Utskrift från gbg.yimby.se
....

 > Allmänt

Arkitektur för nordiskt klimat, med skuggor, blåshål etc

Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Stockholm är, efter Sankt Petersburg, världens nordligaste miljonstad.

I förtätningsdebatten får man ibland höra att låg bebyggelse är en anpassning till den låga solhöjden över Stockholm. Höga hus med låg sol ger långa skuggor.

Långa boulevarder sägs tvärtom vara något som Stockholm importerat från medelhavsländerna, där de är nödvändiga för blåst och svalka.

Hur anpassar man stadsrummet för nordiskt klimat? Allt kan ju inte glasas in.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Önskar man maximera antalet lägenheter med sol och minimera mängden lägenheter med skugga så bygger man högt i sydkanten av större vattensamlingar/skogsområden/arbetsområden och lågt närmast kanten på nordsidan. Högt bygger man med fördel även i dalsänkor.
Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
De lägenheter som har byggts i Stockholm de senaste 70 åren har tillräckligt med sol. Det är gatorna som behöver ljus, värme och lä.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Mats Åhrman
290 Inlägg
Ort: Solna, Gick med: Mars 2008
som det ser ut denna årstid så är det väldigt felplannerat, hela odengatan från vallhallavägen är idag helt livsfarlig från 15:30 / 16:00 när solen ligger rakt i ögonen på alla som försöker ta sig upp mot Odenplan, och det finns fler gator som lider av det problemet höst/vår.

Visst blir gatan ljus å fin men att försöka cykla där utan cykelbanor, mycket bilar å allt folk blir ingen lek vid den här tiden på året.
__________________
http://www.gosatta.org
Anders Norén
408 Inlägg
Ort: Olika, Gick med: Juni 2009
Raka, breda gator bör undvikas för att minimera blåsten. När PO Hallman gjorde stadsplanen för Kiruna var hans mål att optimera lokalklimatet. (Besvärligare läge än Kiruna får man leta efter i Sverige.) Många som flyttar från Norrbottens inland till Luleå kan hålla med om att Luleås rätvinkliga stadsplan i innerstaden inte är särskilt anpassad till det utsatta läget på en udde. Dessa personer sörjer heller inte nämnvärt att staden under efterkrigstiden har byggt för många av gatorna mot vattnet.

Vi som bor i Lund och stundom åker till Malmö märker också skillnaden mellan Lunds smala, krokiga gatunät och Malmös raka, breda gator. Det drar alltid kallt i Malmö. Malmö ligger förvisso vid havet, men Lund ligger å andra sidan på en höjd med fritt spelrum för vindarna åt alla håll.

Det är lustigt, förresten: Luleå ingår sedan många år i ett nätverk av kommuner som heter "Winter cities" och som används för att utbyta erfarenheter av stadsplanering och stadsliv i ett kallt klimat. I Luleå finns också flera arkitekter som specialiserat sig på vinteranpassad stadsplanering. Trots detta avspeglas inte denna ansamling av regionalt förankrad specialkompetens i utbildningsutbudet på universitetet.

Anders
__________________
Bara för att jag har en användare här innebär det inte att jag per automatik vill betraktas som medlem i, och sympatisör med, nätverket Yimby.
Mary Spaeth
2 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2010
Viktig discussion. Tack.
Winding streets, many open parks with trees, and buildings with fewer than 5 floors help to keep a city light and less windy.

Most city solutions today have more to do with cost than any other aspect.
__________________
Mari
Profilbild
Anders Gardebring
3339 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007

Mary: Is it only the height of buildings that decide how windy they will be? I would assume the design and placement of buildings are more important than their height.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 26 oktober 2010 00:03
Martin Danell
232 Inlägg
Ort: Stockholm (Sofo), Gick med: Augusti 2009
Det är definitivt så att modernistisk stad bestående av skyskrapor och stora öppna platser skapar blåshål. Ur vindsynpunkt är nog medeltidsstaden med sina trånga krokiga gränder bäst, men ur ljussynpunkt är artonhundratalsstaden med avenyer och lagom höga hus bäst. Träd är väldigt bra, ger skugga på sommaren samtidigt som de fäller löven och släpper in ljus på vintern.
__________________
Jag har en användare hos Yimby för att jag sympatiserar med delar av Yimbys åsikter och tycker om att diskutera stadsplanering.
Profilbild
Olle Jansson
155 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: December 2009
Inget svar på frågan men ännu en underhållande anekdot:

Jag är född och uppväxt i Varberg, en medelstor håla på västkusten. Efter en stadsbrand 1666 lades en ny stadsplan upp med fyrkantiga kvarter och torg och kyrka i mitten. Samtidigt tänkte det praktiskt utifrån tidens kanske viktigaste planeringsbehov: militärt. Gatorna placerades så att de skulle gå att beskjuta från fästningen ute vid havet. De tog detta så långt så att de gatorna i norr och söder - Norrgatan och Södergatan - är vinklade för att även de skall gå att övervaka och beskjuta från fästningen.

Som bieffekt har detta medfört att vinden, som tar fart någonstans ute på Nordsjön, har samma förutsättningar som kanonkulor. Gatorna i väst-östlig riktning blir ofta närmast som vindtunnlar på hösten. Vid flera tillfällen kunde jag komma cyklande från norr mot söder för att vältas omkull av en kastvind när jag kom ut i en korsning och ej längre skyddades av ett kvarter.
Emma Eriksson
6 Inlägg
Ort: Vaxholm, Gick med: November 2010
vad roligt, tänkte just ta varberg som exempel. Att det må vara en ljus och luftig liten stad men från november till fabruari går man ständigt hukad på vissa gator för att ens komma någon vart. det är ju ett vägnät byggt på

tillbaka till hur man bygger efter vårt klimat. Det är en jättintressant fråga och disskusion som kanske borde disskuteras mer på stadplaneringskontor runt om i landet. I stockholm är ljuset viktigt och Varberg kanske man borde hitta en lösning på vindproblemet. jag tror i iofs också på träd för att skapa ljus. det må låta traditionellt men att hålla en vis hushöjd ger också ljus och en stadbild som verkar ljusare, visuellt!
Ska ta Berlin som ett annat exempel. Det må va att det inte är en medveten planering men staden har låg hushöjd, det högsta huset är sisådär 20-30 våningar. rent ljusmässigt är berlin helt underbar, parker, träd och husen gör det.
Senast ändrad 8 juni 2012 12:14

 > Allmänt
Arkitektur för nordiskt klimat, med skuggor, blåshål etc

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6740 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 2024 20:05 av Hans Jörgensen
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.