Utskrift från gbg.yimby.se
....

Årsredovisning 2023

 

 

Stadsbyggnadsåret är till ända, och det är dags att göra bokslut för Yimby Göteborg 2023. Efter de på många sätt surrealistiska coronaåren får vi väl konstantera att stadslivet nu återgått till det normala; det är nästan svårt att tänka sig hur märkligt allt var för bara några år sedan, när man ser alla pågående byggprojekt runt omkring i staden.

2023 var också året då Yimby Göteborg fyllde 15 år, och det har onekligen hänt mycket på dessa år, som på det stora hela varit i linje med våra föresatser; det är inte längre ett stubbigt, monofunktionellt nyfunkis-punkthus i parkeringsplats som är svaret på alla frågor, vilket det var när vi drog igång 2008. Idag kan vi se avsevärt mer urbana miljöer växa fram, som inte bara parasiterar på ett befintligt stadsliv, utan tillför nya värden.

 

Ett av många nya fondmotiv. Stadens tyngdpunkt har på många sätt förflyttats mot Järntorget, och det skall bli intressant att se vad som kommer att hända i närområdet med alla olika pågående projekt. När Jesper Hallén en gång i tiden gjorde bildmontaget av Frihamnen längst upp på sidan, så var det mest en sorts fria fantasier, men om man promenerar längs exempelvis Linnégatan idag känns det – vad man nu än tycker om det – snarare väldigt påtagligt. Foto: Jan Jörnmark (klicka för att förstora!)

 

Vi kan se att det hänt mycket positivt i olika planer och byggprojekt, särskilt med avseende på kvartersstruktur, levande gatuplan med lokaler, stärkta stråk, en tillräcklig befolkningstäthet osv. Det är också glädjande att en stor andel nybyggen numera har riktiga tak, eller någon form av terrasserade våningar, som ger ett mer tydligt avslut uppåt.

Samtidigt pågår lite av en rivningsvåg i bakgrunden, som inte är helt oproblematisk. Även om en del är att betrakta som en punktvis och förhållandevis organisk förnyelse av staden, särskilt i jämförelse med efterkrigstidens storskaliga saneringsprojekt, så är det ändå något som skaver.

 

Medlemsstatistik

Under 2023 har Yimby Göteborgs Facebook-grupp ökat med 150 nya medlemmar, från 6973 till 7123. Det är glädjande att fler och fler visar intresse för stadsbyggnadsfrågor, eftersom den byggda miljön påverkar oss alla.

(Under 2021 ändrade Facebook sin metod för medlemskap: vem som helst kan nu gå med i gruppen, vilket även innebär en ökning av fakekonton, som vi ständigt behöver se över. För att få skriva ett första inlägg, eller delta i diskussionen, krävs dock ett godkännande från gruppens administratörer.)

Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna!

 

 

Samordnarna

Samordnargruppen består för närvarande av: Anders Bäck, Tove Krabo, Olof Antonson och Patrik Sjöberg. Tillsammans gör vi så gott vi kan för att moderera den ständigt växande Facebook-gruppen, sammanställa yttranden på detaljplaner, skriva inlägg och debattartiklar, ordna stadsvandringar, delta i olika sammanhang samt i allmänhet verka för ett konstruktivt samtal om stadsbyggande i Göteborg.

Då allt vårt arbete sker ideellt är vi tacksamma för inspel i form av texter, konstruktiva förslag eller samarbeten av olika slag. Ta gärna kontakt med oss om du vill engagera dig, hjälpa till att skriva yttranden på planer och dylikt!

 

Blogginlägg

Under året har vi haft en fortsatt livlig diskussion i vår Facebook-grupp. Vi försöker ständigt att hitta sätt att systematisera och länka till viktiga inlägg, så att de inte lika lätt försvinner i det konstanta flödet. Ett exempel på detta är våra populära Facebook-trådar över aktuella byggprojekt i Göteborg, där vi alla kan hjälpas åt att lägga upp foton från byggprocessen. Efter omkring 1000 kommentarer brukar vi starta en ny tråd, och vi är nu inne på den 15e delen.

Våra konton på Instagram @yimbygbg och Twitter @yimbygbg fungerar som ett komplement, och där försöker vi lägga upp bilder från vårt deltagande vid olika seminarier, besök, föreläsningar osv. Dessvärre har vi inte varit särskilt flitiga med detta på senare år, allra minst Twitter/X.

Det är kännbart att samordnargruppen mist ett flertal produktiva medlemmar och skribenter de senaste åren, även om vi får glädjas åt att flera av dem hamnat på olika inflytelserika positioner i samhället. Sedan förra året har vi dock ökat antalet inlägg på bloggen med ca 250% (från en historiskt låg nivå förvisso, men ändå).

 

 

Stadsvandringar

Under året har vi, efter flera års uppehåll under pandemin, genomfört två stadsvandringar, varav den första av dem sannolikt är vår mest ambitiösa någonsin: Lorensbergs villastad med ett efterföljande seminarium på stadsbiblioteket. Detta kom att bli en officiell programpunkt under Kulturkalaset, vilket kändes passande som ett sätt att fira 15 år, och lockade drygt 80 deltagare!

Som en fristående fortsättning genomförde vi även under hösten en kvällsvandring + after work i kvarteret Röda bryggan i Pustervik, där vi fick en visning av Sverigehusets Anna Henriksson (som var med i paneldiskussionen på stadsbiblioteket) samt ansvarig arkitekt Sophie Dufva från Semrén & Månsson. Rapporter från dessa vandringar kommer, och det finns för övrigt många planer på nya vandringar inför nästa år!

 

Arkitekt Fredrik Rosenhall från inobi berättar om arbetet med Ekmansgatan 5 under vår stadsvandring i Lorensbergs villastad. Sedan dess har projektet vunnit utmärkelsen årets bästa byggnad i Göteborg, vars klassicistiska arkitektur naturligtvis orsakat kontrovers, harm och förbittring. Foto: Olof Antonson (klicka för att förstora!)

 

Nybygget på Lennart Torstenssonsgatan, som kan sägas vara en sorts (påkostad) mellanform av modernism och avskalad klassicism, var nästa anhalt. Vandringen var mycket välbesökt med drygt 80 deltagare. Foto: Olof Antonson (klicka för att förstora!)

 

Under vårt efterföljande seminarium på stadsbiblioteket fortsatte diskussionen om bland annat "klassisk arkitektur" och kvalitet, begrepp som varit hett omdebatterade under året. Från vänster: Tove Krabo och Olof Antonson (moderatorer Yimby Göteborg); Fredrik Rosenhall (arkitekt inobi), Carl Gabrielsson (affärsområdeschef Hökerum Bygg), Anna Henriksson (VD Sverigehuset), Johannes Hulter (kommunalråd Socialdemokraterna). Foto: Fredrik Mellquist (klicka för att förstora!)

 

Under biograf Drakens baldakin. Anna Henriksson från Sverigehuset visade oss runt i den nybyggda delen av kvarteret Röda bryggan med besök på innergården och i en av lägenheterna. Vi avslutade med en afterwork på Röda rummet, som ligger i en av bottenvåningens lokaler. Foto: Olof Antonson (klicka för att förstora!)

 

Kvarteret Röda bryggan sett från det då nyöppnade Hotell Draken. Foto: Olof Antonson (klicka för att förstora!)

 

Yimby Göteborg i media

Under året har vi inte skrivit några debattartiklar.

 

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne 2019, 2020, 2021 och 2022 – to be continued

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne utdelas till någon som särskilt bidragit till stadsutvecklingen i Göteborg. Nomineringar och vinnare röstas fram bland våra medlemmar och bloggläsare. Priset är dessvärre insomnat, och har ej delats ut sedan 2018.

 

Tråkigast under stadsbyggnadsåret:

Det eviga moraliserandet mot nybyggen av typ Ekmansgatan 5. Att man bara orkar.

 

Roligast under stadsbyggnadsåret:

Att följa de många olika stadsbyggnadsprojekt som pågår runt om i staden, inte minst i kvarteren kring Järntorget (även om det är lite spridda skurar rent arkitektoniskt). Att det är mycket som händer blir tydligt om man följer och delar med sig av egna bilder i vår tråd om aktuella byggprojekt i Göteborg.

 


 

... med detta önskar Yimby Göteborg alla ett riktigt

 

Gott Nytt År!

 

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Bilaga

 

Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.