Utskrift från gbg.yimby.se
....

 > Städer

De letar mark att bygga på i Majorna

Sida 1 av 4
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
GP skrev för ett par dagar sen om att de letade mark att bygga på i Majorna på något berg? Någon som vet mer månne?
Matthias H.
654 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: Juni 2008
Martin, det måste vara Svalebo aom vi pratat om här tidigare, massa höga punkthus.
Jesper Hallén
348 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: April 2012
Nej det är Gråberget i Majorna som avses och som GP skrev om i torsdags. Majorna har ju varit på tur att förtätas och nu verkar det börja hända saker.
Profilbild
Olle Jansson
155 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: December 2009
Spontant känns Gråberget svårt att bebygga ytterligare utan att riva en del av den befintliga bebyggelsen. Kommer troligen bli en del komplementär bebyggelse av punkthus (för uuuutsikten och närheten till natuuuuren på Gråberget).
Profilbild
Hans Jörgensen
409 Inlägg
Ort: Göteborg (Majorna), Gick med: December 2008
Gick igenom området i lördags som en utvikning i en promenad. Gråberget går man nog ofta istället runt på grund av höjdskillnaden, men det fungerar som genomgångsområde om man vill ha lite puls
Där uppe finns några möjligheter till förtätning främst då kring Kabelgatan som är hyggligt integrerad med de lägre områdena i norr (Chapman/Marieberg).
Men istället för att börja på scoutstugan borde man väl bebygga längs hörnet Kabelgatan-Stortoppsgatan ett stenkast därifrån. Här vid mötet av de två upp/nedfarterna till berget borde finnas goda möjligheter till en platsbildning. Men då måste givetvis lokaler i gatuplan till.
Parkeringarna som är där idag finns det gott om alternativa platser till på berget.
Senast ändrad 9 mars 2009 22:00
Jesper Hallén
348 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: April 2012
Ja man kan ju alltid förbättra områden. vi kan ju alltid ställa till med en stadsvandring senare i vår och se efter vad som kan göras, det är ju precis som Olle säger fin utsikt där uppifrån
Profilbild
Hans H
193 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2009
Svårt ställe att bygga stad på...

En utmaning!

Visst kan man redan höra skriken om förstörda utsikter, men kanske kan man dämpa skriken något genom att ge de som bor i området och får utsikter "förstörda" förstatjing på de nybyggda lägenheterna.

En annan tanke...jag ser två stigar ner från berget på flygbilderna, men en eller två rejäla trappor uppför de brantare sidorna skulle kanske även kunna locka folk upp på berget och bryta isoleringen, folkströmmar vill absolut inte upp på berg. Men man kan lura folk lite, en på tok för lång trappa blir ibland inte bara ett hinder och något jobbigt utan även en utmaning och ett utflyktsmål i sig. Nu är inte berget riktigt så högt så att man kan bygga en perfekt på-tok-för-lång-trappa, men till skillnad från stigarna så skulle man kunna göra en pampigare entré till trappan och göra den lite påkostad så att det blir mer lockande att också ta sig upp på berget och ge lite parkkvaliteter av bergssidorna.
Jag tänker mig en trappa på sydbranten och en på branten mot öst, helst ska trapporna se ut som massiva stentrappor med stenräcken. En rastplats halvvägs, en på utiktsplatserna på toppen och en vid foten av trappan/berget. Hela trapporna ska helst vara väl synliga så att de blir ett lockande mål även på håll.
Om trapporna är en bra idé får ni avgöra, mina läckra promenad/strapatstrappor blir kanske bara dyra och meningslösa... =)
Det är också möjligt att branterna inte passar för ändamålet, jag har bara kollat flygbilder.
Senast ändrad 9 mars 2009 23:56
Daniel Sjölund
292 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Det går att bygga på berg och kullar. Det går tom. att bygga rutnätsstad på dem. Det behöver inte vara punkthus heller..

Det måste väl ändå hela San Francisco vara ett bevis på (som tom. är en västkuststad)? ;)
Johan K. Sch.
37 Inlägg
Ort: Oslo, Gick med: Juli 2008
Jag skrev om förtätningen på Gråberget när det blev aktuellt för ett par år sedan
http://www.mothugg.se/2006/10/02/bygg-garna-mer-pa-min-bakgard/

Nedre delen av Kabelgatan har ju redan i dag kvarterslängor av varierande ålder, så inget vore mer naturligt än att låta längan fortsätta upp och vika av in på Stortoppsgatan mot Gråbergets sjukhem. På andra sidan sjukhemmet, från pizzerian ned mot och in på Ärlegatan skulle man kunna tänka sig ett liknande L-format bygge. Plötsligt skulle vi ha en stadsgata mitt på Gråberget.

