Utskrift från gbg.yimby.se
....

Yimbypriset 2018 går till...

 
Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne går 2018 till...Staffan Claesson och Alexander Ståhle med flera 

för analysen "Värdeskapande stadsutveckling – värdering av stadskvaliteter för bostäder, kontor och handel i Göteborgsregionen"


Motiveringen lyder: 

Med denna efterlängtade och viktiga analys har vi fått svart på vitt vad göteborgarna efterfrågar för kvaliteter i sin omgivning. En bild som i många delar stämmer överens med vad vi yimbyiter länge efterfrågat, nämligen kvartersstad med blandade funktioner, äkta blandstad. Nu finns äntligen något konkret att peka på när vi planerar vårt framtida Göteborg.Yimby Göteborgs medlemmar har sagt sitt! Historiens sjätte Yimbypris går till personerna bakom en efterlängtad rapport som bygger på göteborgarnas egna önskemål om hur de vill se sin stad. Läs mer om deras arbete på vår blogg.

Prisutdelning kommer att ske under Yimby Göteborgs jubileumsfest den 15 juni, en fest som ni alla såklart är välkomna på! Mer info och anmälan görs på vårt facebookevent eller på epost yimbygbg@yimby.se

Vinnarna får ett specialdesignat diplom och en ansenlig mängd ära! 

Här är ett urval av de fina motiveringarna vi fått in från våra medlemmar: "Lyfter kunskap som i mycket högre grad borde appliceras när Göteborg växer. "

"Arbetet har inneburit ett lyft i stadsutvecklingsdebatten genom ett kunskapsunderlag som utgår från värden som invånare/boende själva sätter. Det är uppfriskande att förankra diskussionen om vad som skapar värde, hos dem det avser. Det finns en del otippade och intressanta slutsatser i rapporten som till exempel det mycket stora värdet av välskötta, aktiverade parker av hög kvalitet. I rapporten framfår bristen på sådana parker i ytterområden, som ett exempel på att den är användbar..."

"En av de viktigaste utredningarna som gjorts sedan Bostadssociala utredningen 1933-47. Istället för att utgå från Åhréns och Myrdals utopiska teorier får vi nu veta vad medborgarna i Göteborg (med omnejd) vill ha när dessa medborgarna själva värderar vad de vill ha. ...och det visade sig vara de stadskvaliteter Yimby alltid propagerat för. Det är nästan så att Yimby skulle kunna våga sig på att kalla sig folkets röst.
 


"Värdet av olika faktorer i stadsmiljön analyseras på ett förutsättningslöst sätt, med slutsatser som borde ha implikationer för stadsplaneringen."


Hedersomnämnanden

Egentligen skulle vi vilja utnämna alla nominerade som vinnare, särskilt i år då omröstningen var mycket jämn mellan alla alternativ. Vi vill härmed lyfta fram även de övriga nominerade.
 

 

Wingårdhs arkitektkontor, Wallenstam med flera
för Teatergatan 22. Elegant och urban förtätning i innerstaden.Ett par motiveringar från våra medlemmar: 

"Ytterligare ett tillskott till utvecklingen av Teatergatan. Från bakgata till levande stadsmiljö, genom förtätning med bostäder, kontor och uppskattade verksamheter i bottenvåningarna. Dessutom med en tilltalande gestaltning."

"
De smög in lite stad i staden, på en plats alla verkade ha glömt bort. Lite väsen men med stor effekt. Man går ju hellre längs med Teatergatan än Avenyn.

"Att lyckas vända en gata från något som tidigare förde tankarna till Bronx, till något som skapar en länk mellan Avenyn och Vasastan är väldigt bra gjort. Bostäder, kontor, butiker och kultur i ett sammanhang! Bravo! "

"
Teatergatan är på väg att bli en egen gata och inte bara en bakgata till Avenyn. Och det är Wallenstam med fleras förtjänst. Stort tack."


