Utskrift från gbg.yimby.se
....

Yimbypriset 2018 - de nominerade

 
För sjätte året är det nu dags att utse årets Yimbypristagare. Precis som vanligt består juryn av Yimby Göteborgs alla medlemmar. Samordningsgruppen har tagit fram fyra nominerade som presenteras nedan. 

För att rösta går man sig in på Yimbyprisets webbsida www.yimbypriset.se och 
klickar sig fram till röstningsformuläret. För att rösten skall räknas krävs det
förstås att man är medlem. Röstningen pågår fram till och med måndag 21 maj. de nominerade är: Wingårdhs arkitektkontor, Wallenstam med flera 
för Teatergatan 22. Elegant och urban förtätning i innerstaden.

Per Bergström Jonsson med flera 
för arbetet med den planerade linbanan och den öppna processen.

AnnaKarin Wollhag, Anders Hedin, Rolf Tsoi, Hans Borén, Stina Eknert, Liina Gustvall
för att med sitt Lindholmen Street Food & Design Market befolka och skapa liv i platsen även utanför kontorstid.

Staffan Claesson, Alexander Ståhle med flera
för arbetet med den efterlängtade analysen "Värdeskapande stadsutveckling".

Wingårdhs arkitektkontor, Wallenstam med flera 
för Teatergatan 22. Elegant och urban förtätning i innerstaden.
Före

Teatergatans låga trötta byggnader som spädde på känslan av bakgata har förbytts mot urbana moderna huskroppar med lokaler i bottenplan som på ett elegant sätt samspelar med sina äldre grannbyggnader. Här arbetar man snyggt med ett vackert tegel och med balkonger som ett sätt att harmoniskt bygga upp en fasad. Innerstaden och området kring Avenyn håller sakta men säkert att förtätas med både fler bostäder och verksamheter. Teatergatan har fått fler bostäder, fler lokaler, mer variation och blivit vackrare. Förtätning när den är som bäst! Per Bergström Jonsson, Trafikkontoret med flera
för arbetet med den planerade linbanan och den öppna processen.Göteborgs urbana linbana blir ett helt nytt kollektivtrafikmedel i Norden. En första sträckning mellan Lindholmen och Järntorget är tänkt att stå klar 2021 eller 2022. Vi vill härmed uppmärksamma detta initiativ som ursprungligen bygger på flertalet medborgarförslag. Linbanelösningen är en förhållandevis ekonomisk god satsning och ska närmast jämföras med en spårvagnslinje som är avsevärt mycket mer kostsam att uppföra. Framförallt vill vi lyfta fram och hylla den öppna och goda dialogen som genomsyrat hela arbetet med projektet. Vi se fram emot premiärturen om några år! Läs mer om linbanan här.-AnnaKarin Wollhag, Anders Hedin, Rolf Tsoi, Hans Borén, Stina Eknert, Liina Gustvall med flera 
för att med sitt
Lindholmen Street Food Market och Lindholmen Street Design Market
befolka och skapa liv i platsen även utanför kontorstid.

Lindholmen är kanske inte en plats vi har förknippat med nöjen, mat och upplevelser tidigare. Åtminstone inte utanför kontorstid. Men sedan starten förra våren då Lindholmen Street Food Market slog upp portarna i och utanför Götaverkens gigantiska gamla maskinhall strömmar folket till på lördagarna. Här trängs nu göteborgare från hela stan som vill uppleva olika sorters mat från traktens krogar, dryck från lokala bryggerier och sedan i vintras även lokal design av olika slag. Ett mat och designmekka för alla åldrar som Göteborg aldrig tidigare skådat.
Läs mer om marknaden här och här och i en artikel här.


-


Staffan Claesson, Alexander Ståhle med flera
för arbetet med den efterlängtade analysen "Värdeskapande stadsutveckling"
Vilka kvaliteter värdesätter göteborgarna i sin omgivning? Det är det som studien "Värdeskapande stadsutveckling" frågar sig. Resultatet visar tydligt att en majoritet av befolkningen efterfrågar just det som vi på Yimby också efterfrågar, nämligen kvartersstad med blandade funktioner.
Läs mer om studien här och läs själva rapporten här.----

Fotnot 

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne (Yimbypriset) är ett årligt stadsbyggnadspris som går till någon eller några som bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborgsområdet. Vinnaren utses av medlemmarna i nätverket Yimby Göteborg. Ansvariga för Yimbypriset är Yimby Göteborgs samordnare vilka även administrerar tävlingen. 

Lilienberg
Stadsplanefantasten Albert Lilienberg, som vi på detta sätt väljer att hylla eftersom vi älskar stadsplaner, var stadsplanechef i Göteborg 1907-1927 och stod bakom stadsplaner för bland annat Gamlestaden, Brämaregården, Kungsladugård och Bagaregården. Vill du veta mer om Lilienberg och hans arbete i Göteborg rekommenderar vi den nya boken Lilienbergs stad av Hans Bjur.
Gå med i Yimby Göteborg

Yimby Göteborg om:

Bloggar om:

Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Svensson (8 Maj 2018 07:55):
Antingen så är Lindholmen Street Food Market inte alls i Lindholmen utan i Lundbyvass eller så är det utanför Lindholmsvarvets maskinhall och inte Götaverkens. I vilket fall som helst kan det inte vara både i Lindholmen och vid Götaverkens maskinhall. Götaverken låg i Lundbyvass och inte i Lindholmen.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6733 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee