Utskrift från gbg.yimby.se
....

42a Yimbyvandringen: Skanstorget

 

Torsdagen den 11/10 var vi ett drygt dussin som möttes upp för en kvällsvandring. Utgångspunkten var den aktuella omröstningen (håller på till 23/10) och debatten kring att bygga på Skanstorget. Vi tittade på de tre olika förslagen för torgytan, men även på det Göteborgsförslag från tidigare i våras, som syftade till att återuppbygga landshövdingehusen längs bergets sluttning.

 

Livlig kommers vid Skanstorget 1915. Platsen instiftades som ett salutorg 1896. Saluhallen uppfördes ursprungligen 1899, och på bilden har den hunnit att byggas ut. Den revs slutligen 1941.

 

Det användingsområde som präglat Skanstorget under längst tid är dock för markparkering av bilar.

 

Vi diskuterade länge och väl utifrån utskrifter av de olika förslagen.

 

(Klicka på bilden för att förstora)

 

Det finns för- och nackdelar med samtliga förslagen i omröstningen, men de utgår från en ekonomisk verklighet. I debatten finns det annars ofta de som i välmening vill gräva ner parkeringarna och anlägga parker, men utan en plan på hur detta skulle bekostas. Likt förslaget för Hedens lustgård faller det på ekonomi och genomförbarhet.

 

Förslag A. (Klicka på bilden för att förstora)

 

Förslag B. (Klicka på bilden för att förstora)

 

Förslag C. (Klicka på bilden för att förstora)

 

Det förr så livliga stråket genom Husargatan–Övre Husargatan är numera effektivt blockerat.

 

Intressant nog såg vi faktiskt människor som använde den runda gräsmattan där saluhallen tidigare stod. För fler perspektiv och referensbilder på denna yta kan man exempelvis gå till Jan Jörnmarks krönika Evighetsmaskinen från 2010.

 

 

Någon rastade även sin hund.

 

Kastellgatan med Korsettfabriken till vänster ovanför muren.

 

Höghuset från förslag C.

 

Alexander Lisinski berättade om sitt göteborgsförlag om att återuppbygga landshövdingehusen på Skansberget, som revs i slutet av 60-talet. Detta var vi med och skrev en debattartikel om under våren.

 

Föreslag på landshövdingehus för fastigheten Skansen 3 ritat av Albert Svensson, som specialiserat sig på klassicistisk arkitektur och i synnerhet lokal byggnadstradition.

 

Det blev en intressant diskussion med olika perspektiv om arkitektur, och vad det kan tänkas innebära att något ansluter till det befintliga.

 

Risåsgatan innan saneringen.

 

Idag klättrar temporära förskolepaviljonger upp längs Skansbergets sluttning ...

 

Slänten borde gå att använda på ett bättre sätt.

 

Vaktstugan. "Vid sekelskiftet 1900 tog fortifikationsbefälhavaren Claes Grill initiativet till en upprustning av Risåsberget, som fridlystes och området omkring skansen planerades. Samtidigt ordnades vägar och planteringar runt om på Skansberget som fick namnet Skansparken. I samband med att skansen 1904 invigdes till militärmuseum, uppfördes vaktstugan som ritades av Claes Grill själv 1901. Byggnadens utformning med naturstensfasader och torn anknyter väl till den gamla fästningen. (Källa: Wikipedia)"

 

Många hade samlats uppe på berget för att njuta av utsikten och solnedgången.

 

Torget från Skansen Kronan.

 

... Och lite längre ner.

 

Efter vandringen gick några av oss gick vidare för att äta. På en av restaurangerna i området uppstod ett intressant samtal med en av personalen om den information som Skanstorgets strategigrupp spridit bland näringsidkare i området. Han gav uttryck för att ha blivit förd bakom ljuset när han sedan fick se de officiella förslagen. Oavsett om man tycker att det skall byggas eller inte, så är det viktigt att diskussionen förs utifrån rätt underlag.

 

Skanstorgets strategigrupp antyder i sitt flygblad att den ovanstående skissen (läs: skräckexemplet) har att göra med de officiella tävlingsförslagen. Detta är ohederligt, och fick oss att svara på deras debattartikel i GP om Skanstorgets framtid.

 

För att avsluta med en positiv bild: Levande stadsmiljö i brytpunkten mellan de sammanstrålande gatustråken vid Skanstorget.

 

Tack för en trevlig vandring! Vi kommer troligtvis att ordna fler stadsvandringar med kort varsel framöver, så håll utkik i gruppen.

 

Inlägget diskuteras i facebookgruppen Yimby Göteborg: Länk.
Gå med i Yimby Göteborg
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mats Ridelius (8 November 2020 19:14):
Bygg både berget och torget, tycker jag som var med på vandringen. Torget är för trist med sin parkering och tråkiga grönyta. Och berget tråkigt med tillfälliga förskolor. För in mera liv i stadsdelen ...
Mats Ridelius, hagabo 64-74
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland Yimby Göteborg:s 6738 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY GÖTEBORG

Yimby Göteborg är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.
 
Vi vill att Göteborg ska växa och utvecklas som stad.

Idag byggs det för lite, för dyrt, för glest och för tråkigt. Det måste vi ändra på.

Yimby Göteborg vill ta fasta på de fungerande, levande och roliga stadsmiljöer som redan finns i Göteborg (t.ex. Långgatorna) och bygga mer, mycket mer, på det viset.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga dyra, likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett systemfel som måste rättas till.

Yimby Göteborg vill vara en positiv och konstruktiv röst i debatten, inte bara analysera problemen utan också diskutera möjligheterna. Det är vad Yimby handlar om!


Yimby Göteborg på Twitter

Högbana i Göteborg?
2 Juni 20:05 av Hans Jörgensen
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Göteborgsregionens folkmängd
10 November 2022 13:47 av Matthias H.