Ja kunskapen haltar om vad som är tillräckliga spridningskorridorer och vilka som är vinsterna med naturliga "element" i staden. Sollentuna kommun har fått
uppemot 400 000kr i stöd för ett
projekt (tematiskt tillägg till översiktsplanen) där just detta undersöks närmare.
http://www.sollentuna.se/Sollentuna-kommun/Bygga-..
Kankse kan begreppet resiliens hjälpa oss förstå detta bättre.
Läste just en mycket intressant men teoretisk kurs på KTH, "Planering för Resiliens"; där
Resiliens är ett systems motståndskraft och förändringsberedskap. Den tar sin utgångspunkt i att vi som art idag är den främsta påverkande kraften på planeten, och att vi därför enligt geologerna befinner oss i "the antroposcene"; vilket gör att vi är del av vad som ska förstås som Socio-ekologiska system (SES)
Grejen med Socio-ekologiska system är att de är komplexa, med det menas att en förändring i en del av systemet påverkar andra delar av systemet, både i ekologiska och sociologiska delar av systemet, på sätt som inte är lätta att förutse - med andra ord icke-linjära.
Socio-ekologiska system förstås följa så kallade "adaptiva cykler", bestående av fyra tillståndsfaser, systemets: etablering, stabilisering (renodling), kollaps och senare omstrukturering. Systemets resiliens minskar hela tiden fram till kollapsfasen. Alla system kommer att kollapsa om inte något aktivt görs för att förhindra det, m.a.o. att systemet bibehåller en "adaptiv kapacitet" mot omkullkastande krafter.
Omkullkastande krafter kan vara t.ex. ovanligt kraftiga regn, social ojämlighet - med revolution som följd, inbalans i ekosystem - så att vissa arter exploderar i antal, fiskebestånd som kollapsar - då gränsen för återväxt plötsligt uppenbart har passerats osv. När gränsen är nådd för vad ett system klarar, då en eller flera s.k. tröskelvärden har passerats, så ändras förutsättningarna och inte alltid på sätt som passar oss människor; såväl i staden som på landsbygden - ibland oåterkalleligt.
Mångfald behövs för att system lättare ska kunna anpassa sig till- och återhämta sig från omkullkastande händelser. Det är mångfalden som minskar fram till kollapsen, i antalet arter vi odlar, antalet valmöjligheter vi har, i förlängingen chansen till att någon del (t.ex. art, produktionsmetod) av systemet överlever. Om vi inte har en mångfald av natur runt omkring oss, minskar möjligheterna att hålla balansen både i våra sociala system och i de ekologiska systemen - då vi är beroende av naturens ekosystemtjänster.
Resiliens kan du t.ex.läsa mer om här:
http://www.stockholmresilience.org/__________________
Jag eftersträvar en stad som hänger samman, är rörlig och livlig och har plats för alla som vill.
Senast ändrad 2 november 2014 22:12