Utskrift från gbg.yimby.se
....

Lite om kompakta människor i det stora landet i väster.

Erik Westberg
118 Inlägg
Ort: Järfälla, Gick med: Maj 2009
Martin Kolk
528 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2010
Studentlägenheter? Problemet är väll mer att det finns för få. Tycker att en utveckling mot att vänner delade lägenheter oftare som på kontinenten vore en trevligare utveckling än minilägenheter.
Martin Singh-Blom
196 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2012
Ja, kontraktsformer för delade lägenheter är väl ganska underutvecklade i Sverige ifall jag har förstått det rätt. Rumskompisar är hysteriskt bra när man är student och svenska standardlösningen med studentkorridorer eller studentlägenheter verkar mycket mindre trevlig än att bara dela en fyra med några vänner.
Christian S
653 Inlägg
, Gick med: November 2012
Jag tycker inte studentkorridorslivet var så värst trevligt. Det är ju väldigt sällan man får välja sina grannar. Jag gillar nog egna lägenheter. Men jag vill se mer variation allmänna lokaler där man kan umgås med folk runt olika sysselsättningar. (Ex. makerspace, office-cafe, förutom vanliga typ gym, simhallar, bibliotek).
Profilbild
Hans-Olof Hansson
1370 Inlägg
Ort: Gothenburg, Gick med: September 2011
Det skulle säkert kunna finnas en nisch för det, studenter och andra ensamstående. Inget för barnfamiljer, men det har väl heller ingen tänkt. Att bygga sådana här insprängda i ordinarie bebyggelse, ny eller gammal, är väl en effektiv metod för ökad förtätning?
Anders Eriksson
73 Inlägg
, Gick med: Januari 2014
"Inside, they’re typically laid out dormitory style: groupings of eight private sleeping rooms, each with its own bath and kitchenette, that share a full-size common kitchen for anyone who cares to cook. Few do."

Det låter som studentboenden eller bostadshotell?

Det finns väl en del i Stockholms närförorter, Svedmyra, Björkhagen, Lappis, Solna. Jag tror att detta kommer att öka i svenska storstäder i takt med sänkta pensioner och andra faktorer av ekonomisk natur. Det blir troligen inte en sak endast för unga.

Skatteskrapan har ju byggts om, det är väl ett exempel, men i det stora hela har inte studentbostäder förlagts i svenska citykärnor och de har inte byggts för att skapa några vibrant urban neighborhoods.

Det har nog länge snarare funnits en oro (jämför slutet på artikeln) för risken att få diverse problem i kvarteren. Jämför bostadshotellet på Wollmar Yxkullsgatan som revs för några år sedan och idag istället har mycket dyra hyresrätter. Om politikerna verkligen ville matcha gentrifieringen mot billigare alternativ, exempel finns, men i det stora hela har det ju hittills gått mot allt större lägenheter i stadskärnorna sedan flera årtionden varvid de ekonomiskt svagare trängts ut till förorter.
Senast ändrad 17 oktober 2014 10:23
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Studenter som hyr en lägenhet ihop kan väl inte vara ovanligt? Min systerdotter gör så, och för en generation sen när jag var i den åldern var det många av mina kompisar som gjorde det. Såväl stora östermalmsvåningar som villor i Djursholm hade på detta vis omvandlats till kollektivhus, vanligen med ett rum per skalle plus ett gemensamt rum plus kök.
Anders Norén
408 Inlägg
Ort: Olika, Gick med: Juni 2009
Anders Eriksson skrev:

"Inside, they’re typically laid out dormitory style: groupings of eight private sleeping rooms, each with its own bath and kitchenette, that share a full-size common kitchen for anyone who cares to cook. Few do."


Det finns ett logiskt samband i citatet. Jag har fetstilat det.

Arkitektkontoret Utopia skissar förresten på ett "kompis- och kollektivboende" som föreslås byggas i Ursvik: http:​/​/​www.​utopia.​se/​se/​projekt/​kombo
__________________
Bara för att jag har en användare här innebär det inte att jag per automatik vill betraktas som medlem i, och sympatisör med, nätverket Yimby.

Lite om kompakta människor i det stora landet i väster.

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6732 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Att gräva upp Västra och Östra Hamnkanalerna?
2 September 2021 13:18 av Michael Dundee
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan