Utskrift från gbg.yimby.se
....

 > Städer

Yimby Småland?

Profilbild
Emanuel Alfredsson
696 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: September 2010
Ja, en Yimby för Jönköping/Växjö/Kalmar är också rättfärdigat. Halva min släkt kommer därifrån, bl.a en viss Vilhelm Moberg.
David Magnusson
37 Inlägg
Ort: Lund, Gick med: Februari 2009
Småland är en ganska svår uppdelning, i administrativ mening har det aldrig funnits något enat Småland (tre län, en period fyra landsting, två och tidigare tre kyrkstift m.m.). Själv har jag släkt från Vimmerby och det jag kan säga är att sedan drygt en generation tillbaka, ungefär samtidigt som universitetet i Linköping öppnade, har den delen av Småland (Vimmerby/Västerviks kommuner ungefär) blivit mer och mer till en del av Linköpings omland, det är dit man åker och handlar om det ska handlas större kapitalvaror liksom många flyttar dit för att plugga vidare. Hade Astrid Lindgren fötts idag hade Emil i Lönneberga fått berättas på östgötska.


Bortsett från det så är det ändå ett fantastiskt landskap och även stadsmässigt finns det gott om föredömen (Eksjö, denna gamla trästad med ca 10 000 invånare, har exv. en fristående bokhandel vilket är smått unikt i Sverige år 2013 och där handlar man fortfarande inne i stan och inte i något industriområde) som skräckexempel (Växjös stadskärna som till 80% byggts efter 1960, samtidigt som allt nytt byggts i enklaver medan stadshandeln flyttat till Samarkand och Norremarks industriområden). Kalmar är föralldel ett exempel på en relativt bra stadsplanering i modern tid men centrumhandeln har tyvärr tappat på alla köpladebyggen och att man flyttade fotbollslaget från Fredriksskans till ett industriområde.


Vad jag tror man främst skulle kunna rikta sig in på vore idéer hur man ska göra med alla de städer och större samhällen som vuxit upp från industrialiseringen på 1800-talet och framåt (Värnamo, Alvesta, Nässjö, Oskarshamn, Vetlanda, Ljungby, Sävsjö, Nybro med många flera). Dels för att det är orter där man i princip fritt skulle kunna experimentera kring arkitekturen utan att det störde såvärst många andra byggnader, dels därför att det är i den typen av städer och tätorter som ungefär hälften av alla smålänningar bor i och som generellt är mest påverkade av modernismen då storhetstiden sammanföll med modernismens glansdagar. Med andra ord lämnar det fältet öppet för helt nya infallsvinklar och egentligen väldigt lite NIMBY:ande bland folk flest eftersom självbilden av den egna orten är den att det inte finns några värdefulla siktlinjer att försvara.

 > Städer
Yimby Småland?

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.