Utskrift från gbg.yimby.se
....

GP debatt: Vad är det egentligen S vill med Heden?

 
Med anledning av att en 10-årig dialogprocess om Heden har stannat av i ett ingenting har vi skrivit en debattartikel i GP som fick titeln "Vad är det egentligen S vill med Heden?". Vi problematiserar hur processen har skötts, framförallt då kommunstyrlense ordförande Ann-Sofie Hermansson hoppade in sent i processen och helt förändrade förutsättningarna, och inte minst frågar vi oss vad det är hon och Socialdemokraterna egentligen vill med Heden.

Illustration av Yimbys plan för Heden. (Ill. Jesper Hallén.)

 

Läs gärna om vad Yimby vill med Heden.

Yimbys förslag med mer stadskvarter norr om Vasagatanas förlängning och större aktivitetsyta. Win win!

 

Debattartikeln följer i sin helhet:

 

Vad är det egentligen S vill med Heden?

I dagarna kom beskedet att planeringen av Heden avbryts och återigen skjuts på framtiden. En lång process på över 10 år där många lagt mycket fritid, arbetstid och pengar stannar därmed i ett ingenting. Avsaknaden av politisk vilja är bedövande och nu börjar vi som medborgarnätverk bli riktigt trötta på hur vi och andra engagerade medborgare behandlas.

Frågan om Heden är lika gammal som hedenhös men den senaste vändan startade 2006 då kommunfullmäktige la ett uppdrag för att ta fram ett program för Heden. Efter en lång arbetsprocess som innefattat många möten med många medborgare och aktörer samlades tankarna.

Fem arkitektteam fick i uppdrag att utifrån programmet ta fram konkreta förslag på hur Heden skulle utvecklas, vilka presenterades 2013 under pompa och ståt. En omfattande dialogprocess, både före och efter uppdragen, genomfördes med representanter från närboende, besökare och aktörer.

Det hela mynnade ut i ett inriktningsbeslut som antogs av byggnadsnämnden där 30% av Heden bebyggs, utan att aktivitetsytorna minskar, och det meddelades att detaljplanearbetet skulle inledas inom kort.

I detta läge kom kommunstyrelsens nytillträdda ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) in i diskussionen och krävde ett omtag efter påtryckningar från Gothia Cup och Partille Cup, vars intressen drivs internt inom partiet. Gunnar Larsson (S) och Lennart Alverå (S) lämnade 2015 en motion till S-distriktsårskongressen om att Heden inte ska bebyggas utan i huvudsak vara en idrotts- och kulturaktivitetsplats. Den antogs av kongressen samtidigt som distriktsstyrelsen kompletterade med ett utlåtande om att man både kan bebygga en mindre del av Heden och behålla aktiviteterna.

Genom hela processen har det varit klart att Heden fungerar bra för ett fåtal stora evenemang och korpfotboll. Däremellan är ytan lågt nyttjad och genom sin ödslighet utgör den en fysisk och mental barriär som mitt i staden bryter Vasagatans koppling till Bohusgatan. Det konstateras också om och om igen att ytan har en ogästvänlig skala.

Resan har kantats av inspel om hur Heden ska förbättras med kompletterande bebyggelse. Vi i Yimby har lanserat ”Nya Heden” med kvartersstad norr om Vasagatans förlängning samtidigt som den södra ytan reserveras för evenemang och aktiviteter. Stråket mellan Vasagatan och Bohusgatan blir på så sätt ett starkt och tryggt stråk samtidigt som aktivitetsytan blir större än idag.

Så kom i dagarna beskedet att arbetet med en detaljplan för Heden inte startas under 2017. Heden anses inte längre prioriterad. Biträdande stadsbyggnadsdirektör Birgitta Lööf berättar i GP att det kanske inte heller blir 2018 och det kommer att krävas ett nytt utökat dialogarbete.

Allt det engagemang som medborgare och intresseorganisationer hittills lagt ned på att komma med förslag, delta i dialoger och skriva insändare mynnar nu ut i ... ja vadå?

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har givit ut skrifter om vad som kännetecknar framgångsrika medborgardialoger. Dialogen måste vara på riktigt, omfatta något viktigt och kunna ge resultat. Om politikerna redan har låst sig vid en lösning är det livsfarligt att sätta igång en medborgardialog. Har de väl bestämt sig är det istället viktigt att informera och argumentera dvs. förankra. Inte minst i samband med västsvenska paketet och trängselskatten syns det nödvändiga behovet av en förankringsprocess värd namnet. Och det är väl här skon klämmer.

Så länge stadens största parti Socialdemokraterna låter ett särintresse driva frågan internt i partiet så vill vi inte höra ett ljud om Heden. Bestäm er först internt var ni står, och var öppna med det, innan ni drar igång processen igen.

Om stadens politiker och tjänstemän fortfarande tycker att det är oklart vad medborgarna och aktörerna vill och tycker om Heden så är det hög tid att lära sig att lyssna. Vi har inte mer att säga. Allt som kan sägas är sagt.

Avslutningsvis frågar vi oss när Heden blir det som ska ses som akut. För varje år som går blir provisoriet allt mer permanent.

Patrik Höstmad, samordnare för Yimby Göteborg
Pär Johansson, samordnare för Yimby Göteborg
Annette Vejen Tellevi, samordnare för Yimby Göteborg

 

Debattartikeln diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Ann-Sofie Hermanssons replik diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Krister (20 Augusti 2017 09:33):
Nybyggnadsplaner som kopierar förortsarkitekturen från 1960-1970-talet är inte vad vi efterfrågar.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.