioner i ett sammanhang.

En levande stadsdel behöver befolkas av människor med olika mål och dygnsrytm. Industriarbetaren går tidigt på morgonen genom området till bussen. Studenten cyklar från sin lägenhet via caféet på hörnet till föreläsningssalen. Pensionären tar sin dagliga promenad, sätter sig och studerar stadslivet, och bidrar själv till tryggheten i området. Restaurangerna som på dagen befolkas av studenter, forskare och företagare, besöks på kvällen av de boende i området. Alla studerar de nyfiket den forskning som Chalmers visar upp i kvarterens bottenvåningar.

Vi hoppas innerligt att Chalmers tar chansen och utnyttjar de möjligheter som utvecklingen ger till att bättre integrera och blanda Chalmersmiljön med den omgivande staden. Hur kan Chalmers och dess partners behov av att samlas i ett kluster kombineras med öppenhet genom att låta staden få bli en del av klustret? Hur kan forskare, studenter, företag, boende och besökande samverka i kvarteren? Chalmers har här en unik möjlighet att få ett levande showroom med stora skyltfönster mot omgivningen - både lokalt i närmiljön och globalt mot världen i stort.

Pär Johansson
Samordnare för Yimby Göteborg och Forskarassistent vid Bygg- och miljöteknik, Chalmers

Patrik Höstmad
Samordnare för Yimby Göteborg och Docent vid Bygg- och miljöteknik, Chalmers

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Ottosson (12 September 2016 12:32):
Varje gång är det lika slående vilken otroligt enkel struktur det är som på platser som tex Manhattan ger så oerhört bra resultat.

Risken här, i landet och staden som älskar offentlig och politisk detalj- och idealplanering bortom alla breddar, är väl att det anses för enkelt att göra som i exemplet New York. Inte tillräckligt progressivt, inte tillräckligt redigt, inte tillräckligt uppstyrt. Först måste en lång rad omistliga värden och målbilder målas upp som sen ska planeras för ner i detalj. Inblandade som intervjuas skall även denna gång påpeka hur svårt och komplext det är att få till en integration. Antingen struntar man i att integrera alls, eller så tar det tid och resurser. Och sen när saker är på plats (om man nu då inte bara struntar i det) kommer de verkliga studenterna och övriga stadsaktörer och ändå alls inte följer de tänkta mönster planerarna la så mycket vikt på att visionera fram. Hybris vad gäller förmåga att tänka ut idealstäder leder till att det bara blir väldigt mycket mellanmjök. Tänk om de nu kunde "forska" fram att det inte behöver vara så oerhört märkvärdigt allting. Att man inte alltid måste ha revolutionerande visioner och workshops, för det mesta blir det bäst, enklast och snabbast om man bara kör på den enkla struktur som man vet funkar i längden.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.