Bakgrund.
Linköping är Sveriges befolkningsmässigt femte största kommun och sjunde största tätort. C:a 150.000 bor i kommunen, varav 100.000 i tätorten. Linköping är också en av Sveriges äldsta städer och var tidigt ett centrum för kyrkan och för utbildning.
Goda förutsättningar.
Linköping har goda förutsättningar för att växa. Universitetet sysselsätter 28.000 människor, varav c:a 24.000 i de tre campusområdena i tätorten.
Universitetssjukhuset hör inom vissa nischer till en av världens främste, både vad gäller forskning och operativ verksamhet och håller just nu på att byggas ut för 4 miljarder kronor. Sjukhuset är centralsjukhus för specialistsjukvård i ett upptagningsområde som sträcker sig över tre län; Östergötland, Kalmar och Jönköping.
Stadens näringsliv är både brett och djupt. Trots några stora arbetsgivare så har staden också en mängd småföretag. SAAB och Universitetet bidrar med en spetskompetensens som "rinner över" på många både små och större företag, vissa som direkta spinn-off-företag.
Staden är placerad precis i mitten av Östergötland, dvs. regionen. Den är också placerad relativt centralt mellan Stockholm, Göteborg och Malmö, samt mellan Stockholm, Helsingfors, Oslo och Köpenhamn. E4, Södra stambanan samt snart också Götalandsbanan är viktiga nationella stråk som alla tangerar Linköping, vilket sammantaget ger staden en stark tillgänglighet på såväl regional som nationell nivå.
Linköpings flygplats ligger bara någon kilometer utanför stadskärnan och har för närvarande två reguljära flyglinjer; tre dagliga avgångar till Amsterdam (Schipol) och tre till Köpenhamn (Kastrup) varifrån man vardera når c:a 300 destinationer i världen med endast ett byte.
Svagheter.
Trots att Linköping länge har haft goda förutsättningar för att växa har staden inte lyckats bli något annat än en förvuxen småstad. Detta beror främst på att staden hade sin senaste uppsving under 30- till 70-talet, då stadsbyggandet var inriktat mot en utglesning och funktionsseparering. Därför är tätorten idag väldigt gles och kommunens invånare relativt utspridda.
Grannstaden Norrköping har befolkningsmässigt länge varit större än residensstaden Linköping. Det har medfört en destruktiv konkurrens inom regionen.
Linköping behöver växa.
När Ostlänken börjar trafikeras knyts Linköping till Stockholmsregionen på ett helt annat sätt. Även om Linköpingspolitiker gärna vill framhäva att Stockholm knyts närmare Linköping, så är det uppenbart att tyngdpunkten i en sådan "region" skulle ligga i Stockholm. Det medför att man då, istället för att finna ett got utbud av spetskompetens i Linköping, får söka den i Stockholm.
Detta är naturligtvis inte ett jätteproblem för Linköping, som trots allt har väldigt goda kommunikationer med Stockholm. Problemet blir snarare stort för östgöta-regionen, där de små nu avbefolkade tätorten kommer väldigt långt i från tillgängligheten till sådan kompetens.
För att hela regionen ska kunna växa så måste Linköping kunna erbjuda minst ett utbud av kompetens som man gör idag, vilket inte lär bli fallet när Ostlänken är klar. Istället finns risken att mycket av kompetensen som idag finns tillgänglig i Linköping kommer hamna i Stockholm.
Det här brukar dock politiken justera i någon mån, ofta med regionalpolitiska satsningar. Detta skulle dock vara onödigt om Linköpings tätort skulle växa och förtätas, så att många fler människor skulle kunna bo med en så hög tillgänglighet till staden att de bodde på gång- eller cykelavstånd. Då skulle tyngdpunkten mellan Stockholm - Linköping att åtminstone balansera sig bättre. Tillsammans med väldigt goda förbindelser med Norrköping, så skulle den samlade stadsmassan kunna nå en tillräckligt hög nivå för att både behålla och utöka det utbud av kompetent arbetskraft och djupt nischade företag.
En sammanhållen stadsmassa.
Hur många som bor inom ett geografiskt område är inte nödvändigtvis relevant. Det krävs att dessa människor har en hög
tillgänglighet till varandra och till många publika och privata mötesplatser. För att optimera dessa förutsättningar behöver man bygga en tät och sammanhållen stadsmassa med en sömlös bebyggelsestruktur och en integrerad gatustruktur. Precis som man i flera tusen år har byggt städer innan modernismens intåg i början av 1900-talet.
Det har funnits en övertro i att
framkomlighet skulle kunna ersätta
närhet i jakten på den god
tillgänglighet. Men de stora infrastrukturella investeringarna är och har varit kostsamma samtidigt som de också har bidragit till en söderslagning av stadsmassan - närheten.
Så när vi nu planerar för stadens framtida utveckling så bör dessa inriktningar vara grundläggande:
1) Eftersträva en sammanhållen stadsmassa.
2) Eftersträva en sömlös bebyggelsestruktur.
3) Eftersträva en finmaskigt integrerad och sammanhållen gatustruktur.
4) Planerar för tillgänglighet genom närhet, inte genom framkomlighet.
5) Skapa möjligheter för en högre befolkningstäthet, såväl fysiskt som juridiskt.