Det kan vara intressant att titta på någon form av jämförelse. Låt oss vara väldigt visuella ett slag. Exemplet är jätteenkelt - och även om bilden visar volymer så tänker jag koncentrera mig på vad som händer med marken. Bygghöjd är godtyckligt och man kan bygga lika högt i båda strukturerna.
Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
I exemplet är markytan 100*100, dvs 10 000 kvadrat, innanför en ruta av större vägar (20 meter). Dvs respektive illustration är 140*140. Gränderna är 3 meter breda.
Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
I jämförelsen vinner gyttret - med 8242 kvadratmeter jämfört med 5100. Det är dock värt att notera att de "yteffektiva" gränderna stjäl nästan 2000 kvadratmeter eller 20 procent av ytan. Men är det en rättvis jämförelse? Nej. I kvarteret finns ett grönområde - vilket det inte gör i gyttret. Plats för någon form av grönområde måste alltså till eftersom de som ska bo och arbeta där fortfarande behöver tillgång till grönt. Båda strukturerna behöver sedan också ytterligare större parker på rimligt avstånd - men detta behovet är likvärdigt för strukturerna och det tillför alltså inget till analysen. Annordnas en park i gyttret så kanske resultatet blir:
Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
Lägger man till en liten park i ena hörnet som på något sätt motsvarar innergården så krymper gyttrets bebyggda mark i exemplet till 5482 kvadratmeter, och parken blir 3186 kvadratmeter (1332 kvadrat går nu till gränder, eller ca 13 procent). Notera att parken i gyttret här är mindre än parken i kvarteret.
Kvarteret ger i detta exempel inte mer bebyggd yta. Å andra sidan kan man diskutera i vilken omfattning 3 meter breda gränder är intressanta eller ens möjliga med tanke på brandskydd och trygghet. Bara en eller två extra meter bredd ger ganska rejält utslag på tätheten. Det kan också noteras att om en ytterligare huskropp tillförs rakt över kvarterets mitt blir tätheten för kvarteret större (5800 kvadratmeter) än gyttrets samtidigt som det blir två mindre parker om 2100 kvadratmeter. Notera att dessa två mindre parker inte är avsevärt mindre än den ensamma parken i gyttret.
Totalt sett ger kvarteret alltid ett bättre markutnyttjande. Detta är en faktor man inte kan resonera sig ifrån. Båda strukturerna behöver omges av en gatustruktur med ungefär likvärdig finmaskighet. Alla gränder innanför detta blir alltså ytterligare trafikmark - eller om man gillar ordet "planimpediment" bättre och gör grässnuttar istället för asfalt mellan kåkarna. En intressant iakttagelse är att genom att konsolidera ihop ca en fjärdedel av området till en sammanhängande park minskar andelen mark i gyttret som bara "försvinner" som gränder med 50 procent. En ganska betydande del av parken är alltså i exemplet i själva verket gränder som man samlat ihop. Där har vi också det verkligt förrädiska med grändstrukturen. De ser inte ut att ta så mycket plats, men är i själva verket en rejäl tjuv.
För skojs skull kan man också jämföra skuggning och ljus (en augustikväll t ex):
Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.
Vill man ha mer ljusinsläpp måste man ställa kåkarna längre isär - och då blir det sämre täthet. Kvarteret däremot samlar alla markslattar till en enda stor och får på så sätt större luckor mellan huskropparna utan att tappa i markutnyttjande. Parken är ljusnedsläpp samtidigt.