Martin Danell skrev:
1. Grönska och odlingar bidrar till en bättre luftmiljö, så en stad bör ha rikligt med grönska. Bildexemplena från SVD-artikeln visar hur man kan kombinera sådana med en tät stadsmiljö, exempelvis genom att utnyttja taken.
Det finns många sorters grönska. Ett problem med grönsaksodlingar och kolonilotter är att de utestänger allmänheten, åtminstone från själva kolonilotten. Borde vi inte föredra parker och andra offentliga rum, som alla kan dra nytta av?
Martin Danell skrev:
2. Lyxhobby eller inte? Trädgårdsodling är ett viktigt intresse/passion för många, det bör vara möjligt att "odla" detta intresse även om man bor i tät stad
En kolonilott är en tillgång för odlaren, men den bidrar inte nämnvärt till den allmänna samhällsnyttan. Därför kan det inte rimligen vara kommunens eller statens ansvar att skaffa fram kolonilotter.
Och hur många stockholmare det än finns som vill ha en kolonilott i innerstaden, så är det bara ett fåtal som skulle kunna få en. En lott är 100-200 m2, så även om man odlade upp hela Gärdets sportfält (~1 km2, och den enda större odlingsbara ytan inom tullarna) så skulle man inte få mer än 10 000 lotter. Det är 3% av innerstadens befolkning. Hur demokratiskt skulle det vara?
Är det inte bättre att man använder marken till fotbollsplaner, löparbanor, skidspår och annat som allmänheten har tillgång till?
Martin Danell skrev:
då kommer fler att kunna tänka sig att bo i staden.
För det första är det som sagt bara ett fåtal som skulle kunna få lyxen att ha en egen kolonilott.
För det andra finns det efterfrågan på bostäder i innerstan även utan löfte om kolonilott till alla.
För det tredje kan den som verkligen hyser en passion för odling skaffa radhus i förorten eller ett torp på landet.
Martin Danell skrev:
3. Jag tror inte att livsmedelsförsörjningen är huvudargumentet för kolonilotter, men visst kan det öka samhällets motståndskraft mot kriser. Under ekonomiska kriser i Ryssland under nittiotalet när löner inte betalades ut etc. var det många som klarade sig tack vare att de odlade potatis på sina kolonilotter.
Om Sverige behöver samma beredskap för självhushåll som Ryssland kanske vi ska låta vara osagt, men som sagt behöver inte kolonilotterna ligga i innerstaden. Det finns gott om mark i de yttre kranskommunerna.
Martin Danell skrev:
Utnyttja t.ex tak
Så länge fastighetsägaren är med på det, så ser jag inga problem.
Martin Danell skrev:
delar av befintliga grönområden (vilket ju är vanligt idag).
Begreppet "grönområde" är som sagt mångtydigt. I Frescati är kolonilotterna barriärer, som gör det offentliga rummet mindre tryggt. I Tantolunden fungerar det bättre, som Theodor nämner.
Martin Danell skrev:
I Hammarby Sjöstad finns det vissa fastigheter med odlingslotter på innergårdarna, mycket intressant initiativ som borde få efterföljare.
Också en god lösning, som borde vara förstahandsval för innerstadsbor med gröna fingrar.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Senast ändrad 23 november 2009 09:33