Johannes Westlund skrev:
Jag vet inte riktigt vart man bör börja. Det som skiljer europeisk stenstad den struktur du beskriver är egentligen bara brandgavlar och innergård. Det är en lättare struktur eftersom mindre samordning krävs. Alla byggnader är sant fristående strukturer. Strukturen har dock andra svagheter. Bland annat läcker den mer buller och innesluter inte en trygg och kontrollerad yta för grannsamvaro och barn att leka på. Men strukturerna kan båda skapa stadsliv. Ställer man punkthus tillräckligt tätt längs en gata kommer de upplevas ungefär som ett slutet kvarter upplevs från gatan. Öppnar man upp bottenvåningarna så fylls gatan med liv.
Du lyfter fram att man kan ha vilka tomtformer som helst. Det är också sant för kvartersstad. Du lyfter fram småskalig tomtindelning, i stort sett alla klassiska kvarter i åtminstone Göteborg består av ett tiotal olika fastigheter, ofta med olika ägare och byggherrar. I slutänden är skillnaden som sagt brandgavlar och innergård. Genom att driva punkthus extremt nära varandra får man alltså något som strukturellt liknar kvarter, fast med mer bullerläckage och utan förutsättningar för ett grönt rum för kvarterets invånare att umgås i. På plussidan finns förutsättningar för högre täthet, men det förutsätter att man inte kompenserar de förlorade innergårdarna med lika mycket friliggande parker. En annan pluspost är att det möjligen skapas fler vägar för gående. Dessa riskerar dock att bli otrygga, men det går att lösa med utformning.
Det är sant att det inte nödvändigtvis är så stora skillnader mellan stenstad och den tätare strukturen jag föreslår. Däremot är det naturligtvis oerhört mycket mer flexibelt när strukturen består av 10x10 meters element, som kan placerar hur som helst, än stora kvarter med gator som antingen måste vara fyrkantig, eller i en del fall trekantiga, med en innergård.
Den stora flexibiliteten är naturligtvis än oerhörd fördel om du vill förtäta modernistiska förorter. T ex kan man ju tänka sig att man tar ett lamellhus och skapar en gränd på ena sidan huset, genom att helt enkelt bygga hus 5 meter ifrån byggnaden och skapa en "shared space" gränd mellan det nya byggnaderna och lamellhuset. Då har du genast en mer stadsmässig struktur genom att bara placera ut 7 stycken täta 10x10 meters tomter bredvid varandra. Med fördel kan man ju sedan placera ytterligare 7 st 10x10 tomter parallellt med första 7 tomterna, så har man skapat väldigt mycket bostäder på 20x70 meter yta. Flexibiliteten gör ju också att det väldigt är lätt att skapa en ny 4 meter bred gränd som bryter upp det nya "kvarteret" i mitten på långsidan (så man får två "kvarter" på 20x30 och 20x40). Om man har plats kan man sedan återupprepa strukturen om och om igen. Om det bara får plats med t ex två tomter på 10x10 är det heller inget stort problem.
Jag tycker att omtanken om alla barn, som plötsligt blommar ut här, också är aningen missriktad. Dels, tror jag inte att typiska innergårdar är särskilt väl använda av lekande barn om man jämför med lekplatser i Stockholm i parker. Man kan ju också ifrågasätta hur viktigt det är att se till att det finns en innergård under de 4% av livet då man är mellan 3 och 6, då man dessutom enbart kommer att vara på platsen på helger (på vardagar är ju barn i den åldern på dagis). Är att tillgodose dessa behov proportionellt till att minska tätheten med hälften eller en tredjedel i en stad (när dessutom dessa familjer ofta bor utanför innerstaden)? Bättre att satsa på täta små parker, med ordentliga och fina inhägnade lekplatser, som kommer vare ett betydligt mer effektivt markutnyttjande. Små gränder med shared-space lösningar är ju dessutom ofta en trygg miljö för mindre barn, och i Asien kan man se 5-6 åringar leka längs sådana gator. På samma sätt är kanske säker cykelparkering inte den mest angelägna problemet i Sveriges stadsmiljö. Problem med buller är ju mindre allvarliga om man har mindre gränder och inte stadsgator dessutom.
Senast ändrad 5 juni 2014 15:06