 

Per Bergström Jonsson, Jeanette van Zalingen med flera
för arbetet med den kommande stadslinbanan och den öppna processen.Ett par motiveringar från våra medlemmar:

"Linbanan över älven kommer att knyta samman Göteborg och underlätta och förkorta transporter till och från jobbet för 1000-tals göteborgare. Färre resenärer behöver ta sig via Brunnsparken och fler kan gå eller cykla till jobbet.

"
Har varit delaktig i utkanten av linbaneprojektet och har uppskattat och imponerats av det arbete som inte minst Per Bergström Jonsson gjorde innan han slutade - en öppenhet och entusiasm som trots de ofta oklara förutsättningarna och bristande resurser präglat projektet och arbetet!"

"
Ett mycket viktigt projekt för att binda ihop vår glesa stad och överbygga kraftiga barriärer, som kan innebära oanade förändringar i staden som vi känner den. Har potentialen att verkligen uppfylla vision älvstaden. Kan bli dörröppnaren för ytterligare liberalisering av kollektivtrafiken genom att visa på kraften av nya trafikslag." 

 

AnnaKarin Wollhag, Anders Hedin, Rolf Tsoi, Hans Borén, Stina Eknert, Liina Gustvall med flera
för att med sitt Lindholmen Street Food & Design Market skapa liv och befolka platsen även utanför kontorstid.Ett par motiveringar från våra medlemmar: 


"En levande stad är framtidens melodi!
Att skapa en arena för människor att umgås efter "stämpelklockan" ger liv åt stadsbilden och motverkar sovstadens kvarter. När också lokala producenter och näringsidkare är en del av konceptet så kan det inte bli bättre..." 


"För en levande mötesplats för alla sinnen som knyter ihop öst och väst, norr och söder, ett häng för både systrar och bröder.


"
Skapar en av de viktiga funktionerna blandstad kräver. Jag har länge saknat en en riktig food market i Göteborg." 


"Ett mycket lyckat projekt i ett urbant uttryck. Kul att se att detta fungerar minst lika bra som i Neumarkt Kreutzberg, Berlin." 

"
Med ett härligt engagemang och varma sätt öppnar design- och matmarknaden upp för nätverkande, en fräck upplevelse och härlig gemenskap i sann göteborgsanda som knyter an Hisingen till övriga Göteborg. Det är också ett mycket uppskattat utflyktsmål varje lördag för oss Hisingsbor. Jag brukar rekommendera alla jag känner att ta sig dit, det gör aldrig någon besviken!" 

 
Tidigare års Yimbypristagare: 


2017:
Lukas Memborn och Josefin Westerlund för arbetet med Göteborgs försvunna och framtida innerstad. 


2016:
Rickard Stark, Maja Ivarsson 
& Johan Navjord, OkiDoki! Arkitekter 
Cathrine Gerle, AB 
Poseidon
A
nnika Carlsson, Egnahemsbolaget 
Carolina Högvall, Stadsbyggnadskontoret
för Backa grön, plan för stadsmässig bebyggelse längs Litteraturgatan i Backa 
2015:
Ola Serneke för Karlastaden, blandstad på Lindholmen 
2014: 
Gustav Appel, Joakim Häggström, Emma Hedenryd och Roland Sundell för Kville saluhall.
2013: 
Håkan Cullberg och Tomas Lundberg för initiativet Viking Green City - stadsplan för Frihamnen. 
Fotnot 
Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne (Yimbypriset) är ett årligt stadsbyggnadspris som går till den eller de som bidragit till en bättre stadsutveckling i Göteborg. Vinnaren utses av medlemmarna i nätverket Yimby Göteborg. Ansvariga för Yimbypriset är Yimby Göteborgs samordnare vilka även administrerar tävlingen. 

Lilienberg
Stadsplanefantasten Albert Lilienberg, som vi på detta sätt väljer att hylla eftersom vi älskar stadsplaner, var stadsplanechef i Göteborg 1907-1927 och stod bakom stadsplaner för bland annat Gamlestaden, Brämaregården, Kungsladugård, Bagaregården. Många av hans planer och idéer blev tyvärr aldrig genomförda. Vi ser honom som en förebild och en inspirationskälla när vi tar fram dagens och framtidens stadsplaner för Göteborg.

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6735 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.