Utskrift från gbg.yimby.se
....

 > Allmänt

Södertorn ser ut som en stubbe inte bara för att det inte är högt

Profilbild
Richard Allard
33 Inlägg
Ort: Stockholm (Djurgården), Gick med: Juni 2010
Jag vill ansluta till artikeln Att döda ett hus av Pawel Flato av den 8 juni 2010 om Södertorn. Eftersom man inte kan lägga till bilder i kommentarerna till artikeln skriver jag här.

Det diskuteras att Södertorn ser för lågt ut. Men varför ser det för lågt ut när andra byggnader som är lägre ser normala ut?


Södertorn synes likna en man med stormhatt och slängkappa. Stormhatten är galleriet på toppen och hattbrättet är takfallet över översta våningen. Men huvudet på denna man (översta våningen) är alldeles för kort i förhållande till den stiliga hatten. Det ser ut som om han drar ner huvudet i kragen (näst översta våningen), hukar på något sätt, och är därtill undersätsig – kort i rocken. Hjärnan gör denna jämförelse på ett undermedvetet plan medan medvetet bara blir bara att byggnaden är för låg = för kort eftersom den människa hjärnan jämför med inte är riktigt av normallängd. Om tornet gjorts högre så är ”huvudet” fortfarande för litet, men detta kompenseras av att mannen blir reslig.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.


Man kan göra följande experiment. Om man tar bort de byggnadselement som påminner om en hatt, dvs antingen ”brättet” eller ”kullen”, så försvinner plötsligt mycket av känslan av att huset är för lågt. Associationerna med en man upphör.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.


Ännu bättre blir balansen om man dubblerar våningsplanet under översta våningen. Huset får då en oväntad resning, då toppen på huset blir mer accentuerad.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.


Att denna effekt är verklig kan man kontrollera om man prövar med att sänka huvudkroppen av huset med flera våningar. Det ör gjort här men det går knappast att se att huset blivit lägre. Jag kunde sänka huset med upp till 6 våningar utan att det såg konstigt ut.
För min egen del del kan jag i vart fall konstatera att det inte är enbart en hushöjd som är avgörande av hur en byggnad uppfattas. Även andra detaljer är viktiga.

Det billigaste man kan göra för att Södertorn ska kännas mer harmoniskt är enl min mening att ta bort takfallet på översta våningen och möjligen galleriet på toppen. I andra hand, och dyrare, bör våningen under den översta höjas med ett plan till.
När man gör den förändring som gjordes av Södertorn så bör stadsarkitekten från början tänka på sådana här detaljer i byggnaden också måste justeras.

Finns andra förslag?

Med vänlig hälsning
Richard Allard
__________________
Med vänlig hälsning Richard Allard
Blogg (handlar tyvärr ej om stadsbyggnad) http://advokatguiden.blogspot.com/
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Intressant iakttagelse. Perceptionspsykologi spelar en större roll än man tror för hur vi upplever arkitektur. Bra lösning på problemet också, och en bra tidpunkt att föreslå det, innan tornet blivit en "omistlig del av stadsbilden" och nära inpå en nödvändig fasadrenovering.

Edit: Hjärnan är en underlig manick. Nu kan jag bara se Kolingsborg däruppe under kronan...
Senast ändrad 15 juni 2010 22:29
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Intressant fundering och iakttagelse Richard. En snabb koll av bilderna och lite närmare läsning av vad du skrev så håller jag med dig rätt ordentligt. Ta bort brättet och öka näst högsta våningen till att vara två våningar, det skulle förbättra utseendet en hel del. Varför utformades inte huset så från början? får en känsla av att det var för att det skulle accentuera det vertikala.
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm

 > Allmänt
Södertorn ser ut som en stubbe inte bara för att det inte är högt

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.