Det enda vi på Gråberget värderar högre än våra utsikter är emellertid våra P-platser (ja, inte just jag då, som saknar både P-plats, bil och körkort), så man finge nog hitta på ett sätt att ersätta kallgaragen längs Kabelgatan med ett bättre alternativ.
__________________
==
http://mothugg.se

Senast ändrad 1 april 2009 21:29
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
@ johan: Strålande idé! Vi får starta en arbetsgrupp om Gråberget.
__________________
A house is not only a machine for living in
Profilbild
Hans Jörgensen
409 Inlägg
Ort: Göteborg (Majorna), Gick med: December 2008
@Daniel - Det finns närmare exempel på kvaterrstad i brant terräng, det finns i övre Masthugget. Där gick det att bygga vad som i det nämaste är kvarter. På andra platser, inte alltid brantare, byggdes flera decennier senare "hus-i-park" i stil med Guldheden, Gråberget med flera ställen. Tycker förvisso båda stilar har sin charm. Men det är något speciellt med branta backar kantade av hus och kvarter, ger liksom extra geometrisk dimension, förutom att de möjliggör mer stadsliv genom gatunära lokaler.

Vi kan gott se våra höjder och backar som en tillgång istället för hinder.
De går att integrera med omgivande lägre stadsdelar - det visar väl de rejäla och kreativa människor som gav oss bland annat landshövdingestadsdelar för 80-100 år sedan. De borde vara våra förebilder för det framtida stadsbyggandet.

Jag tror det finns goda möjligheter att förtäta typ hus-i-park-områden och att röjningen kan begränsas till p-platser, grusplaner, srkäpmattor och en och annan stuga för typ scouter eller förskolor.
Profilbild
Daniel Andersson
543 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Mars 2009
Lite inspirationsbilder som visar att det går bra att bygga tätt på berg:

St Paul de Vence, Frankrike

Potala Palace, Lhasa, Tibet

Machu Picchu

Manarola
, Cinque Terre, Italien
San RemoMonaco VilleFavela i Rio de JaneiroAcoma Pueblo - Nordamerikas längst kontinuerligt bebodda by
Agiou Dianysiou, Athos, Grekland

Gick en sväng genom Gråberget idag. Den kuperade kustnära terrängen ger utmärkta förutsättningar för ett hus-i-park-område. Trots det känns utemiljön torftig. Det är trist att så mycket plats mellan husen upptas av väg- och parkeringsytor, och mycket mer kunde göras för att skapa trevliga uteplatser både mellan husen och ut mot bergskanten. Punkthusen känns trevligare än längorna, som har gator och parkeringsplatser på 'insidan' (utan förträdgårdar) och dåligt planerade och utnyttjade områden mot bergskanten på 'utsidan' (men utsikten är nog ok).
Tänkbara förtätningar utöver vid korsningen Kabelg./Stortoppsg:
Tillbyggnad på befintliga hus med vindslägenheter
Ytterligare våningar på punkthus (tex lätt trä- eller stålregelkonstruktion)
Vantgatan norr om punkthusen, ett skivhus eller ytterligare 2-3 punkthus
Ärlegatan, huslänga öster om bef. hus, söder om vårdhemmet (enl. Johans förslag ovan)
Stortoppsg., länga mittemot vårdhemmet (enl. Johans förslag ovan)
Området i norr ner mot Kabyssgatan med gruppboende, gamla husgrunder och begeravningsplats känns lite splittrat och skulle kanske kunna nyttjas/ bindas ihop bättre
Det går att bygga mer utåt bergskanterna tex i nordost, men det kan nog vara känsligt.
Vattenbunkern norr om vårdhemmet och den sprängda vägen upp till densamma bryter upp naturmarken i nordväst och gör den oattraktiv. Den gamla vattentanken av sten som man kan gå upp på är däremot en tillgång. Om inte bunkern kan ersättas och tas bort, borde man försöka utnyttja taket, som utsiktsterass eller kanske för en kafébyggnad eller lokalt bibliotek, lite som i Guldhedens vattentorn.

Efteråt gick jag upp mot Högsbohöjd genom Västra begravningsplatsen. Ett urbant stråk den vägen skulle kunna binda ihop Högsbohöjd med stan. Vi kanske skulle förespråka mer yteffektiva begravningsskick som katakomber, ossuarium, kolumbarium, minneslunder etc. så att denna yta kan frigöras. För höghusvänner kan i så fall begravning i skyskrapa vara ett alternativ. Fast begravningsplatser får väl ses som rätt välanvänd parkmark, så man bör väl börja på andra ställen.
Profilbild
Hans Jörgensen
409 Inlägg
Ort: Göteborg (Majorna), Gick med: December 2008
Trevliga bilder Daniel A. De ger en semesterflashar
En bild från Lissabon, den kuperade äldre stadsdelen Alfama, jag var där för två år sedan:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.


Med det insisterar jag inte på spårväg i alltför brant terräng, pittoreskt är det men inte effektivt.
Få stadsdelar i världen är förmodligen både "moderna" och täta i kuperad terräng.
Just därför kan det vara intressant om vår stad mot förmodan kunde göra något riktigt nyskapande på våra kullar, fast med inspiration i det förflutna.
Gråberget har kanske för övrigt en egen "attraktion" i form av den bästa havsutsikten i Majorna, bl.a. från vattentanken du nämner. Det kan verkligen behöva snyggas till runtomkring där och varför inte en café-terrass som en riktig attraktion!
Senast ändrad 29 mars 2009 12:06
Profilbild
Daniel Andersson
543 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Mars 2009
Tack Hans för Lissabonbilden. Ett annat exempel från den arabiska världen är Moulay Idriss i Marocko:

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Hans Jörgensen skrev:


Med det insisterar jag inte på spårväg i alltför brant terräng, pittoreskt är det men inte effektivt.

Ja, Stigbergsliden är troligen den brantaste spårvägssträckan i Göteborg och där har väl vart en del problem. Lutningen vid Aschebergsgatan har tyvärr också haft ödesdigra konsekvenser.
Hans Jörgensen skrev:


Få stadsdelar i världen är förmodligen både "moderna" och täta i kuperad terräng.
Just därför kan det vara intressant om vår stad mot förmodan kunde göra något riktigt nyskapande på våra kullar, fast med inspiration i det förflutna.

Ett exempel på lokal, modern, relativt tät bebyggelse i lätt stadsanpassad funktionalistisk stil är Nilssonsberg i Annedal. Bilarna ställs nedanför berget och hissar leder upp i husen. Det finns inte många öppningar i huskropparna runt berget, så det är knappt skönjbart i stadsbilden. Inte heller finns någon genomgående fullt tillgänglig passage utomhus. Det går att gå över berget men man får gå sick-sack och i trappor. En ganska isolerad bostadsenklav alltså, ett de facto 200x300 m jättekvarter.
Gråberget är betydligt större, så en motsvarande lösning med parkering nedanför och hissar upp är nog mindre gångbar där (även om jag själv skulle tycka garage vid Oscarsledsmoten och att gå upp vore käckt). Men med yteffektiva P-lösningar huvudsakligen längs stråket Kabelgatan-Stortoppsgatan, skulle kullarna runt omkring var för sig kunna förtätas på liknande sätt som Nilssonsberg.
En lite öppnare struktur (än Nilssonsberg) vore att föredra för att bättre integrera delområdena med varandra och omgivningen och med tanke på Gråbergets nuvarande karaktär.
Nu känner jag inte till Gråberget särskillt väl och vet inte hur liknande förhållandena är, men andra lokala exempel på att det går utmärkt att bygga tät riktig stad med relativt stora höjdskillnader:
- Otterhällan/Kungshöjd
- Området kring Nordhemsg/Övre Majorsg/Övre Djupedalsg: Backigt med bla höga trappor upp från Linnég
- Kvarnberget upp till gamla Sjöbefälsskolan
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Det finns som sagt flera goda exempel på kuperad stad: Övre Masthugget, Nordhemsgatan mfl. Nilssonsberg är i min mening snarare ett avskräckande exempel. Dels är bygget arkitektoniskt sett uruselt (alla som irrat runt i de trånga och labyrintiska korridorerna vet vad jag menar), dels är det stadsbyggandsmässigt en katastrof (det är ett under att Lejonet&Björnen-glassbaren lyckades etablera sig).

Att bara trycka in bostäder (som på Otterhällan) kan man förstås göra, men poängen måste ju vara att bygga mera funktionsblandad och levande stad, inte fler parasitära bostadsenklaver. Right?
__________________
A house is not only a machine for living in
Jesper Hallén
348 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: April 2012
Vi får nog ta oss en vandring upp på Gråberget någon dag när vi får tid.

Olle Johansson har förresten lite bilder från Gamla Masthugget här, här
och lite rivning här
@Johannes: Nja, nu var det kanske inte bostadsblocket Norra Liden jag tänkte på som bra exempel på Otterhällan. Men kvarteren framförallt i den SV sluttningen - Esperantoplatsen upp via Kungsgatan till Drottning Kristinas jaktslott - har stadskvaliteter.
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
@ niklas: Jodå, jag förstod att det var det du menade. Det är en av de finaste miljöerna vi har i Göteborg tycker jag. Väldigt spännande blandning av arkitektur. Där ser man också hur man kan använda kuperad terräng för spännande stadsmiljöer.
Sedan kommer ringen (hette den N:a Liden?) som ett trist men tidstypsikt avslut.
__________________
A house is not only a machine for living in
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Bra idé Jesper! Vi skulle kunna köra ganska snart, kanske början av april? Johan, hur känns det? Det vore bra med någon som bor där som "knows the ropes".
__________________
A house is not only a machine for living in
Sida 1 av 4

 > Städer
De letar mark att bygga på i Majorna

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6715 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter