Utskrift från gbg.yimby.se
....

Årsredovisning 2024

 

 

Stadsbyggnadsåret är till ända, och det är dags att göra bokslut för Yimby Göteborg 2024. Vi lever i en på många sätt intressant tid av stadsbyggande med många stora projekt på gång, inte minst kring Centralstationen och entrén till Västlänken. Parallellt pågår utbyggnaden av Masthugget för fullt, det nya Backaplan börjar ta form, spårväg dras ut till Lindholmen osv. På det stora hela går det i rätt riktning, även om takten mattas av på grund av konjunkturläget.

Offentliga bottenvåningar med plats för olika verksamheter var en tidig stridsfråga inom nätverket, som numera i princip har vunnits då lokaler återfinns i de flesta projekt i lägen med en tillräcklig centralitet. Vi har även fått bevittna förslag och nybyggda kvarter som närmar sig den äldre stenstadens grammatik och arkitektur. Samtliga av dessa fenomen var inte bara otänkbara utan rent av omöjliga för blott några år sedan. Det är verkligen en milsvid skillnad mot när vi började 2008, och då parasitärt antiurbana projekt som kvarteret Kostern ansågs utgöra svaret på alla stadsbyggnadsfrågor.

2024 var det även tio år sedan vi lanserade förslaget för Nya Heden tillsammans med Folkstaden arkitekter, ett projekt som innefattade allt från blogginlägg, debattartiklar, vernissage på Heden, deltagande i podcast, stadsvandring, workshop och panelsamtal.

 

Tanken om en byggskylt – förlåt 30 kvadratmeter stor "installation" – kom slutligen att realiseras under Kulturnatta 2014. (Klicka för att förstora)

 

Det färdiga förslaget hösten 2014: Heden blir en plats i staden, snarare än platsen där staden tar slut. Stenstaden läks ihop utan att förstöra platsens befintliga kvaliteter, och i synnerhet de rumsliga. Det skapas en ny stadsdel mellan Heden och de omgivande parkerna. Notera för övrigt spårvagnen i Vasagatans förlängning mot Bohusgatan. Illustration: Tomas Lundberg, Folkstaden (klicka för att förstora).

 

Då inget större hänt med Heden sedan dess är förslaget i grunden minst lika aktuellt idag. Kanske snarare än mer så med tanke på Balders projekt ett stenkast bort på Bohusgatan, där en tidigare markparkering på en rivningstomt äntligen bebyggs – och på ett liknande sätt som i vårt förslag (om än mer monolitiskt)! Det rör sig om ett kvarter med sadeltaksprydda högdelar i hörnen. Ett liknande koncept har vi tidigare sett kring Fixfabriken (med inspiration från Klippan). Kanske har vi här en byggnadstyp som i framtiden kommer att betraktas som typiskt göteborgsk?

 

Medlemsstatistik

Under 2024 har Yimby Göteborgs Facebook-grupp ökat med 92 nya medlemmar, från 7123 till 7215. Det är glädjande att fler och fler visar intresse för stadsbyggnadsfrågor, eftersom den byggda miljön påverkar oss alla.

(År 2021 ändrade Facebook sin metod för medlemskap: vem som helst kan nu gå med i gruppen, vilket även innebär en markant ökning av fake- och spamkonton, som vi ständigt behöver se över. För att få skriva ett första inlägg, eller delta i diskussionen, krävs därför att man svarar på tre frågor. Om dessa besvaras på ett adekvat sätt får man ett godkännande från gruppens administratörer.)

Vi hälsar alla nya medlemmar välkomna!

 

 

Samordnarna

Samordnargruppen är oförändrad sedan förra året, och består av: Anders Bäck, Tove Krabo, Olof Antonson och Patrik Sjöberg. Tillsammans gör vi så gott vi kan för att moderera den ständigt växande Facebook-gruppen, sammanställa yttranden på detaljplaner, skriva inlägg och debattartiklar (även om dessa blivit färre med åren), ordna stadsvandringar, delta i olika sammanhang, samt i allmänhet verka för ett konstruktivt samtal om stadsbyggande i Göteborg.

Då allt vårt arbete sker ideellt är vi tacksamma för inspel i form av texter, konstruktiva förslag eller samarbeten. Ta gärna kontakt med oss om du vill engagera dig, hjälpa till att skriva yttranden på planer, arrangera en stadsvandring eller dylikt! Vi skulle kunna göra mer om fler delade på bördan.

 

Yttranden

Under året har vi lämnat in yttranden på fem detaljplaner: Kulan (SKF), Brunnsbo, Cirkustomten i Lorensberg, Brännö Rödsten, och Skanstorget (uppdaterat med länkar för återstående yttranden 2025-01-15). För Brunnsbo och Skanstorget ordnade vi även stadsvandringar inför skrivandet av dessa yttranden.

I yttrandet för SKFs gamla fabriksområde fick vi även skissat på ett motförslag, som potentiellt kan ge lite mer rörelse inom kvarteren, i synnerhet om det blir ett populärt utflyktsmål med restauranger mm:

 

Illustrationsritning från det aktuella planförslaget med storgårdskvarter, vilket innebär ett brutet stråk i mötet med Stallmästaregatan (i mitten till höger) och folklivet kring Bellevue industriområde. Bildkälla: Stadsbyggnadsförvaltningen (klicka för att förstora).

 

Förslagsskiss: finmaskig kvartersstruktur med anslutning till Stallmästaregatan via en ytterligare portik. Beträffande kvartersstorleken, jämför med Fixfabriken (klicka för att förstora).

 

Det vore dock önskvärt om vi hade kunnat lämna in synpunkter på samtliga planer som gått ut på samråd under året, men det blir dessvärre lätt övermäktigt om inte fler engagerar sig i detta, särskilt om resultatet skall hålla en någorlunda nivå. Det borde dock vara en rimlig målsättning givet att det finns omkring 7200 personer i Yimby Göteborgs Facebook-grupp.

I en tid när andra medgett att de börjat använda A.I. för att enklare kunna formulera yttranden, har vi snarare gått i motsatt riktning, och där vi även bifogat historiskt bildmaterial mm som ett komplement i respektive yttrandes efterföljande blogginlägg. På så vis tillförs en dimension av folkbildning, där så någon från Rädda Skansberget skulle kunna läsa inlägget om vårt yttrande för Skanstorget med viss behållning, även om vi inte håller med varandra om en bokstav när det kommer till yttrandet som opinionsmaterial.

 

Blogginlägg, Facebook-gruppen mm

Under året har vi haft en fortsatt livlig diskussion i vår Facebook-grupp. Vi försöker ständigt hitta nya sätt att systematisera och länka till viktiga inlägg, så att de inte lika lätt försvinner i det konstanta flödet. Ett exempel på detta är våra populära Facebook-trådar över aktuella byggprojekt i Göteborg, där vi alla kan hjälpas åt att lägga upp foton från olika byggprojekt i staden. (Efter omkring 1000 kommentarer brukar inlägget bugga, och vi får starta en ny tråd. Vi är nu inne på den 16e delen, och där finns även länkar till de föregående).

Vårt konto på Instagram @yimbygbg fungerar som ett komplement, och där försöker vi lägga upp bilder från vårt deltagande vid olika seminarier, besök, föreläsningar osv. Detta är dock något som tappats bort i viss utsträckning under coronaåren, men som vi ämnar att använda flitigare igen. Så följ kontot!

När det kommer till blogginlägg, debattartiklar mm går det dock inte att komma ifrån att samordnargruppen mist ett flertal produktiva medlemmar och skribenter genom åren, som gått vidare till politiska eller tjänstemannamässiga uppdrag (i ett fall rent av avlidit). Dessa har i de flesta fall heller inte kommit att ersättas av någon (om man är intresserad av att hjälpa till med att driva arbetet framåt finns det med andra ord möjligheter).

Trots detta har vi ändå haft ganska bra aktivitet på bloggen i år, och publicerat totalt 16 inlägg, varav ett antal ganska omfattande sådana. Det är också en ökning med omkring 50% från förra året! 15 av dem är dock skrivna av mig, och ett av Rickard Stark från Okidoki arkitekter. Det vore trevligt med fler skribenter och infallsvinklar!

 

 

Det kan vara viktigt att påminnas om att Göteborg är mer än bara den centrala staden, och om man ser till listan över blogginlägg, får man ändå säga att det är en ganska bra balans mellan centrum och periferi.

Det inlägg som fått avsevärt flest delningar under året handlade – kanske otippat – om den hotade badplatsen vid gästhamnen i Sandvik på Styrsö i den södra skärgården, där Stadsbyggnadsförvaltningen och Länsstyrelsen driver en Kafka-liknande process mot hamnföreningens tillgänglighetsanpassningar efter en anonym anmälan.

 

Tillgänglighetsåtgärderna vid badet i Sandvikshamnen på Styrsö har uppskattats av såväl bofasta som turister, men har fått kommunen och Länsstyrelsen att se rött med hänvisning till planbeskrivningens formulering om platsen som orörd natur. Samtidigt står i samma beskrivning att denna "orörda" natur skall vara tillgänglig för allmänheten, vilket den inte skulle vara utan motsvarande åtgärder som gjorts...

 

Det är också förhållandevis många som under året hittat till blogginläggens kommentarsfält på hemsidan, i synnerhet medelålders och pensionärer, som funnit en resurs i såväl nya som äldre inlägg. En av de mest glädjande och hedrande kommentarerna handlade om hur en grupp intresserade gjort en egen stadsvandring i Lunden med utgångspunkt i inlägget Återbesök på Ulfsparregatan:

 

 

Sören Skarback och Maria Ionescu var ciceroner vid den granskande promenad som vi var ett dussintal personer som gjorde på Ulfsparregatan i Lunden i början av september, helt baserad på den promenad som Yimby i vintras arrangerade där och som Olof Antonson i januari skrev en trevligt saklig artikel om. Artikeln var för jämförelse och vägledning nu framklickbar i flera av våra mobiler. Att se Wallenstams-husen från 2018, Poseidons genomförda påbyggnader på 1960-talshus, en parkeringsanläggning som inte är vacker men rätt så praktisk - det är sånt som man inte ofta reflekterar över, men som levandegjordes av Yimby i vintras.

 

– Roger Bengtson i kommentarsfältet till Återbesök på Ulfsparregatan (15/9)

 

Återbesök på Ulfsparregatan (klicka för att förstora)

 

Stadsvandringar

Under året har vi arrangerat tre stadsvandringar: den första var i Majorna för att titta på olika infillprojekt, och de senare var i Brunnsbo samt kring Skanstorget inför skrivandet av yttranden på respektive detaljplaner, som varit ute på samråd under hösten.

 

1. Majorna

 

2. Brunnsbo

 

3. Skanstorget

Förslaget för Skanstorget kom sedan att stoppas av Länsstyrelsen ("Computer says no")...

 

Yimby Göteborg i media

Under året har vi inte skrivit några debattartiklar.

 

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne 2019, 2020, 2021... to be continued

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne utdelas till någon som särskilt bidragit till stadsutvecklingen i Göteborg. Nomineringar och vinnare röstas fram bland våra medlemmar och bloggläsare. Priset är dessvärre insomnat, och har ej delats ut sedan 2018.

 

Men...

 

...om vi ser till utdelningen av Per och Alma Olssons Fond, där Järntorgsgatan X Brogatan (Sverigehuset, Semrén+Månsson mfl.) utsågs till årets bästa byggnad i Göteborg för 2023, kan den observante notera två fd. Yimby-samordnare och sedermera socialdemokratiska politiker: Pär Johansson (längst upp till vänster) och Johannes Hulter (längst upp till höger). Det kan vara en tröst tills vi får ordning på vårt eget pris igen, då vi denna gång sannolikt skulle ha belönat samma projekt.

 

Läs mer om vår stadsvandring under hösten 2023 med visning av det nu prisbelönade projektet i Kv Röda Bryggan, Pustervik.

 

Tråkigast under stadsbyggnadsåret:

Länsstyrelsen.

 

Roligast under stadsbyggnadsåret:

Precis som förra året att följa de olika stadsbyggnadsprojekt som pågår runt om i staden, inte minst i Masthugget och kring Centralstationen (även om man kan ha åsikter om det rent arkitektoniskt). Att det är mycket som händer blir tydligt om man följer (och delar med sig av egna bilder) i vår tråd om aktuella byggprojekt i Göteborg.

Vi behöver även lyfta det faktum att många bra planförslag presenterats under året, och inte minst sådana som tar inspiration från stenstadens grammatik och förmodernistisk arkitektur (givetvis inte utan att det skall moraliseras över detta i vissa läger).

 


 

... med detta önskar Yimby Göteborg alla ett riktigt

 

Gott Nytt År!

 

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.

 

Bilaga

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.