Utskrift från gbg.yimby.se
....

41a Yimbyvandringen: Gamlestaden

 

Söndagen den 30/9 var det dags för årets andra Yimbyvandring. Vi var ett drygt 30-tal nyfikna som hade samlats vid resecentrum på nybyggda Gamlestads Torg. Med utmärkt guidning av Helena Holmberg från Fastighetsägare i Gamlestaden (BID Gamlestaden) tog vi oss under järnvägsspåren till Slakthusområdet och vidare till platsen för Yimby Göteborgs förslag till ny evenemangsarena. Därifrån tog vi oss över Gamlestadsvägen och in bland landshövdingehusen mot Holländareplatsen. Vi tittade på bygget vid Artillerigatan mittemot SKF, och tog oss slutligen till Gamlestadens fabriker.

 

Det är en storstadsmässig miljö som växer fram, och man kan ana en framtida koppling bort till kvarteren vid Artillerigatan när viadukten försvinner. Till höger i bild vid Säveån byggs punkthus, vilket i detta läge känns berättigat med tanke på den begränsade ytan, och för att bättre möjliggöra kontakt med vattnet. I en såpass karg och hårdgjord omgivning blir Säveån och de befintliga träden en stor tillgång.

 

Gamlestads Torg med lokaler för Göteborgs förskole- och grundskoleförvaltning. Inom kort flyttar Världslitteraturhuset in och hamnar då nära Berättarministeriet. Trappan leder ner under tågspåren.

 

Helena Holmberg berättar om BIDs (business improvement districts) och arbetet med att utveckla Gamlestaden.

 

Vi tog vägen genom resecentrum.
 

 

 En plats med goda kommunikationer.

 

Resecentrum invigdes 18 augusti 2018. Här fanns en utställning om det gamla och nya Gamlestaden.

 

I tunneln under järnvägsspåren fick vi vänta ut ett överraskande ösregn.

 

Helena tog tillfället i akt och berättade mer om Gamlestaden.

 

Västtrafik har valt att namnge området Gamlestads Torg för att inte blanda ihop med de som bor på adressen Gamlestadstorget. Trafikverket å sin sida har döpt järnvägsstationen till Gamlestaden station. Ersättningshållplatsen (längst upp till vänster) fortsätter heta Gamlestadstorget.

 

Rundvandring i Slakthusområdet med sitt karaktäristiska torn. Anläggningen ritades av Otto Dymling 1902-03, och de äldsta delarna byggdes av F O Peterson & söner 1905.

 

Ett nedgånget och perifert verksamhetsområde har blivit allt mer centralt genom läget vid nya resecentrum och Gamlestads torg. Det mentala avståndet till resten av Gamlestan känns avsevärt kortare idag än innan bygget av tågstationen. Fastighetsägarna är kommunala Higab och privata Klövern. Den senare har byggt om, byggt ut och restaurerat sina fastigheter.

 

Områdets äldsta hus, byggt som svinhus i början på 1900-talet, inhyser idag Nordeuropas första stads-vineri, som lanserade sin första vinårgång för ett par veckor sedan. I de smakfullt utvecklade lokalerna kan man äta lunch på dagarna och middag på kvällarna. Det finns även en ostronbar där man kan dricka vin till. (Källa: Helena Holmberg)

 

Klövern har klätt in ett fryshus från 70-talet i corténstål, och fyller idag huset med kontorshyresgäster samt en lunchrestaurang.


Plötsligt dök en lastbil upp.

 

Samtidigt finns stor utvecklingspotential i övriga området, och stora delar av beståndet står tomt. (Källa: Helena Holmberg)

 

Diskussion om att anlägga den nya arenan i Gamlestan istället för vid Skånegatan.

 

På andra sidan Slakthusgatan finns ytan där arenan byggs i Yimbys förslag. Det är Göteborg Energi som äger marken, och det finns goda kommunikationer hit både genom kollektivtrafik och med bil.

 

En stadsdel full av kontraster.

 

Gamlestadsvägen är i sin nuvarande utformning en barriär som klyver stadsdelen itu. Med en annan utformning skulle det kunna bli en pulserande stadsgata.

 

Alternativ trafiklösning i Gamlestaden: Möjligheten att klara sig utan biltunnel längs Artillerigatan känns som en betydligt mer stadmässig lösning. Gamlestadsvägens barriäreffekt minskas då viadukten rivs, och trafiken leds över en ny bro över Säveån.

 

In mellan landshövdingehusen i den av Albert Lilienberg planerade stadsdelen.

 

Ständigt närvarande.

 

Holländareplatsen

 

Med tegelbyggnaden som nominerades till Yimbypriset 2016.

 

Byggarbetsplats vid SKF.

 

Frågan är vad som kommer att hända med de gamla fabrikslokalerna? Planerna på köpcentrum verkar ha runnit ut i sanden.

 

Artillerigatan: En struktur att förädla och bygga vidare på.

 

Louis Enders landshövdingehus från 1916-17 till höger samt Holländareplatsen i bakgrunden.

 

Avrivna kvarter som blivit markparkering.

 

Enorm potential!

 

Många hinder att korsa för den som vill ta sig över Artillerigatan.

 

Halva kvarteret strök med för en påfartsramp till viadukten.

 

Säveån.

 

Gamlestadens Fabriker: Ovanligt elegant 20-talsklassicism för en industribyggnad.

 

In mellan de gamla fabrikslokalerna.

 

Olika skalor.

 

I bakgrunden syns Sahlgrenska sockerbruket, som var den första industrin i området. Huvudbyggnaden från 1729 är numera inbakad i det övriga fabrikskomplexet.

 

Vi var överens om att Gamlestan är en dynamisk stadsdel med rik historia, och där mycket spännande kommer att hända framöver.

 

Vandringen avslutades här i Gamlestadens Fabriker, men några av oss gick vidare för att diskutera intrycken över en bit mat och dryck.

 

Old Corner

 

Tack för en trevlig vandring, och ett särskilt stort tack till Helena Holmberg, som delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper om stadsdelen!

 

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.